logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VAG-COM nie wykrywa interfejsu opto DIY – czy wymagane są dodatkowe połączenia?

PiotrT 14 Gru 2003 23:38 27127 18
REKLAMA
  • #1 437579
    PiotrT
    Poziom 19  
    Ocena: 90
    Witam
    Mam problem z interfejsem VAG na elementach opto.Zrobiłem ich dwa.Jeden ze stronki Jeffa a drugi z jakieś czeskiej.Po zmontowaniu nie przechodzą one testu w VAG-COMie.Zmontowanie są dobrze ,kabel tak samo.Nie mogę dość co jest.Powymieniałem elementy i ciągle tak samo.Vag-COM nie widzi interfejsu.
    Czy każdy interfejs musi przejść test w VAG-COMie?.Czy w kablu nie trzeba robi jeszcze dodatkowych połączeń między pinami? Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Piotr
  • REKLAMA
  • #2 437715
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Zdarza się,że interfejsy opto nie przechodzą testu, wynika to z ich budowy oraz ze zbyt słabego COM( napięcia i prądy)szczególnie laptopy.
    Nie oznacza to ,że nie bedzie pracował z samochodem. Podstawowym warunkiem posidania dobrego opto są dobre jakościowo o dużej czułości transoptory np. cny17-4 jest ok 4 razy czulszy od cny17-1
  • REKLAMA
  • #3 438216
    Agnebert
    Poziom 12  
    Mam taki sam klopot z zakupionym zestawem do samodzielnego montazu.
    Czy to norma???
    I co dalej w samochodzie. przecież jak nie zobaczy go na COMie, to nic nie zczyta, chyba, ze doprowadzenie lini K+, L+ cos zmienia???
  • #4 438356
    PiotrT
    Poziom 19  
    Ja używam transoptorów PC817,poniewż tylko takie mogłem kupić.Jak się pytałem o inne to są niedostępne.A jakich transoptorów używacie?
  • #5 438756
    PiotrT
    Poziom 19  
    Znalazłem program do sprawdzania kabli OBD.Opis jest tylko w niemieckim i angielskim.Jak by ktoś pokusił się o prztłumaczenie, było by wiadomo do czego konkretnie służy ten program.
    Załączniki:
    • tester_obd_ kabelu.zip (136.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 438825
    Agnebert
    Poziom 12  
    Sprawdze i opisze to jutro

Pozdro
  • #7 439284
    Agnebert
    Poziom 12  
    Witam !!!

Tak na szybko przetlumaczona wersja angielska, po niemiecku nir bardzo mi idzie:

SO 9141 program kontrolny Interfejsu
    --------------------------------
    Ten Windows'owy program został zrobiony do przetestowania - kształtu sygnału interfejsu VAG.
    To ma przetestować wszystkie interfejsy odpowiednio z linią K i L.
    Linia - L musi zostać podłączona do RTS albo przetestowujesz tylko linię K . Twój interfejs powinien zostać dołączonny do komputera
    i zasilony.
    Kształt sygnału może zostać bardzo dobrze sprawdzony z oscyloskopem, aż do 115200 Bd. Echo "sygnału" interfejsu jest "w ten sposób" do sprawdzenia.
    Rozpakowuj "archiwum zip" do jakiegoś podkatalogu i uruchom oprogramowanie, to wszystko.

Pozdrowienia
  • #8 439559
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    Co do tego VAG - to czy jest to program czysto diagnostyczny czy mozna nim takze zmieniac jakies parametry sterownika ??
  • #9 439839
    PiotrT
    Poziom 19  
    VAG-COM jest programem diagnostycznym.Z jego pomocą można kasować ewentualne błędy jak i wskazania serwisowe.
  • REKLAMA
  • #10 441838
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    a mozna nim "zepsuc" ustawienia sterownika ??
  • REKLAMA
  • #11 441910
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Można nim zepsuć ustawienia sterownika, dlatego część opcji jest zabezpieczona loginem właściwym dla danego sterownika.
    A z drugiej strony, serwis musi też z czegoś żyć więc nie ma co się szczypać wszystko podobno da się naprawić.
  • #12 442246
    picador
    Poziom 33  
    Ocena: 104
    ale trzeba uważać , nie wszystko da sie naprawić za małe pieniądze , są moduły które po uwalenie lecą do śmieci , procki nie wpuszczają , trzeba wtedy sprowadzać nowe czyste sterowniki , kolega miał takie przypadki , nowe muduły to koszt ok 8 tys , np w mercach :wink:
  • #13 460952
    PiotrT
    Poziom 19  
    Po dłuższej walce z interfejsem VAG udało się go doprowadzić do stanu używalności.Problem leżał w zimnym lucie ,uniemożliwjającym poprawną pracę urządzenia.Dziękuję wszystkim za wskazówki.
    Pozdrowienia Piotr
  • #14 466007
    szaro
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Mam pytanie czy w VAG-u da sie "skorygowac" stan licznika(zawsze robie to przez rozebranie licznika) i co dokladnie moge zrobic z tym programem ?
    I gdzie znajde sprawdzony schemat interfejsu?
    Pozdrawiam
    Irek
  • #15 466227
    PiotrT
    Poziom 19  
    Vag-Comem możesz przede wszystkim sprawdzić i wykasować ewentualne błędy układów elektronicznych samochodu.Nie wiem,czy można korygować stan liczników.Natomisat można kasować
    informacje o przeglądach.Jeżeli chodzi o schemat to mój został zaczerpnięty ze strony Jeffa.Pozdrowienia Piotr
  • #16 4374311
    domjenick
    Poziom 1  
    mam vag coma i kabel USB ale moj laptop nie widzi fejsu co moge zrobic nic pomocy wskazowki prosze slac na mojego maila
  • #17 4452947
    Sławek.sz
    Poziom 1  
    W temacie Interfejs VAG-problem nikt nie udzielił odpowiedzi czy interfejs musi być podłączony do samochodu aby przejść pozytywnie TEST w VAG-COMie.
  • #18 4452971
    PiotrT
    Poziom 19  
    Nie.Wystarczy tylko podłączyć zasilanie ( z zasilacza lub akumulatora) i wtedy zapuścić TEST w VAG-COMie.
  • #19 5662294
    roberos
    Poziom 1  
    mam interfejs uzywalem go dosc czesto i wszystko bylo ok teraz cos go napadlo komputer go wykrywa a program vag nie zmienilem oprogramowanie na najnowsza wersje i dalej porazkarobie test zeby startowac a program nie odnajduje uzadzenia jak moge przetestowac interfejs co moze byc przyczyna pomocy!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy interfejsu VAG-COM opartego na elementach optoizolacyjnych, który nie jest wykrywany przez program diagnostyczny VAG-COM podczas testu. Przyczyną może być słabe napięcie i prąd na porcie COM, zwłaszcza w laptopach, co wpływa na działanie transoptorów. Zaleca się stosowanie wysokoczułych transoptorów, np. CNY17-4, który jest około czterokrotnie czuły od CNY17-1. Popularne są także transoptory PC817, choć dostępność innych modeli bywa ograniczona. Test interfejsu w VAG-COM nie wymaga podłączenia do samochodu, wystarczy zasilanie z zewnętrznego źródła (zasilacz lub akumulator). Do diagnostyki sygnału interfejsu dostępny jest program SO 9141, który analizuje kształt sygnału na liniach K i L, wymagając podłączenia linii L do RTS. Problemy z interfejsem mogą wynikać z zimnych lutów, które uniemożliwiają poprawną pracę urządzenia. VAG-COM służy głównie do diagnostyki, kasowania błędów i wskazań serwisowych, a nie do modyfikacji parametrów sterownika, choć niektóre funkcje są zabezpieczone loginem. Uszkodzenie sterownika jest możliwe, a naprawa bywa kosztowna. Wątpliwości dotyczące dodatkowych połączeń między pinami w kablu nie zostały potwierdzone, standardowe połączenia są wystarczające.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA