logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mam dobry procesor, a może jest inne uszkodzenie?

meekt 24 Gru 2007 17:01 2102 12
REKLAMA
  • #1 4620617
    meekt
    Poziom 10  
    Mam problem gdyż komputer mi sie nie odpala, czarno na ekranie*dioda od monitora miga) z głośniczka nie ma tego startowego dźwięku "pip".
    Od razu co pomyślałem to że procesor spalony, sprawdzam czy widać jakieś objawy spalenia i nic, nie ma nic czarnego.

I tu jest moje pytanie czy spalony procesor w ogóle nie pracuje?
    Bo zauważyłem że radiator się grzeje czyli coś tam procesor musi robić. Może wydawać się to głupie pytanie, ale proszę o odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 4620627
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Procesor jak się spali nie musi być czarny :) Podaj dokładną konfigurację komputera, pracuje wentylator na radiatorze od procesora, wiatrak od zasilacza pracuje ? Jak się mają napięcia na zasilaczu, jaki zasilacz ? Kiedy to się zaczęlo dziać od czego ? Wyjmij Ram i spróbuj uruchomić i połuchaj czy będzie pikać :)
  • #3 4620677
    meekt
    Poziom 10  
    AMD Athlon 2400+
    ECS K7S5A
    zasilacz Procomp 350W

Wszystkie wentylatory pracują. Wczoraj zawiesił mi się komp 2 razy z takim dziwnym dźwiękiem, można nazwać to trzeszczeniem. Za pierwszym razem po restarcie sie komp pozbierał za drugim już nie. Ramy wyciągałem,zamieniałem i nadal to samo
  • REKLAMA
  • #4 4620718
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    Wymień wyrób zasilaczopodobny na zasilacz, i módl się żeby się nie okazało że płyta padła od zasilacza.

Kurcze, trzeba będzie chyba jakieś ogłoszenie zrobić: "Ludzie, nie kupujcie badziewnych zasilaczy!" ;)

PS. Chyba chciałeś zaoszczędzić na zasilaczu, a i tak przepłaciłeś, bo za podobne pieniądze mogłeś mieć Modecoma, który (wbrew miażdżącym opiniom niektórych kolegów na Forum), ma całkiem dobre wyniki w testach.
  • REKLAMA
  • #5 4620738
    meekt
    Poziom 10  
    Kompa kupowałem lata temu. Ale nadal nie dostałem odpowiedzi na pytanie, czy spalony procek coś tam robi i się może grzać? Bo obecnie mój procek nagrzewa radiator i chciałbym wykluczyć części działające
  • #6 4620750
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1269
    I nie dostaniesz odpowiedzi, bo to że procesor wytwarza ciepło, nie znaczy że działa. Wymień zasilacz albo pomierz napięcia z tego który jest. Miernikiem. Dodatkowo możesz obejrzeć kondensatory na płycie, czy nie spuchły.
  • REKLAMA
  • #7 4620769
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    ECS K7S5A... Procomp 350W...
    Sam wydałeś wyrok śmierci na ten komputer kupując go :P
  • #8 4620781
    meekt
    Poziom 10  
    Ok dziękuje za odpowiedzi. Po świętach sprawdzę części. A co do kompa to 5 lat temu też byś tak powiedział?:)
    można zamknąć
  • #9 4620858
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Tak, pewnie też by tak powiedział, bo kupowanie bomby zegarowej zamiast zasilacza zawsze się tak nazywa.
  • #10 4620875
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    A K7S5A zawsze miała złą sławę (wiem bo miałem :P i więcej tego nie dotknę)
  • Pomocny post
    #11 4621412
    thrower
    Poziom 23  
    Ocena: 11
    Podpisuję się wszystkimi kończynami pod tym co napisali już koledzy.
    K7S5A... tego nawet nie można nazwać płytą główną :D to jest po prostu... no po prostu szkoda na to słów :P jeśli komuś działa bez żadnych problemów to powinien zacząć grać w totka :D
    Miałem do czynienia z wieloma takimi płytami i zawsze były z nimi przeróżne i nieraz przedziwne problemy...
    A zasilacz... no cóż, wszystko zostało powiedziane :)
    Moja rada: płytę i zasilacz wyrzuć do kosza i kup coś na zamianę. Jeśli pozostaniesz przy tej płycie to biorąc pod uwagę że ma ona już swoje lata to raczej prędzej niz później będziesz mieć z nią znowu problemy.

Miałem całkiem niedawno "przyjemność" opiekowania się komputerem z tą płytą i o dziwo przez ponad pół roku wszysto było zadziwiająco dobrze, żadnych zwisów, restartów czy innych problemów. Natomiast pewnego dnia po włączeniu komputera z obudowy zaczął wydobywać się dźwięk podobny do smarzących się frytek, a potem pojawiła się chmura dymu... po wywietrzeniu pokoju i oględzinach płyty okazało się że dosłownie usmażył się chipset... Potem zdejmując radiator w chipsecie powstała dziura o powierzchni ok 1cm^2, a resztki zostały na radiatorze, po prostu coś pięknego :D Całe szczęście pozostałe podzespoły komputera wyszły z tego bez najmniejszego szwanku.
  • #12 4623784
    meekt
    Poziom 10  
    Co do płyty to zacznę grać w totka bo to dopiero pierwsza usterka :) i jak się uda to kupi się nowego lapka :) Jak nie to cóż tego jeszcze zreanimuje bo potrzebuje kompa i w najbliższym czasie kupie coś nowego. Dziekuje wszystkim za rady :)
  • #13 4623907
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    To, ze procesor sie grzeje nie swiadczy o tym, ze dziala. Najlepszym sposobem sprawdzenia co dziala byloby sprawdzenie samej plyty i procesora. Sprawna plyta ze sprawnym procesorem powinna wydawac piski (ich ilosc i dlugosc zalezna od typu plyty glownej). Jesli piszczy dokladamy po kolei pamiec i grafike i sluchamy czy cos sie zmienia z sygnalami dzwiekowymi.
    Gdyby okazalo sie, ze plyta i procesor zasilana (sprawnym!) zasilaczem nie daje oznak zycia trzebaby testowac komponenty juz u jakiegos kolegi. Bezpieczniej (wedlug mnie) wlozyc procesor nieznanego stanu do sprawnej plyty niz wkladac sprawny procesor do plyty nienznanego stanu.
    Wiem ze na odleglosc ciezko cokolwiek prorokowac ale obstawiam uszkodzenie plyty glownej spowodowane niestabilnoscia napiec zasilacza. Zasilacz (niezaleznie czy sprawny czy nie) proponuje wymienic.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komputera z procesorem AMD Athlon 2400+ i płytą główną ECS K7S5A, który nie uruchamia się poprawnie – ekran pozostaje czarny, dioda monitora miga, a nie słychać charakterystycznego sygnału dźwiękowego POST. Procesor nagrzewa radiator, co nie musi oznaczać jego sprawności. Wskazano, że uszkodzony procesor może nie wykazywać widocznych śladów spalenia, a ciepło generowane przez radiator nie świadczy o prawidłowej pracy CPU. Zalecane jest sprawdzenie i wymiana zasilacza, gdyż obecny Procomp 350W jest podejrzewany o niestabilne napięcia, które mogły uszkodzić płytę główną. Płyta ECS K7S5A ma złą reputację i często powoduje problemy sprzętowe. Testowanie komponentów najlepiej przeprowadzić na sprawnym zasilaczu i płycie, a diagnozę ułatwi odsłuch sygnałów dźwiękowych BIOS-u po wyjęciu pamięci RAM i kolejnych próbach uruchomienia. Ostatecznie rekomenduje się wymianę płyty głównej i zasilacza na nowsze, stabilne modele, a w przypadku dalszych problemów rozważenie zakupu nowego komputera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA