logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zaprogramować bios w am29f040 hy29f040 pomocy !!!

drvatican 12 Sty 2007 06:59 1772 6
REKLAMA
  • #1 3436190
    drvatican
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    witam wszystkich
    może to banał dla expertów w dziedzinie programowania ale mam problem jak zaprogramowac bios w laptopie dell csx, jest tam kosc hy29f040t-12 (29f040) w formacie tsop. Posiadam programator willem i nie wiem jak do niego podłączyć tsop, wiem że można kupić przejściówkę, ale kosztuje 200zł a to za dużo raczej jak dla mnie, amatora. Moze ktoś z forumowiczów ma w miare prosty i sprawdzony sposób na połączenia? Jeśli tego nie połącze czy mogę zamienić hy29f040t-12 na am29f040b w obudowie plcc? to by rozwiązało problem ponieważ płyta główna jest przystosowana zarówno do tsop jak i plcc.
    dzięki i pozdrawiam.
    jak zaprogramować bios w am29f040 hy29f040 pomocy !!!
  • REKLAMA
  • #2 3436269
    mario1978
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    nie wiem w jakim celu chcesz zrobic flash bios, ale moge podac ci
    kilka sposobow na dokonanie tego w zaleznosci od sytuacji:

1)jezeli laptop uruchamia sie i pracuje stabilnie to sciagnij bios wraz z odpowienim programem do flashowania ze strony producenta

2)jezeli laptop nie startuje - czarny ekran po zlym flashu to sprawdz na stronie producenta czy laptop ma opcje czytania pliku flash z dyskietki, tylko niektore ze starszych plyt glownych to posiadaja.

zabawa w odlutowanie i lutowanie znowu tego flasha, moze byc trudna bez odpowienich narzedzi, wiec nie polecam, jezeli mimo to jest zainteresowany wylutowaniem tego to napisz a dam ci wskazowki.
  • REKLAMA
  • #3 3437880
    drvatican
    Poziom 13  
    :arrow: mario1978:
    Laptop niestety nie startuje, czarny ekran, diody zapalają sie tylko na parę sekund i gasną, sprawdzałem na róznych pamięciach ram bo to czasem może miec znaczenie i nic, na 95% wg mnie jest to problem z biosem. Nie da sie zrobić upgradu z dyskietki ani tymbardziej zczytać zawartość eepromu i dlatego trzeba wylutować tą kość. Posiadam lutownice hot air oraz programator willem tylko nie wiem jak tą kość w obudowie tsop połączyć z programatorem, najlepiej jakbym kupił podstawkę na plcc32 i wtedy potestował na innych kościach, stąd moje pytanie czy hy29fo40t-12 moge zamienić na am29f040b ? Pamięci te mają to samo napięcie oraz pojemnosć ale nie jestem 100% pewny czy będą pasować.
    pozdrawiam :D
  • #4 3437962
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    kolego ;) .... kaktus mi na ręku wyrośnie jeśli powodem tego uszkodzenia, które opisujesz będzie rzeczywiście bios jak piszesz ;) ....

... więc gdybyś już dokonał tej troszkę bezsensownej operacji (oczywiście wg mnie) to napisz tu, żebym mógł się przygotować jakoś na porost kaktusa ok?

.... a tak nawiasem mówiąc to myślisz troszkę za bardzo "cyfrowo" ;) bo dla ciebie jeśli notebook nie startuje to mogą być tego powodem tylko 2 usterki tak? albo pamięci RAM albo bios? ... no ciekawe ciekawe ..... (ale może to ja się mylę a ty masz 6 zmysł przewidywania (w końcu dlatego ludzie czasem trafiają w totka) - też tak może być - wiec powodzenia w naprawie)

gdybyś jednak poddał się już z biosem po wymianie o ile nie uszkodzisz go do reszty (bo rozlutować scalak SMD o takim rozstawie pinów to nie problem nawet bez lutownicy hot-air - ale przylutowanie ręczne to już mistrzostwo) ... więc gdy to zawiedzie - spróbuj może jednak sprawdzić, co się dzieje chociażby z zasilaniem, skoro diody tylko migną i wszystko gaśnie ;) ... może gdzieś coś zabardzo obciąża zasilacz .... eeeh tyle rzeczy po drodze można sprawdzić i być może naprawić .... bez takich karkołomnych wypraw odrazu w stronę biednego biosa ;)

pozdr
  • REKLAMA
  • #5 3438196
    drvatican
    Poziom 13  
    :arrow: mirekk36 :
    możliwe że masz rację, natomiast swoją diagnoze oparłem na moich doświadczeniach, bawiłem sie niedawno z takimi dell cpi, w kilku z nich po odpalniu migały tylko diody i po kilku sekundach sie wyłączały, zaprogramowałem na nowo bios i kilka z nich działa teraz jak nowe. Jeżeli chodzi o wlutowanie tsop to dobra lampa z lupą i spokojnie da się zrobić, już to przerabiałem na pamięciach w kartach graficznych :)W sumie z tym zasilaczem to dobra wskazówka, mogę zmierzyć ile prądu pobiera laptop przy starcie i się wtedy okaże. Jak na razie kupiłem podstawkę pod plcc na smd i będę się bawił, zobaczymy co z tego wyjdzie.
    pozdrawiam :)
  • #6 3438250
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ... też na śmierć się nie zarzekałem że to nie bios - choć gotów byłbym się prawie założyć, że nie ;) ... ale wiadomo - trzeba tak naprawdę mieć pacjenta w ręku aby ocenić stan choroby po objawach ;)

powodzonka ;)
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z zaprogramowaniem BIOS-u w laptopie Dell CSX, w którym zastosowano kość pamięci hy29f040t-12 w obudowie TSOP. Laptop nie uruchamia się, wyświetla czarny ekran, a diody zapalają się na kilka sekund i gasną, co sugeruje uszkodzenie BIOS-u. Próba aktualizacji BIOS-u z dyskietki jest niemożliwa, dlatego konieczne jest wylutowanie kości i zaprogramowanie jej za pomocą programatora Willem. Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie kości TSOP do programatora bez konieczności kupowania drogiej przejściówki. Pojawiło się pytanie o możliwość zamiany kości hy29f040t-12 (TSOP) na am29f040b w obudowie PLCC32, gdyż płyta główna obsługuje oba typy. W odpowiedziach podkreślono, że lutowanie TSOP jest wykonalne przy użyciu lupy i lutownicy hot air, a zamiana na PLCC może być praktycznym rozwiązaniem. Zwrócono także uwagę, że problem z uruchomieniem laptopa może mieć różne przyczyny, niekoniecznie BIOS, i warto sprawdzić zasilanie oraz pamięć RAM. Parametry hy29f040t-12 i am29f040b są podobne, co sugeruje możliwość zamiany, jednak wymaga to potwierdzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA