logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zidentyfikować osobę na forum znając jej adres IP?

przybor 13 Gru 2003 23:35 5256 13
REKLAMA
  • #1 436261
    przybor
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam serdecznie. Moje pytanie jest nastepujące:
    Czy znając IP osoby z którą prowadzę rozmowę na forum mogę się dowiedzieć kim ona jest, lub gdzie znajduje się komputer z którego wysyła treści na forum??? (dodam, że osoba ta mieszka w tym samym mieście co ja ok. 20tys. mieszkańców)
  • REKLAMA
  • #2 436271
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Raczej mało możliwe. No chyba że ma własną klase adresów przyznaną z RIPE.
  • #3 436293
    przybor
    Poziom 12  
    Nie znam się na sieciach i internecie i w ogóle nie mam pojęcia o czym napisałeś. Liczyłem na jakąś prostą odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #4 436297
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    w wolnym tłumaczeniu: na dwoje babka wróżyła
    sprawdzasz IP i widzisz cyferki, po sprawdzeniu numerka widzisz czy jest to osoba prywatna czy firma
    prywatna-wiadomo
    firma udostępniająca łącza internautom->adres siedziby firmy
  • REKLAMA
  • #5 436304
    przybor
    Poziom 12  
    Jak mogę sprawdzić "numerek"?
  • REKLAMA
  • #6 436309
    ACULA
    Poziom 34  
    sęk w tym że zwykły user nie może
  • #7 436319
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Więcej niż na www.visualroute.pl bez nakazu sądowego się niedowiesz. Jedyne dane jakie da się wyciągnąć to kto administruje daną podsiecią nic więcej, do zwykłego użytkownika w żaden sposób nie dotrzesz.
  • #8 436324
    ACULA
    Poziom 34  
    niektóre strony podają więcej informacji na temat źródła ;)
  • #9 436328
    Masster
    Poziom 32  
    Ale danych osobowych konkretnej osoby nie poda żadna strona ani program, gwarantuje to ustawa o ochronie danych osobowych.
  • #10 436887
    Krzysi0
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 195
    Masster napisał:
    Ale danych osobowych konkretnej osoby nie poda żadna strona ani program, gwarantuje to ustawa o ochronie danych osobowych.

Whois z RIPE'a ( www.ripe.net/perl/whois )poda dane osoby/firmy która ma przypisane adresy IP.
  • #11 436915
    Masster
    Poziom 32  
    Krzysi0 napisał:
    Masster napisał:

Whois z RIPE'a ( www.ripe.net/perl/whois )poda dane osoby/firmy która ma przypisane adresy IP.

Chodziło mi o użytkownika indywidualnego a nie właściciela i administratora danej podsieci ... Dane osoby krórej owa firma udostępnia łącze (numer IP) są już chronione ustawą. Odrzucam tu bardzo nieprawdopodobną możliwość indywidualnego zakupu numerów IP przez osobę prywatną.
  • #12 437755
    przybor
    Poziom 12  
    Czy dużym ułatwieniem byłoby, gdybym dodał, że ta osoba (komputer), znajduje się w tej samej firmie, co ja pracyję??? jesteśmy podłączeni do tej samej sieci.
  • #13 437866
    Masster
    Poziom 32  
    Jeżeli masz fizyczny dostęp do komputera "podejżanego" możesz sprawdzić jaki IP posiada, w win 98 komenda winipcfg a w win xp ipconfig.
    Po kablu niestety nie dojdziesz który to komputer, no chyba, że numery IP wewnętrznej sieci są zgodne z numerami komputerów.
  • #14 437895
    przybor
    Poziom 12  
    Niestety nie mam dostępu do żadnego kompa z wyjątkiem swojego. Czy nie ma jakiegoś innego sposoby?????

Podsumowanie tematu

✨ Znając adres IP osoby z forum, nie jest możliwe jednoznaczne zidentyfikowanie jej tożsamości ani dokładnej lokalizacji komputera, z którego wysyła wiadomości, zwłaszcza bez dostępu do specjalistycznych narzędzi i uprawnień. Adres IP pozwala jedynie na ustalenie, czy jest to użytkownik prywatny czy firma, oraz na zlokalizowanie siedziby dostawcy internetu lub administratora podsieci. Dane osobowe użytkowników chroni ustawa o ochronie danych osobowych, co uniemożliwia uzyskanie szczegółowych informacji bez nakazu sądowego. Narzędzia takie jak WHOIS z RIPE umożliwiają sprawdzenie właściciela puli adresów IP, ale nie indywidualnego użytkownika. W przypadku sieci lokalnej, jeśli użytkownicy są podłączeni do tej samej sieci firmowej, identyfikacja konkretnego komputera wymaga fizycznego dostępu do urządzenia i użycia poleceń systemowych (np. winipcfg w Windows 98, ipconfig w Windows XP). Bez dostępu do innych komputerów w sieci nie ma prostych metod na ustalenie, który komputer korzysta z danego adresu IP.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA