logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai VCR 6060 - brak reakcji na klawiaturę, nie uruchamia się po włożeniu kasety

Marocy 28 Maj 2004 19:23 2198 4
REKLAMA
  • #1 664744
    Marocy
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Wyświelacz pracuje tak jak w stand-by, bez możliwości uruchomienia z klawiatury. Nawet po wprowadzeniu kasety(bo kasetę owszem przyjmie), nie przechodzi w stan pracy. Napięcia z grubsza sprawdziłem, choć nie mając schematu nie wiem czy są poprawne. Dziwi mnie, że nie ma napięć na klawiaturze lokalnej. Może ktoś miał podobne usterki w takim sprzęcie?
  • REKLAMA
  • #2 665509
    marioer
    Poziom 26  
    Ocena: 61
    Jeżeli napięcia z zasilacza są prawidłowe,sprawdź układ silnika ładowania-począwszy od jego zasilania(2 piny-jeden bezpośrednio,drugi przez niskoomowy rezystor),reakcji na sterowanie z procesora,sprawności silnika(Przywarcie lub przerwa) aż po mechanizm z kółami zębatymi( ręczne sprawdzenie poprawnego ustawienia w poszczególnych funkcjach) i wreszcie przeczyść Mode Switch.
  • REKLAMA
  • #3 668152
    Marocy
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    Wydaje mi się, że to nie będzie sprawa mechaniki a brak jakiegoś napięcia. Nie mam schematu więc nie wiem jakie napięcia powinny wychodzić z zasilacza. Z zasilacza wychodzą napięcia jak w stand-by.
  • REKLAMA
  • #4 668195
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Modele FUNAI są powielane przez różne firmy, np. TENSAI, SEG, ANITECH itp. Często ktoś ma taki schemat ale pod inną nazwą, dlatego warto w celu identyfikacji podawać przynajmniej typ IC SYSCON i SERVO. W Twoim przypadku schemat jest jednak potrzebny.
  • #5 838959
    bodek111
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Miałem podobny przypadek niedawno, brakowało napięcia +5V. Uszkodzony był stabilizator 7805 na płycie głównej.
REKLAMA