logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić UDMA na ABIT BH6 i rozwiązać problem z bootowaniem z CD?

k0niu 19 Lis 2006 14:59 1062 5
REKLAMA
  • #1 3240472
    k0niu
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    Mam ABITa BH6 na PIII i chcąc zainstalować nowy OS z CD, ustawiłem w BIOSie bootowanie: CDROM,C,A i reset z płytą w napędzie, ale nic z tego bo system się uruchamia z HDD, no więc wsadziłem inną płytke, która na 100% przedtem odpalała mi się na tej konfiguracji, ale to też nic nie dało, więc reses BIOSu najpierw soft prze LOAD DEFAULT, a jak to nic nie dalo to przez zworke na MB, ale i to nic nie pomogło, więc postanowiłem podpiąć inny napęd, ale nic z tego, no więc w tym momencie od razu wgrałem najnowszy BIOS i znowu na kilku napędach i kilku różnych CD w tym nawet oryginalne 98SE, XP, Ubuntu, Slackware i kilka jeszcze innych, probowalem nawet prz odpiętych HDD ale dalej nic - nigdy jeszcze cos takiego mnie nie spotkało i nie wiem co mam robić.

A co do UDMA to mam dysk na 66 i plyta tez moze miec 66, ale jakos jest caly czas 33, gdzie moge to zmienic i jak ??
  • REKLAMA
  • #2 3241253
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    DMA w biosie ustaw dla wszystkich kanałów na AUTO.Reszta w systemie,w menadżerze urządzeń,usuń kanały IDE i zrestartuj.Zmień taśmy IDE.
  • REKLAMA
  • #3 3241273
    Xnim
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Proste pytanie cd i dysk masz na jednej tasmie?
    Jesli tak podlacz oddzielnie powinno zadzialac ;]
    Prosty sposob zazwyczaj dziala ;]

Napisz czy poszlo

Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 3244980
    k0niu
    Poziom 23  
    niestety, ale w BIOSie nie mam mozliwosci ustawienia UDMA (ATA) gdyby byla taka opcja to juz bym to zmienil, a co do kanalow IDE to mam dwie tasiemki i na 0 mam dysk na master a na 1 mam CD na master, obie sa 80, ale nawet na 40 probowalem z odpietym HDD a i tak nie zbootwalo :P
  • REKLAMA
  • #5 3245168
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Napęd CD jest widziany w biosie ? DMA w biosie ustaw na AUTO.Z biosu wychodzisz Save & Exit lub F10?
  • #6 3245459
    k0niu
    Poziom 23  
    nie mam opcji w BIOSie dotyczącej UDMA (ATA) jakby takowa była to na pewno bym zmienil, a co do zapisywania ustawien to raczej wiem ze trzeba tak robic :)
REKLAMA