logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VCR Funai 17A-700 - niestabilne działanie, brak dźwięku i czarno-biały obraz

Seb 15 Gru 2003 15:09 1629 4
REKLAMA
  • #1 438128
    Seb
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich!
    Problem polega na tym że pierwotnie VCR nie reagowal na podlaczenie do sieci, potem udało mi sie go zresetować po wyjeciu calego mechanizmu z środka i ponownym wlożeniu i użyciu przycisku Reset. Ale teraz magnetowid pracuje jak mu sie chce. Gdy sie włoży kasetę to czasem ją uruchomi, a czasem sie całkowicie wyłączy, a jak już odtwarza kasete to na czarno-biało i bez dźwięku. Co do staci TV to je ładnie programuje, ale... uruchamia znowu kiedy mu sie chce (czyli czasem mam obraz stacji TV, a czasem czarny ekran jakby przewody odpiąć), i dźwiek w trakcie odtwarzania pojawia sie też sporadycznie, czesto jest że włącza się i wyłącza po kilka razy w trakcie odbioru stacji TV. Pozatym sygnał z pilota również jest odbierany wybiórczo.
    Odnoszę wrażenie że problemy z TV pojawiają sie gdy np jest przewijana taśma. Sprawdzałem przetwornicę i mam podejrzenia co do SKC 4517 bo się potwornie nagrzewa, ale przed kupnem nowego chce jeszcze sprawdzić napięcia w całym układzie ale... przeczesalem wszystkie mi znane zakątki internetu i nie znalazlem żadnych informacji o tym modelu ani jakiegokolwiek schematu. Napisałem już prośbe w dziale "schematowym" ale bez odzewu, to moze tutaj powtórze: ma ktoś schemat do tego modelu, albo wie gdzie takowy znaleźć?
    To co wiem to jest to 6 głowicowy,stereofoniczny magnetowid Funai 17A-700 i tyle.
    Z góry dzięki za wszelką pomoc ! :wink:
  • REKLAMA
  • #2 439102
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    od przetwornicy bym rozpoczol naprawe musisz byc jej pewny ,wartoci napec ,na poczatek wymieñ elektrolity
  • REKLAMA
  • #3 441957
    Seb
    Poziom 11  
    Witam ponownie!
    Wymieniłem wszystkie (11 sztuk) elektrolity które widziałem po stronie pierwotnej i wtórnej, i magnetowid odpalił :D . Nie pojawiają się żadne problemy jakie występowały na początku, czyli kaseta daje już obraz kolorowy i z dźwiękiem, pilot reaguje jak powinien, stacje TV nie wyskakują. Jedyna rzecz jaka jeszcze nie jest dobra, to w TV mam dźwięk tylko w 3 programach (TVP1, TVP3, Polsat), a we wszystkich pozostałych jest idealnie czysty obraz, ale zamiast dźwięku jest szum jakby nie było żadnej stacji. Zastanawiam się czy to nie jest związane z jakimś ustawieniem w magnetowidzie, ale wciąż nie mam do niego schematu i manuala (może ktoś ma?). Ma ktoś jakieś pomysły co do tego dźwięku?
    Obecnie SKC 4517 nagrzewa się maksymalnie do 47 stopni przy przewijaniu taśmy
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #4 442172
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    czy magnetowid był sprowadzany z zachodu ,chodzi mi czy był przestrajany (fonia 5.5/6,6Mhz)
  • #5 443083
    Seb
    Poziom 11  
    Tak, magnetowid jest przywieziony z Danii i nie mam bladego pojęcia czy był przestrajany. Jak sprawdzić jaka jest obecnie częstotliwość fonii (prostymi urządzeniami, bo nie mam specjalistycznych)?
REKLAMA