Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Amica ZIS2450 - nie włącza się

bogusiaa 21 Dec 2007 21:36 19683 14
Helukabel
    bogusiaa
    Level 10  
    Witam, prosze was o pomoc, 2 tygodnie temu kupiłam zmywarkę ciesząc się ze pozmywa za mnie po świętach i co ? a to ze przestała działac a mianowicie po właczeniu programy poprosu jest cisza nie rusza z miejsca, nie pokazuje błędu poprosu nic, kontrolka jak się paliła tak pali ale nic się więcej nie dzieje wyczyściłam wszystkie filtry sprawdziłam doprowadzenie wody może ktoś ma jakis sposób żeby to pudło uruchomic ponownie z góry dzięki za info pozdrawiam
  • Helukabel
    XsaperX
    Level 16  
    Proszę o zapoznanie się z instrukcją obsługi urządzenia. Może źle ją włączasz ?
    bogusiaa
    Level 10  
    niestety nie pomaga wcześniej działala bez zarzutów
    movzx
    Level 39  
    Jeśli nie pobierze wody to nie pójdzie dalej, może zadziałał aquastop albo jest uszkodzony elektrozawór.
    Nie przelała się w czasie pracy?
  • Helukabel
    XsaperX
    Level 16  
    Jeśli po włączeniu nie słychać nic to znaczy, że:
    -do elektrozaworu nie dopływa sygnał z programatora, w wyniku, np. uszkodzenia przewodu, programatora, uszkodzenia elektrozaworu, itp.
    -brak dopływu wody, np. w wniku nie odkręcenia zaworu w miejscu skąd wychodzi "wąż" z wodą.

P.S. Dobrze sprawdź czy woda dopływa do zmywarki !!!
    crazy_phisic
    VIP Meritorious for electroda.pl
    XsaperX wrote:
    Jeśli po włączeniu nie słychać nic to znaczy, że:
    -do elektrozaworu nie dopływa sygnał z programatora, w wyniku, np. uszkodzenia przewodu, programatora, uszkodzenia elektrozaworu, itp.
    -brak dopływu wody, np. w wniku nie odkręcenia zaworu w miejscu skąd wychodzi "wąż" z wodą.

P.S. Dobrze sprawdź czy woda dopływa do zmywarki !!!

A jaka zmywarka zaczyna program od pobrania wody? Jeśli nic nie słychać po wybraniu dowolnego programu to znaczy że coś jest nie tak z pompą spustową (najczęściej zablokowana). Nie znam tego modelu ale jeśli jest możliwość dotarcia do łopatek pompy od strony filtra to proszę sprawdzić czy nie znajdują się tam resztki (pestki, patyczki itp) mogące zablokować pompę.
    Jeśli jest czysto pozostaje wymontowanie pompy i podłączenie "na krótko".
    Karlheinz
    Level 21  
    Ta zmywarka jak większość i jak napisał crazy_phisic zaczyna program od załączenia pompy spustowej ,ale nawet jeśli jest zblokowana pompa powinna załączyc elektrozawór...Chyba jedyne wyjscie to poczekać na technika z serwisu ,dwa tygodnie po zakupie czyli urządzenie na gwarancji !
    User removed account
    Level 1  
    bogusiaa
    Level 10  
    Bardzo wszystkim dziekuję za zainteresowanie problemem, jeżeli chodzi o o fachowca jak najbardziej ale dostepni sa dopiero w nowym roku. Mam jeszcze pytanie czy możecie mi wytłumaczyć jak działa aqua stop może cos z tym jest nie tak ?
  • Helpful post
    danyx
    Level 20  
    AquaStop to system nie pozwalający na zalanie kuchni.To znaczy na podstawie zmywarki jest czujnik pływakowy wykrywający wodę. Jeżeli zmywarka przecieka, i lub jest nie szczelna, to włanczana jest pompa opróżniająca(wylwewająca). Natomiast u Ciebie nic się nie dzieje więc to nie AS.
    bogusiaa
    Level 10  
    Mam jeszcze jedno pytanie zmywarka była nastawiona na opóźnienie pracy i w między czasie został odłączony prąd czy to mogło być przyczyną, może wystarczy ja jakoś zresetowć:cry:
    ANDYW6
    Level 24  
    Nastaw program i przytrzymaj przycisk start dłużej niż 3 sek.
    bogusiaa
    Level 10  
    Niestety to już próbowałam, chyba nic innego jak czekać do pojawienia się fachowca po nowym roku bardzo dziękuję za wszystkie rady :cry:
  • Helpful post
    rangi
    Level 18  
    Na początku wylewa a potem pobiera wodę i tak przez ok. minutę. Po czym zaczyna pobierać wodę już do mycia. Być może masz ustawione opóźnienie, pozostaw ją włączoną na jakiś dłuższy czas może wystartuje. Sprawdz czy działa pompa spustowa. A jeżeli to nie zadziała, to programator do wymiany. :| Pozdrawiam.
    bogusiaa
    Level 10  
    Jeszcze raz wszystkim dziękuję za zainteresowanie a dla wtajemniczonych powiem co było a więc przyjechał dzisiaj specjalista z serwisu i okazało się że przy programatorze rozłączył się kabelek od programatora niestety niewiedza kosztuje czasami nie tylko pieniądze ale i nerwy. Pozdrawiam wszystkich :D