logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

wywala mi bezpiecznik w samochodzie, jak znaleźć przyczyne?

tobi665 22 Gru 2007 13:44 7360 13
REKLAMA
  • #1 4613406
    tobi665
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam znów
    Poprzedni temat wyleciał, bo byłem nowe i nie znałem obyczajów panujących tutaj. Przepraszam i obiecuje poprawe.

A wiec mam taki problem, że wybija mi bezpiecznik pod który mam podpięte:centralny zamek, oświetlenie wnętrza, zapalniczke, zegarek. Samochód to passat b3 1,6TD 93 rok. Bezpiecznik które mi wywalo to drugi od prawej strony.

Ktoś mi podpowiedział żeby zamiast tego jednego bezpiecznika (20A) zrobić kilka mniejszych i podpinać te obwody i jak któryś wywali to będe wiedział gdzie szukać.
    Bo bezpiecznik wywala mi całkowicie przypadkowo i nie od razu po włożeniu nowego tylko po jakimś czasie.

I teraz jak wstawie te kilka mniejszych bezpieczników to pod kierownicą zrobi mi sie troche burdel

Moze ktoś coś doradzić??
  • REKLAMA
  • #2 4613429
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3843
    Na początek zamiast bezpiecznika wstaw żarówkę 12V 21W i poruszając kablami, wiązkami zobacz czy i kiedy się zapali... Wyglądało by to na przetartą izolację i przewód dotyka do masy auta.
    Jeśli ta metoda lokalizacji usterki nie pomoże musisz odpiąć wszystkie odbiorniki w tym obwodzie i podpinać po jednym, odbiornik który spowoduje spalenie bezpiecznika naprawić
  • #3 4613450
    tobi665
    Poziom 10  
    O to chodzi, ze tego nie wywala mi od razu, tylko jakos tak przypadkowo, czasami nawet na postoju samochodu jak nic nie jest podłączone, czasem w czasie jazdy.
  • #4 4613499
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4421
    Sprawdziłeś to wszystko o czym pisałem w poprzednim poście?
    P.S zdanie zaczynaj dużą literą, bo znowu moderator....
  • REKLAMA
  • #5 4613506
    tobi665
    Poziom 10  
    Sprawdzałem, tylko jeszcze radia nie patrzyłem, ale może ono być przyczyną skoro jest gdzie indziej podpięte?
  • REKLAMA
  • #6 4613512
    Pawel wawa
    Radio ma też zasilanie z tego bezpiecznika:)

Dodano po 43 [sekundy]:

do radia idzie stały plus i po stacyjce:)
  • #7 4613518
    tobi665
    Poziom 10  
    A jak mi go raz wywaliło to właśnie siedziałem w samochodzie i słuchałem radia to nawet nie przygasło.
  • #8 4613521
    Pawel wawa
    Stawiał bym na radio w pierwszej kolejności, zobacz dokładnie całą wiązkę:)

Dodano po 1 [minuty]:

miałeś włączone radio, a to zasilanie jest tylko do podtrzymania pamięci:)
  • REKLAMA
  • #9 4613525
    Błażej
    Ocena: 3620
    Z poprzednim tematem i jego wędrówką do kosza, zgadzam się całkowicie. Może wreszcie przeczytasz Regulamin?
    A wracając do tematu. Najgłupszą usterkę z jaką się spotkałem, a dotyczyła właśnie wywalania bezpiecznika z podobnym i obwodami, była moneta latająca po gnieździe zapalniczki. Pani wleciała i przypadkowo, w zależności od położenia raz zwierała, raz nie...
    Przejrzyj dokładnie i gniazdko i instalację, a jak dalej nie znajdziesz usterki, to odłączaj po kolei obwody. Choć centralny zamek bym wykluczył, bo bezpiecznik wywala nawet jak on nie pracuje.
  • #10 4613529
    Pawel wawa
    Masz może antenę elektrycznie wysuwaną ?
  • #11 4613541
    tobi665
    Poziom 10  
    Nie, nie posiadam elektrycznej anteny.
  • #12 4613728
    Pawel wawa
    Radio i wiązka sprawdzone?
  • #13 4635482
    tobi665
    Poziom 10  
    Wiązka i radio sprawdzone nie ma tam zwarcia
    i jeszcze zauważyłem (sprawdziłem) że jeśli wyjmę tego bezpiecznika to pamięć od radia i tak nie kasuje sie wieć jest chyba pod co innego podpieta??

Aha, wszystko znaczy lampki, zapalniczka obstukane i obtrzepane i nie wywala.
  • #14 4639360
    daro240
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Ja bym zaczął właśnie od centralnego miałem tak samo tylko że w fordzie,w tym niby siłowniku przetopiła sie troszke obudowa i styk zwierał się od czasu do czasu .

Podsumowanie tematu

✨ W samochodzie Passat B3 1,6TD z 1993 roku bezpiecznik 20A zabezpieczający obwód centralnego zamka, oświetlenia wnętrza, zapalniczki i zegarka wywala się losowo, nie natychmiast po wymianie. Sugerowano metodę diagnostyczną polegającą na zastąpieniu bezpiecznika żarówką 12V 21W i poruszaniu przewodami w celu wykrycia zwarcia, które może wynikać z przetarcia izolacji i styku przewodu z masą. Zalecane jest odłączanie kolejnych odbiorników i podłączanie ich pojedynczo, aby zidentyfikować uszkodzony element. Podejrzenia padły na radio, które ma zasilanie stałe i po stacyjce, jednak po sprawdzeniu wiązki i radia nie stwierdzono zwarcia, a pamięć radia nie kasuje się po wyjęciu bezpiecznika, co wskazuje na inne źródło zasilania. Wskazano również na możliwość zwarcia w gnieździe zapalniczki, np. przez obce przedmioty, oraz na centralny zamek, gdzie uszkodzenie siłownika może powodować okresowe zwarcia. Wykluczono elektryczną antenę. Diagnostyka wymaga dokładnej inspekcji instalacji i systematycznego odłączania obwodów w celu lokalizacji usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA