logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z Athlon 2000+ nie uruchamia się poprawnie, monitor nie reaguje

EnZoSeD 02 Lis 2006 20:54 2131 15
REKLAMA
  • #1 3181078
    EnZoSeD
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Na wstępie chciałem poinformować, iż na prawdę starałem się znaleźć jakąkolwiek informację, która miałaby mi pomóc - niestety bezowocnie :/

Mój PC:
    - Athlon 2000+
    - Płyta ECS L7VTA
    - Zasilacz PROCOMP ATX KY-450W (wymieniony rok temu)
    - Dysk WD 40 GB
    - 256 MB DDR

Komp sprawował się bez zarzutów przez około pół roku (pracował na W98SE). Dzisiaj, podczas korzystania (firefox, winamp) nagle się wyłączył. Odczekałem 10 minut, po czym postanowiłem włączyć go ponownie. Po wciśnięciu przycisku POWER zaświeciła się dioda HDD, włączył wiatrak od zasilacza i od procesora, ale monitor nie reagował ( pozostał w stanie czuwania). Po chwili podłączyłem komputer do innego monitora - raz wystartował do scandisca. Przy ponownej próbie zaświeciła się dioda HDD (bez power LED), wiatrak zasilacza, wiatrak procesora i dysk, minitor w stanie czuwania. Dioda HDD mrugnęła kilka razy i zgasła, bez żadnych piknięć i tak już zostaje.

Nie znam się na tym, ale podejrzewam zasilanie płyty głównej. Jeśli miał ktoś podobny problem lub może dać mi jakąś radę proszę o kontakt.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3181129
    Qbuś
    Poziom 38  
    Ocena: 875
    Posprawdzaj wszystkie wtyczki,sloty, itd.Może coś się wysunęło i nie łączy,najlepiej wyjąć i włożyć jeszcze raz prawidłowo,sprawdź też miernikiem napięcia w zasilaczu (na wolnej wtyczce)
  • #3 3181159
    *mondzio*
    Poziom 30  
    Ocena: 54
    posprawdzaj stan łączy okablowania komputer >monitor i pozostałych a także w środku
    proponuję rozkręcić obudowę i zrobić generalne porządki w kompie
    porządnie odkurzyć kupić spręzone powietrze a jak nie to domowym sposobem
    czyli miękki pędzelek i odkurzacz
  • REKLAMA
  • #4 3181177
    Lukasz62
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Sprawdz czy karta graficzna jest do końca wciśnieta. Czasami karty graficzne się lakko wysuna i nie wszystkie styki łapią.

Pozdrawiam.
  • #5 3183389
    Rudolf_
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Twoje podejrzenia mogą być całkiem słuszne - płyta główna (kondensatory) bądź zasilacz... Zasilacz dość nowy - zatem przyjrzyj się płycie. Pewni egdzieś są spuchnięte kondensatorki...
  • #6 3183414
    Dawid.wielun
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Zgadzam się z poprzednikami aby wszystko w pececie powykładac, wyczyścić i znów pozakładać ale czy wogóle BIOS pika? Bo jeżeli coś jest uszkodzone to dźwiękowymi kodami błedów BIOS-u można by dojść do tego co nie działa no i oczywiście trzeba znać typ BIOS-u
  • #7 3184297
    newton78
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Miałem prawie identyczne objawy na ECS K7S5A. Padły kondensatory (najczęstsza usterka w tych płytach). Dwa razy startował, ale zawieszał się, a później już nic. Po jakimś czasie raz zaskoczył jeszcze BIOS,a przy kolejnych włączeniach-nic (to tak w dużym skrócie). Warto sprawdzić, czy kondensatory nie są "wybrzuszone"-jeśli tak, to na 95% to ich wina.
  • #8 3186584
    EnZoSeD
    Poziom 11  
    Dzisiaj odkurzyłem wnętrze obudowy, podłączyłem inny zasilacz, ale niestety nic się nie zmienia. Wogóle nie słychać żadnego piknięcia, a dioda POWERLED wogóle nie świeci. Kondensatory wyglądają normalnie, bez wybrzuszeń - wieczorem wrzucę zdjęcia (może fachowe oko coś wypatrzy). Płyta to ECS L7VTA z oryginalnym biosem (nieaktualizowany). Mam pudełko i instrukcję, ale nie natrafiłem na informację dotyczącą BIOSu. Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #9 3187206
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Uruchom samą płytę z procesorem i głośniczkiem,reszta odłączona razem z kablami.Podaj jakie efekty.
  • #10 3188035
    EnZoSeD
    Poziom 11  
    Z zasilacza podłączyłem tylko ten największy pęk kabli do płyty głównej i wyciągnąłem RAMY. Uruchomiły się wentylatory (procesora i zasilacza) a dioda HDD się świeciła (nieprzerwanie), żadnych piknięć itp.

Zrobiłem zdjęcia kondensatorów, ale ich jakość jest niestety rozpaczliwa (jak tylko dorwę coś z makro to wrzucam).

Jeszcze jedna informacja
    - Komputer stał około miesiąca (wrzesień) odłączony od zasilania, ale daty i godziny nie zapomniał, po tym czasie został podłączony do zasilania i był znowu normalnie eksploatowany.
  • REKLAMA
  • #11 3188147
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Sprawdź procesor na innej płycie lub inny procesor na twojej.
  • #12 3206104
    EnZoSeD
    Poziom 11  
    Podłączyłem swój procesor pod płytę MSI kolegi. Włączyłem zestaw-na monitorze zero reakcji, następnie się wyłącza i słychać pikanie (jakby syrena - takie przemienne). Teraz jeszcze kwestia czy płyta jest ok. Postaram się ją sprawdzić jak najszybciej.
  • #14 3209147
    EnZoSeD
    Poziom 11  
    Mam jeszcze pytanie, gdyż mam zamiar sprawdzić płytę główną: Czy podłączenie dobrego procesora do tej płyty może spowodować jego uszkodzenie? Kolega ma sprawny komputer a niechciałbym czegoś uszkodzić.
  • #15 3210897
    marci_n
    Poziom 17  
    Ocena: 44
    Moze kolega ma inne ustawienie taktowania procka ? Ustaw na minimum wszystko i dopiero odpal na jego plycie. Uruchamiaj oczywiscie z pamieciami wlozonymi w plyte. Popatrz na procka, moze jest delikatnie ukruszony ? Najlepiej to podlacz plyte z prockiem i pamieciami i grafika tylko na poczatek.
  • #16 3211188
    EnZoSeD
    Poziom 11  
    Kolega ma Athlona 900 MHz a mój Athlon ma taktowanie 1667 MHz. On twierdzi, że nic nie przestawiał i wszystko jest tak, jak otrzymał ze sklepu.
    Teraz zależy mi na sprawdzeniu płyty głównej, tylko nie wiem czy nie uszkodzę jego procesora. Jeśli płyta nie odpali z jego prockiem to komputer oddaje do serwisu. Oczywiście przy próbie procesora podłączyłem samą grafikę i RAM.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Athlon 2000+ i płytą główną ECS L7VTA przestał się poprawnie uruchamiać – wentylatory działają, dioda HDD świeci, ale monitor pozostaje w stanie czuwania, a komputer nie emituje sygnałów dźwiękowych BIOS-u. Próby podłączenia innego monitora i zasilacza nie przyniosły efektu. Sprawdzono kondensatory na płycie głównej, które nie wykazują widocznych uszkodzeń ani wybrzuszeń, a także stan połączeń i kartę graficzną. Testy procesora na innej płycie MSI wykazały brak obrazu i pojawienie się sygnału dźwiękowego przypominającego „syrenę”, co może wskazywać na problem z procesorem, chłodzeniem lub zasilaniem procesora. Zalecane jest uruchomienie płyty głównej z minimalnym zestawem podzespołów (procesor, RAM, grafika) oraz sprawdzenie napięć zasilacza miernikiem. Wskazano również na możliwość uszkodzenia płyty głównej, szczególnie kondensatorów, jako częstą usterkę w modelach ECS. Wątpliwości dotyczą także kompatybilności i ustawień taktowania procesora przy testach na innej płycie. Ostatecznie, jeśli płyta nie zadziała z innym procesorem, zalecane jest oddanie sprzętu do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA