logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer zawiesza się i resetuje - możliwa usterka płyty głównej lub karty dźwiękowej?

R_Radosny_ 27 Gru 2007 21:48 1569 10
REKLAMA
  • #1 4629822
    R_Radosny_
    Poziom 10  
    Witam. Mam taki problem. Komputer ma moze jakieś 2 lata i jest to składak. Składał mi go wujek. Komputer od samego poczatku ma taki problem ze chodzi jakiś czas (nie zależny od długości czasu ani od zadania nad jakim pracuje) i sie zawszie poczym sie resetuje... Wymieniłem dziś zasilacz z 350 wat na 500 firmy feel. Wiem nie zanajlepsze to ale cóż. Potrzebowałem wymienic. Kości pamieci wymieniałem i dalej to samo. Podejrzewam płyte główna ale nic szczególnego nie zobaczyłem. Wie ktoś jaki to problem? WIna nie leży na podstawie win bo był już kilka razy zmieniany i dalej to samo. Prosze o pomoc. a i jeszcze zapomnialem dodać ze od czasu do czasu przez chwile zaczynają mi trzeszczeć głosniki. Głosniki sa w porzadku nowki. Tylko wina musi być z karta dzwiekowa (integrowana z płytą)
  • REKLAMA
  • #2 4629874
    Krzysiek1wr
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    ja miałem ten sam problem tyle ze jak juz wymieniłem zasilacz z 300w na 450w to juz chodziło wszystko ok.
  • REKLAMA
  • #3 4630007
    PITERSON WAREZ
    Poziom 11  
    Szanowny kolego myślę iż powodów takiego zachowania może być wiele . Ja miałem taki sam problem i po kolei wymieniałem wszystko , łącznie z prockiem . Okazało się jednak że to karta graficzna się przegrzewała i restartował się komp . Pewnie niewiele pomogłem ale proszę sprawdz u kolegi kartę graficzną . Pozdrawiam.
  • #4 4630051
    ministerr
    Poziom 11  
    Objawy mogą sugerować przegrewanie podzespołów - np zbyt słabe chłodzenie procesora i po przekroczeniu określnej temperatury (ustawianej w BIOSIE - moze jest zbyt niski prog?) następuje wylączenie.
    Sprawdź temperatury podzespołów np Everestem
  • #5 4630082
    mat3337
    Poziom 11  
    sprawdz temperatre procesora np coretemp i napisz ile ona wynosi

ps ten zasilacz feel jest kiepski niestety
  • REKLAMA
  • #6 4630204
    Interno
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam!
    Jak już będziesz działał Everestem to zapodaj jakieś dane tego zestawu:
    płyta, bios, procek, grafika, napięcia itp.
    Ponieważ od początku ma zawieszenia może są podzespoły, ktore słabo ze sobą współpracują.
  • #7 4630391
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1261
    Jeśli komputer ma 2 lata to wypada też sprawdzić/wymienić kondensatory na płycie głównej - też mogą dawać takie objawy. Nie są spuchnięte albo wylane?
  • REKLAMA
  • #8 4630425
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Ja proponuję koledze przeczytać inne tematy na forum (jest ogromna ilość podobnych) , zastosować się do podanych tam porad , jeśli to nie pomoże - zadać pytanie z podaniem wszystkich niezbędnych nam informacji : konfiguracja sprzętowa , napięcia , temperatury , logi z combofix itd .
  • #9 4631640
    R_Radosny_
    Poziom 10  
    Parametry:

Płyta główna
    Typ procesora AMD Athlon 64, 1800 MHz (9 x 200) 3000+
    Nazwa płyty głównej Gigabyte GA-K8N51GMF-9(-RH) (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR DIMM, Audio, Video, Gigabit LAN, IEEE-1394)
    Mikroukład płyty głównej nVIDIA GeForce 6100, AMD Hammer
    Pamięć fizyczna [ TRIAL VERSION ]
    Typ BIOS'u Award Modular (10/06/05)
    Port komunikacyjny Port komunikacyjny (COM1)
    Port komunikacyjny Port drukarki (LPT1)

Ekran
    Karta wideo RADEON X800 Series -Secondary (128 MB)
    Karta wideo RADEON X800 Series (128 MB)
    Akcelerator 3D ATI Radeon X800 GTO (R430)
    Monitor Samsung SyncMaster 930B (Analog) [19" LCD] (HMDYB01487)

Multimedia
    Karta dźwiękowa Realtek ALC880(D) @ nVIDIA nForce 430 (MCP51) - High Definition Audio Controller

Wszystkie temperatury

Pole Wartość
    Właściwości czujnika
    Typ czujnika Winbond W83627EHF/EHG (ISA 290h)
    Nazwa płyty głównej Gigabyte K8N51 Series
    Stwierdzono otwieranie obudowy Tak

Temperatury

Płyta główna 28 °C (82 °F)
    Procesor 36 °C (97 °F)
    Dioda procesora 42 °C (108 °F)
    SAMSUNG SP2004C
    Wentylatory
    Procesor 3516 RPM
    System 2344 RPM

Wartości napięć
    Napięcie rdzenia procesora 1.46 V
    +3.3 V 3.25 V
    +12 V
    DIMM 2.61 V

Zdaje mi sie ze to chyba nie wina temperatury. Stawiam teraz na płyte główna i chyba ja w następnej kolejnosci wymienie.
  • #10 4631661
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Jeśli posiadasz multimetr to zmierz napięcia podawane przez zasilacz pod obciążeniem .
    Ściągnij z sieci memtest i sprawdź jak komp przejdzie test pamięci .
  • #11 4635781
    R_Radosny_
    Poziom 10  
    napiece na zasilaczu zgodne z napieciem na płytce znamionowej a kość pamieci jest nowa. Również wymieniona. Ale sprawdze MemTest'em

Dodano po 1 [minuty]:

Memtest nie wykrył błedów.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer składany około 2 lata temu doświadcza losowych zawieszeń i resetów niezależnie od obciążenia czy czasu pracy. Wymieniono zasilacz z 350W na 500W marki Feel, jednak problem pozostał. Wymiana pamięci RAM nie przyniosła efektu, a system operacyjny był wielokrotnie reinstalowany bez poprawy. Dodatkowo pojawiają się przerywane trzaski w głośnikach, co może wskazywać na problem z kartą dźwiękową zintegrowaną z płytą główną. Wskazano możliwe przyczyny takie jak przegrzewanie podzespołów (procesor, karta graficzna), niewłaściwe napięcia zasilacza, uszkodzone kondensatory na płycie głównej oraz niekompatybilność komponentów. Zalecane jest monitorowanie temperatur (np. programem Everest lub CoreTemp), testowanie pamięci RAM narzędziem MemTest (który nie wykazał błędów), pomiar napięć zasilacza pod obciążeniem oraz sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej. Podano szczegółową konfigurację sprzętową: procesor AMD Athlon 64 3000+, płyta główna Gigabyte GA-K8N51GMF-9 z chipsetem nVIDIA GeForce 6100, dwie karty graficzne RADEON X800 Series (ATI Radeon X800 GTO), karta dźwiękowa Realtek ALC880 zintegrowana z nVIDIA nForce 430 MCP51. Zasilacz Feel oceniono jako niskiej jakości. Problem może leżeć w płycie głównej, karcie graficznej lub zasilaczu, a także w ustawieniach BIOS dotyczących temperatury i zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA