logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja BIOS na płycie ABIT-BP6 z Celeron 400MHz - jak ustawić?

tigerek3 27 Gru 2007 21:38 4203 14
REKLAMA
  • #1 4629784
    tigerek3
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Witam! Dostałem stary komputer do zreanimowania. Problem w tym, że zresetował mi się BIOS i nie wiem jak go skonfigurować a komputer nie chce mi się wlączać na automatycznych ustawieniach. Mam płytę główną ABIT- BP6 z jednym procesorem Celeron 400MHz.
  • REKLAMA
  • #2 4629799
    szymsze87
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Nie chce się uruchomić? Do jakiego momentu startuje? Płyta wydaje jakieś dźwięki?
  • REKLAMA
  • #3 4630352
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Prawidłowo najlepiej. Użyj opcji szukaj, temat wałkowany...
  • REKLAMA
  • #4 4632845
    tigerek3
    Poziom 12  
    Najpierw jest piknięcie, pojawia się strona startowa z wersją BIOSu, potem następna z jakimiś tabelkami i na dole pisze: Veryfing DMI pool data... a potem obraz znika i tyle.
  • #7 4634251
    moddyy
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    obstawiam jakiś problem z dyskiem albo złe ustawienie w biosie albo namieszane na samym dysku sprawdż połączenie dysku może w biosie jakiś ide jest zablokowany

wystartuj instalke windowsa z cd romu i zobacz czy coś się pokazuje biosie ustaw botowanie z cdromu

z tego co piszesz bios wstaje normalnie
  • #8 4634863
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Co wypisuje ci na ekranie podczas trybu POST? Masz zapewne problem z HDD. Ale najpierw posprawdzaj cały sprzęt (czy dobrze popodłączany).

Czasem w BIOSie można znaleźć opcję resetu DMI.

Obstawiam uszkodzenie HDD lub płyty głównej (80% wina sprzętu, 20% BIOSU)

Poza tym masę odpowiedzi można znaleźć na googlach.
  • #9 4657515
    tigerek3
    Poziom 12  
    Dzięki! zmieniłem ustawienia BIOSa, żeby nie zatrzymywał przy wykryciu błędu i startuje OK.
  • #10 4665638
    jag61
    Specjalista d/s ochrony radiologicznej
    Ocena: 85
    Wiesz - to nie jest rozwiązanie....oznacza to, że po prostu olałeś błąd - - to można zrobić w celu odpalenia systemu do zrzucenia danych, ale na dłuższą metę może to zaszkodzić całości (takie jest moje zdanie....).
    Zobacz tu : http://bios-setup.pl/BIOS-Technologie-Setup-POST-Porady-8.html
  • REKLAMA
  • #11 4665869
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    jag61 nie zgodzę się, bo w tym przypadku właściwa konfiguracja zlikwidowała błąd. To oczywiście moje zdanie i mogę się mylić. Pozdrawiam
  • #12 4666113
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Ja byłbym za tym, by zdiagnozować przyczynę błędu - nawet, jeśli powodowała by to odrobina kurzu: po pierwsze z ciekawości, po drugie - by nie przyczyniło się to do utraty danych. Wybór, jednak, należy do zainteresowanego.
  • #13 4668047
    jag61
    Metalli - nie całkiem mogę się z Tobą zgodzić, ponieważ :
    Cytat:
    Tigerek3
    Dzięki! zmieniłem ustawienia BIOSa, żeby nie zatrzymywał przy wykryciu błędu i startuje OK.

Ale właściciel zrobi jak uważa...
    Pozdrowienia dla wszystkich
  • #14 4726710
    leslaw84
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam!
    Miałem kiedyś podobny problem przy starszym kompie. I z tego co pamiętam to przestawienie w Biosie dysku twardego Auto na LBA dało rade okrutnemu "Veryfing DMI pool data... "
    Pozdrawiam.
  • #15 4727431
    jag61
    lesław - możesz mieć rację - już zapomniałem, że stare BIOS-y tak miewały............

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji BIOS-u na płycie głównej ABIT-BP6 z procesorem Celeron 400MHz po resecie ustawień, co powodowało zatrzymanie startu komputera na komunikacie "Verifying DMI pool data...". Dyskusja wskazała, że BIOS uruchamia się prawidłowo, ale występuje problem z wykryciem lub konfiguracją dysku twardego. Zalecano wejście do BIOS-u (klawisz DEL podczas startu) i sprawdzenie ustawień IDE, w tym trybu pracy dysku (np. zmiana z Auto na LBA), a także ustawień bootowania, by uruchomić system z CD-ROM. Sugerowano również sprawdzenie połączeń sprzętowych i ewentualne zresetowanie DMI w BIOS-ie. Użytkownik potwierdził, że zmiana ustawień BIOS-u, aby nie zatrzymywał startu przy błędach, pozwoliła na uruchomienie systemu, jednak pojawiła się dyskusja na temat ryzyka ignorowania błędów sprzętowych. Wskazano na możliwość uszkodzenia dysku lub płyty głównej jako przyczynę problemu. Podsumowując, kluczowe było dostosowanie ustawień BIOS-u dotyczących dysku twardego oraz diagnostyka sprzętowa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA