logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z uruchomieniem Windowsa 98 po zaniku zasilania

xxpetrosxx 28 Gru 2007 23:46 1427 10
REKLAMA
  • #1 4634525
    xxpetrosxx
    Poziom 1  
    Witam i proszę o pomoc:) niedawno odebrałem komputer z serwisu z zainstalowanym Windowsem 98 (wkoncu mam tylko Pentium II).
    Wszystko byloby super, gdyby nie blad panow z centrali, a mianowicie awaria i caly blok zostal pozbawiony pradu.
    Teraz jak chce uruchomic komputer wyskakuja mi bledy typu:
    - brak nastepujacego pliku C:\windows\himen.sys
    -brak nastepujacego pliku C:\windows\dblbuff.sys
    -brak nastepujacego pliku C:\windows\ifshlp.sys
    By na koncu stwierdzic:
    -nie mozna odnalezc pliku win.com, etc.
    Z biosa probowalem i nie udalo sie, tryb awaryjny tez nie chce sie zaladowac, nic...no kaplica.
    Co robic?
    ludzie pomocy....
  • REKLAMA
  • #2 4634579
    D4n3
    Poziom 12  
    Spróbuj za pomocą funckji Napraw z płyty Windowsa o ile posiadasz. Możesz spróbować podłączyć dysk do innego kompa i tam skopiować albo spróbować odzyskać te pliki. Dobrze by było sprawdzić czy dysk działa w 100% czy coś się nie spaliło etc podczas wyłączenia prądu.
  • REKLAMA
  • #3 4634602
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    Ratowanie w 98? O instalacji nakładkowej słyszałem no ale człowiek uczy się całe życie.

1.Użyj oprogramowania MHDD z ULTIMATE BOOTCD
    http://www.ultimatebootcd.com/
    aby wykluczyć uszkodzenie dysku twardego

2. Brak pliku win.com to brak windowsa w efekcie. Wygląda na zamazanie powierzchni dysku. Z drugiej strony skoro wyskakują takie błędy to znaczy, że startuje system, a raczej próbuje.

3. Popraw błędy kolego :-)
  • #4 4634608
    krystkar1
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cześć, najprościej ,najszybciej i najpewniej: zainstaluj system ponownie .Szkoda czasu na zabawe .
  • #5 4634761
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    krystkar1 napisał:
    Cześć, najprościej ,najszybciej i najpewniej: zainstaluj system ponownie .Szkoda czasu na zabawe .

Jeżeli kolega nie ma nic mądrzejszego do napisania, to proszę się od takich porad powstrzymać. To, że kolega za szkodliwą poradę nie został ukarany, wynika wyłącznie z krótkiego stażu kolegi na naszym Forum.
  • REKLAMA
  • #6 4634834
    dexi
    Poziom 29  
    Ocena: 37
    Przykro mi kolego Jankolo, ale ta rada jest jak najbardziej na miejscu.

Do xxPetrosxx:

1. Po pierwsze sprawdzić dysk - nawet zwykłym scandiskiem. Trzeba sprawdzić, czy podczas awarii nic nie zostało uszkodzone.

2. Często miałem taki błąd (czasem nawet przypadkowo). Chciałem przywrócić wtedy brakujące pliki, ale po przywróceniu każdego z nich wyskakiwał inny błąd a na sam koniec Niebieski Ekran.

Więc nawet, jeśli katalogi i pliki Windowsa pozostały na dysku, to najprostszym sposobem jest NAINSTALOWANIE nowego Win98 na starą instalację. Gdy to nie pomoże (będą nadal wyskakiwać jakieś błędy), będziesz musiał usunąć cały katalog windowsa i pliki startowe i jeszcze raz zainstalować system. Jednak myślę, że samo nainstalowanie pomoże (użyj setupcor.exe z katalogu instalacyjnego win98).

3. Jeśli powstało jakieś uszkodzenie sprzętu z powodu elektrowni należy dochodzić o odszkodowanie. Pomoże Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta (mam nadzieję).
  • #7 4634933
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    dexi napisał:
    Przykro mi kolego Jankolo, ale ta rada jest jak najbardziej na miejscu.

Jakoś się nie zgodzę.
    A jeśli na dysku są jakieś ważne bądź istotne dla właściciela dane :?:

W Windows 98 bardzo dobrze działa funkcja : setupcor - nie ma potrzeby formatowania dysku :!:
  • #8 4634982
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    Można przywrócić system poleceniem setup /p f
    Zostaną zachowane wszystkie dane.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 4645924
    dexi
    Poziom 29  
    Do kolegi 'Marek 216':

Żadnych rad nie stosuje się na ślepo. Faktem jednak jest, że format to ostateczność. Ja swoje rady dostosowuję do informacji, jakie są podawane przez zainteresowanego. Jeżeli by coś wspomniał o 'ważnych danych' z całą pewnością zwróciłbym uwagę na backup.
  • #10 4648078
    metalli
    Poziom 30  
    Ocena: 43
    dexi zgadzam się z moderatorem ponieważ setupcor.exe rozwiązuje problemy z 98 i nie ma potrzeby instalacji. PT każdy PC ma ważne dane dla użytkownika.

lolo56 jak dla mnie to tylko nakładka a nie narzędzie tak jak w WindowsXP o tej samej nazwie.
  • #11 4649245
    dexi
    Poziom 29  
    No cóż. Trudno się nie zgodzić z metalli co do ważnych danych, ale kolega xxpetrosxx nic nie napisał więcej, jak tylko to, że mu 'Winda' nie działa. Nie napisał, czy ma dostęp do innych partycji, czy dysków; nic nie napisał o tym, jakie dane zostały wykasowane. Można to ciągnąć w nieskończoność. Póki co, czekamy na odpowiedź zainteresowanego.

Podsumowanie tematu

✨ Po zaniku zasilania komputer z Windows 98 (Pentium II) nie uruchamia się, wyświetlając błędy o brakujących plikach systemowych takich jak himen.sys, dblbuff.sys, ifshlp.sys oraz win.com. Próby uruchomienia trybu awaryjnego i dostęp do BIOS-u nie przynoszą efektu. Zalecane jest sprawdzenie stanu dysku twardego, np. za pomocą narzędzia MHDD z Ultimate Boot CD lub scandiska, aby wykluczyć uszkodzenia fizyczne. W przypadku uszkodzenia plików systemowych najprostszym rozwiązaniem jest naprawa systemu poprzez instalację nakładkową Windows 98 (użycie setupcor.exe lub polecenia setup /p f), co pozwala zachować dane użytkownika bez konieczności formatowania dysku. Jeśli naprawa nie przyniesie efektu, konieczne może być usunięcie katalogu Windows i pełna reinstalacja systemu. W sytuacji uszkodzenia sprzętu z powodu awarii zasilania sugerowane jest dochodzenie odszkodowania. Ważne jest wykonanie kopii zapasowej danych przed podjęciem działań naprawczych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA