logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SST 49LF004A - bios czy da sie inaczej zaprogramować?

mardar 26 Gru 2007 19:13 1733 7
REKLAMA
  • #1 4625778
    mardar
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam problem, a mianowicie posiadam płytę główną z uszkodzonym złączem ps2 od klawiatury. Płyta ma nietypowy bios (OEM robiony dla IBMa) i tenże bios wykrywa uszkodzenie złącza ps2 i chce żeby nacisnąć F1:D Wpadłem na genialny pomysł żeby podpiąć przejściówkę usb<->ps2 i po zrobieniu tego bios nie wywala już tego komunikatu, ale za to zawiesza się przy ładowaniu. Tak więc wpadłem na pomysł żeby wgrać oryginalny bios do tej kości ale nie posiadam żadnego willema czy innego podobnego programatora:/ Tak więc czy da się zaprogramować tą kość przy pomocy jakiegoś prostego programatora?

ps: bios taki jak w tytule;]

Dodano po 1 [minuty]:

nie mam dostępu do podobnej płyty żeby spróbowac Hot Swappingu
  • REKLAMA
  • #2 4625821
    maxpolska
    Poziom 11  
    Nie musi być tej samej płyty, pod dosem to proste.
    ładujesz system dos wyciągasz kość biosu zakładasz tą co chcesz zaprogramować i startujesz Nap. Aflash lub inny program do programowania biosu.
  • REKLAMA
  • #3 4625838
    mardar
    Poziom 21  
    no tak ale z tego co słszałem to przydało by się żeby chociaż chipsety były jednakowe a w tej płycie w której nawaliło ps2 był i810 natomiast ja teraz śmigam na i440lx a poza tym nikt ze znajomych niema płyty na i810.
  • REKLAMA
  • #4 4627956
    maxpolska
    Poziom 11  
    Wyobraz sobie kostkę biosu jak dyskietkę.
    Może być inny chipset, też chodzi!!

Po zaprogramowaniu wciskasz twoja stara kość a zaprogramowany na ta płytę gdzie chcesz go używać.
    Jak komputer wystartuje dos Eeprom (Bios) możesz wyciagać - podmieniać.
    Uzywać komputera jako programatora eepromow. (stary serwisowy patent)
  • REKLAMA
  • #5 4627998
    pdmit
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Płyta nie maz naczenia, wystarczy by było to samo gniazdo do BIOSu na innej płycie głównej (sam programowałem kość do płyty potrzebującej AMI, na płycie z AWARDem i różnią sie pod każdym względem.
    Startujesz z działającej płyty -> Wyciągasz dobry -> wkładasz swój -> programujesz pod dosem -> Wyłaczasz -> Wyciągasz do swojej -> Działa.
  • #6 4628029
    mardar
    Poziom 21  
    Aha. To spoko tylko jest kolejny problem a mianowicie w starej płycie mam bios na podstawce dip natomiast ten sst to jest na podstawce plcc32 to czy mogę zrobić taką przejściówkę dip->plcc w stosunku 1:1?
  • #7 4628047
    pdmit
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Nie baw się w to, lepiej poszukać innej płyty z taką samą podstawką/gniazdem BIOSu.
    Reszta, tak jak napisałem.
  • #8 4628354
    maxpolska
    Poziom 11  
    Adapter dostaniesz na allegro za grosze.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy płyty głównej z uszkodzonym złączem PS/2 klawiatury oraz nietypowym BIOS-em OEM dla IBM, który wykrywa uszkodzenie i wymaga naciśnięcia F1. Próba obejścia problemu przez adapter USB-PS/2 powoduje zawieszenie systemu. Rozważane jest wgranie oryginalnego BIOS-u do kości SST 49LF004A bez dostępu do profesjonalnego programatora. W dyskusji podkreślono, że programowanie BIOS-u można wykonać na innej płycie z kompatybilnym gniazdem BIOS-u, nawet jeśli chipsety się różnią (np. i810 vs i440LX). Metoda polega na uruchomieniu systemu DOS, wyjęciu oryginalnej kości BIOS, włożeniu programowanej, zaprogramowaniu jej za pomocą narzędzi typu Aflash, a następnie przeniesieniu do docelowej płyty. Problemem pozostaje różnica w obudowie kości (DIP vs PLCC32), na co zaleca się użycie adaptera DIP-PLCC dostępnego na rynku, zamiast samodzielnego wykonania przejściówki. Metoda hot swappingu BIOS-u jest możliwa i stosowana jako serwisowy patent do programowania pamięci EEPROM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA