logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdjęcia podłączenia HDD w laptopie 486 - wtyczki i płyta główna

rykfor 26 Gru 2007 00:01 1577 8
REKLAMA
  • #1 4623916
    rykfor
    Poziom 15  
    Ocena: 38
    Witam, mam wielka prośbę do posiadaczy laptopów 486 czy moglibyście pokazać zdjęcie podłaczenia twardego dysku w waszych laptopach? Chodzi mi o zdjęcie wtyczek w twardzielu i na płycie. Dzięki za ewentualne zdjecia
  • REKLAMA
  • #2 4624368
    piotrholly
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Zapewne brakuje Ci przejsciowki :idea:
    Napisz prosze cos konkretniejszego. Marka, model?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4626032
    rykfor
    Poziom 15  
    właśnie tego mi brakuje chyba, lapek to sager notebook computer fma 3500
  • REKLAMA
  • #4 4626369
    kazol15
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Dyski IDE 2.5" do Laptoów są takie same (tylko pojemnością, firmą oraz transferem różnią), ale kabele do podłaczenia dysku z laptopem (różnych marek) są inne. Poszukaj na Allegro w starszych częściach do laptopów - napewno coś znajdziesz.
  • #5 4626574
    rykfor
    Poziom 15  
    z tego co się dowiedziałem od poprzedniego właściciela to był tam chyba jakiś 3,5 calowy twardziel, szukałem na allegro ale nic nie znalazłem. Moze ktos miałby zdjęcie podłączenia twardego dysku w takim lub podobnym laptopie?
  • REKLAMA
  • #6 4626786
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    kazol15 napisał:
    Dyski IDE 2.5" do Laptoów są takie same (tylko pojemnością, firmą oraz transferem różnią), ale kabele do podłaczenia dysku z laptopem (różnych marek) są inne. .

BZDURA - dyski 2.5" roznily sie rowniez "gruboscia" ten aspekt unimozliwia czasami montaz dowolnego dysku w dowolnym laptopie.
    Jesli brakuje Ci przelotki, przejsciowki, adapterka czy jak to sobie nazwiesz to do takiego rzadkiego modelu i tak pewnie juz nie znajdziesz, a nawet gdyby to koszt jego kupna+przysylka bedzie nie wiele nizszy niz wartosc reszty laptopa.

Poczatkowo laptopy produkowano z dyskami 3.5" czyli typowymi dyskami ( oczywiscie starszymi modelowo) jakie dzis spotkac mozna zwyklym PC. Z wiadomych przyczyn szybko odstapiono od takiej konstrukcji, nie mniej jednak byly takie laptopy. Ja mialem kiedys kiedys takiego 386, polaczenie z plyta gł. bylo za pomoca zwyklej tasmy. Moze wrzuc jakies zdjecia, bedzie latwiej cos powiedziec.
  • #7 4627637
    rykfor
    Poziom 15  
    Właśnie w moim lapku w środku jest taśma 40 pinowa i mała wtyczka od zasilania, widać to na zdjęciach, może ktos powie mi jaka tam powinna być przejściówka albo coś takiego? Lapek miał być używany do diagnostyki samochodowej. Dzięki za ewentualne podpowiedzi
  • #8 4627665
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Proponuję spróbować dorobić coś takiego np. z adaptera 2.5"-3.5". Nie powinno tam być żadnej elektroniki tylko połączenie jeden do jeden.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia twardego dysku w laptopie z procesorem 486, konkretnie modelu Sager Notebook Computer FMA 3500. Użytkownik poszukuje zdjęć i informacji o wtyczkach oraz połączeniach dysku z płytą główną. W laptopach z tamtego okresu stosowano dyski IDE 2,5" lub rzadziej 3,5", które różniły się wymiarami i grubością, co utrudniało ich wymianę. Połączenie dysku z płytą odbywa się za pomocą taśmy 40-pinowej oraz małej wtyczki zasilania, która w tym modelu ma 3 przewody, podczas gdy standardowe adaptery 2,5" na 3,5" mają 4 przewody zasilające. Zalecane jest wykonanie własnej przejściówki lub adaptera, gdyż oryginalne części są trudno dostępne i kosztowne. Adaptery z Allegro mogą wymagać modyfikacji wtyczki zasilania, a połączenie jest zazwyczaj bezpośrednie, bez elektroniki pośredniczącej. W laptopach z wczesnych lat 90. stosowano często dyski 3,5" z typową taśmą IDE, co jest nietypowe w porównaniu do późniejszych konstrukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA