logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić ładowarkę USB na baterie do odtwarzacza MP4?

Larry_new 23 Gru 2007 22:39 2185 6
REKLAMA
  • #1 4618686
    Larry_new
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, tak się zastanawiałem czy jest możliwośc zrobienia ładowarki do mp4. Mam namyśli przetaczanie mocy z np. bateri które kupie w kiosku. Mój odtwarzacz ma wejscie usb i ładuje się przez komputer. Ile musiało by byc tych baterii że by móc słuchac muzyki? gdzie podłączyc napięcie w gnieździe?
  • REKLAMA
  • #2 4619272
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Witam, z bateriami lepiej nie kombinuj, do mp4 powinna być sieciowa ładowarka, podpinana też do gniazda usb, posiadam takową do Lark Clipa, była na wyposażeniu, ale na pewno można dokupić osobno, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4619505
    Larry_new
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Też taką mam, ale co jak mi się bateria w szkole rozładuje? Widziałem kiedyś w Gadżet Laboratorium (program na TVN Turbo) że do jakiegoś urządzenia (nie pamiętam czy to telefon czy iPod) dodawali ładowarke na baterie "z kiosku". Mi by się takie cos przydałe też do ładowania bateri z akku w samochodzi czy w motorze.
  • REKLAMA
  • #4 4619604
    dj222
    Poziom 11  
    W szkole tez sa gniazdka i podpinasz na przerwie albo na lekcji siadasz obok takiego i ladujesz sobie :)
  • REKLAMA
  • #5 4620149
    wojtex1111
    Poziom 21  
    Ocena: 69
    Witam, oryginalna ładowarka daje 5V 300 mA, więc trzeba spełnić ten warunek, można zastosować stabilizator scalony 7805, na wyjściu daje 5V, natomiast na wejście można podać od 5 do 18V np. z kilku ogniw R6 połączonych szeregowo lub akumulatora samochodowego, co do kabla usb, można wykorzystać ten od ładowarki sieciowej i przerobić tak, aby obsługiwał dwie ładowarki, pozdrawiam.
  • #7 4973870
    skrut355
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    a jak nie to można sobie kupić za kilka zł taką ładowareczke

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania ładowarki USB zasilanej bateriami do odtwarzacza MP4, który ładuje się przez port USB komputera. Zaleca się stosowanie oryginalnych lub sieciowych ładowarek USB, które dostarczają napięcie 5V przy prądzie około 300 mA. Do zasilania z baterii można użyć kilku ogniw R6 połączonych szeregowo lub akumulatora samochodowego, a do stabilizacji napięcia zastosować układ scalony 7805, który zapewnia stałe 5V na wyjściu. Ważne jest prawidłowe podłączenie pinów USB – piny 2 i 3 powinny być połączone z masą, gdyż niektóre odtwarzacze MP4 bez tego nie ładują się. Wskazano również, że w miejscach takich jak szkoła można korzystać z gniazdek sieciowych do ładowania. Alternatywnie można kupić gotową, tanią ładowarkę na baterie. Przykładem urządzenia z oryginalną ładowarką USB jest Lark Clip.
REKLAMA