logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie się komputera i przechodzenie monitora w stan czuwania - co robić?

elektronik999 27 Gru 2007 18:37 1244 10
REKLAMA
  • #1 4628993
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Mam tak: nagle myszka staje w miejscu i po kilku sekundach monitor przechodzi w stan czuwania. co robić? podobnie kiedyś już tak miałem tylko bez gaszenia monitor wtedy był problem z dyskiem twardym
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4629018
    STUG
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    1.Odłącz komputer od sieci,i zobacz czy dalej tak będzie.
    2.Jeśli się da,to przeskanuj antywirem kompa
    3.Jeśli to nie pomoże,to spróbuj podpiąć inny dysk(jeśli posiadasz) i sprawdź czy dalej masz problem.
    4.Zainstaluj na nowo Windowsa ?

Tak na przyszłość,jeśli posiadasz bad sectory na dysku,to ściągnij program HDD Regenerator który pomoże Ci w ich usunięciu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4629031
    elektronik999
    Poziom 26  
    1. zrobie za chwile.....
    2. Zeskanowłem kaspersky 7.0 obszary krytyczne i obiekty startowe.
    3. niemam
    4. instalowałem dwa tygodnie temu.
    5... Czym sprawdzic bad sector probowałem hdtune ale ten program nie wyglad azeby działal popranie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4629049
    STUG
    Poziom 14  
    HD Tune nie usunie bad sectorów,do tego jest program HDD Regenerator :) (do sprawdzania badów,to oprócz HDD TUNE to już niestety nie znam innych programów,możesz jeszcze sprawdzić systemowym ScanDisk)

Aha,i sprawdź w BIOSI-e czy czasem nie przegrzewa się coś (Procesor etc.)

Możesz jeszcze zrobić tak :

5.Przetestuj pamięć RAM np. programem"Windows Memory Diagnostic",jeśli nie programem,to powypinaj je po kolei i sprawdź,bo być może któraś z kości jest uszkodzona.
    6.Przeskanuj kompa programem Antyspyware np. "Ad-aware SE Personal 1.06."
  • #5 4629458
    elektronik999
    Poziom 26  
    Witam. W trybie awaryjnym mi sie nic nie zawiesza. może konflikt sterowników? mozę jakaś aplikacja?
  • Pomocny post
    #6 4629494
    STUG
    Poziom 14  
    Hmmm dziwne,być może masz jakiś konflikt sterownika karty graficznej.
    Spróbuj jeszcze przywrócić system : START>>>WSZYSTKIE PROGRAMY>>>AKCESORIA>>>NARZĘDZIA SYSTEMOWE>>>PRZYWRACANIE SYSTEMU

I jak z tą siecią?dalej to samo ?
  • #7 4629536
    elektronik999
    Poziom 26  
    jak narazie nic mi sie nie zawiesz (po wyłanczamem kilka programów które sie same włanczaja podczas uruchamiania)
  • #8 4629553
    STUG
    Poziom 14  
    No właśnie,nie pomyślałem o tym :)
  • #9 4631361
    milakowie
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    msconfig wyłącz te programy z autostartu i obserwuj co sie bedzie działo .
  • REKLAMA
  • #10 4631520
    elektronik999
    Poziom 26  
    już działa po wyłanczamem wyszstko STUG dzieki
  • #11 4640502
    elektronik999
    Poziom 26  
    nadal sie zawiesza.... Ram sprawdzona

Podsumowanie tematu

✨ Problem polega na nagłym zawieszaniu się komputera, gdzie myszka przestaje reagować, a monitor przechodzi w stan czuwania. Wcześniej występowały podobne objawy związane z problemami dysku twardego. Zalecane działania diagnostyczne obejmują odłączenie komputera od sieci, skanowanie antywirusowe (np. Kaspersky 7.0), sprawdzenie dysku twardego pod kątem bad sectorów za pomocą programów HDD Regenerator i ScanDisk, a także testowanie pamięci RAM narzędziem Windows Memory Diagnostic lub manualne wyjmowanie kości RAM. Sugerowano również skanowanie antyspyware (np. Ad-aware SE Personal 1.06) oraz kontrolę temperatury podzespołów w BIOS-ie. W trybie awaryjnym problem nie występuje, co wskazuje na możliwy konflikt sterowników lub aplikacji uruchamianych automatycznie. Rozwiązaniem okazało się wyłączenie programów z autostartu za pomocą msconfig, co tymczasowo poprawiło stabilność systemu. Jednak problem zawieszania się komputera nadal występuje pomimo sprawdzenia pamięci RAM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA