logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows XP SP2 nie rozpoznaje 1.5GB RAM na MSI KT4V, jak to naprawić?

twierdza szyfrów 29 Gru 2007 19:13 2175 10
REKLAMA
  • #1 4637316
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Ocena: 47
    Windows XP z sp2
    procesor 2.5 barton , płyta główna MSI KT4V - 3 banki na pamięć , 512 ram DDR 400

Zakupiłem dzisiaj dodatkową kość pamięci 1024, tego samego producenta na tej samej szynie czyli 1024 DDR 400 mhz
    Po włożeniu do banku jako druga ,komputer rozpoznaje tylko 1.00 gb. Gdy w banku jest jedna pamiec 512 widzi ja jako 512 . jesli wlożę 1024 a wyciągnę 512 widzi ja również dobrze jako 1.00 gb
    Natomiast włożone dwie razem widzi jako 1.00 gb
    Kombinacja z zamiana banków nic nie daje , pamięci maja również tą samą szynę 400
    Czy ktos miał taki problem ? czy może w biosie trzeba przestawić ustawienia?
    Bardzo proszę o poradę , będę bardzo wdzięczny
  • REKLAMA
  • #2 4637346
    Mery84
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 271
    Wskazany moim zdaniem update biosu. Możliwe że płyta ma problem z obsługą kości 1GB.
  • REKLAMA
  • #3 4637571
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Dziękuję za zainteresowanie
    Też tak myślałem ale w w instrukcji płyty na dzień zakupu mam zagwarantowaną obsługę: Total memory na kazdy bank 64mb-1 gb oraz maximum system memory suppported 64mb- 3 gb
    czyli przypuszczam , ze juz stary bios obsługiewal większe pamięci
  • #4 4637662
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 312
    Ile kostek jest na tej pamięci 1gb i ile na 512?
  • REKLAMA
  • #5 4638139
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    obydwie mają po tyle samo czyli po 9 kostek
  • #6 4638269
    hamlet091089
    Poziom 11  
    możliwe że masz coś źle ustawione w biosie a może masz jakieś zworki na płycie odpowiadające za pamięc ja bym jednak stawiał na bios by może masz ustawioną max pamięc 1 gb
  • #8 4639117
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    O dziękuję za konkretne info
    W biosie mam
    Frequency/Voltage Control
    spread spectrum 0.25 %
    CPU FSB Clock 166 MHZ
    CPU Ratio Auto
    CPU vcore (v) Auto
    CPU voltage (V) Auto
    Termination vol (v) Auto
    AGP voltage (V) Auto

Advanced Chipset Features
    DRAM Timing Control
    Configure SDRAM Timing by - SPD
    SDRAM Frequency - Auto
    SDRAM CAS - latency Auto
    Ras Pulse Width auto
    Ras to CAS delay auto
    Bank intereave auto
    SDRAM Burst length 4qw
    SDRAM 1T command disabled
    Fast Command - Normal
    Fast R-2-R Turnaround - Disabled

które ustawienia pozmieniać ? doradźcie :)
    Przypomnę ze mam 3 Banki a w nim 512 DDR 400 oraz dołozona 1024 DDR 400
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4641936
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Info było bardzo konkretne, ale widzę że nie przeczytałeś ze zrozumieniem, albo nic z tego nie rozumiesz ?. Przecież pisałem, że najważniejsze jest ustawienie pamięci na 333 MHz !.
    No dobra, ustaw tak :
    Cytat:
    Spread Spectrum - > Dis
    --------
    Configure SDRAM Timing by -> User
    SDRAM Frequency -> 333
    SDRAM CAS latency -> 2.5
    Ras Pulse Width -> 7
    Ras to CAS delay -> 3
    Bank intereave -> 4-Way
    SDRAM Burst length -> 4QW
    SDRAM 1T command -> Disabled
    Fast Command -> Normal
    Fast R-2-R Turnaround -> Enabled
    Jeszcze więcej informacji znajdziesz tu -> http://forum.infojama.pl/viewtopic.php?t=57789&highlight=kt4av
    Trochę samodzielności - pisałem już o tych ustawieniach dziesiątki razy na różnych Forach.
    :D
  • #10 4650943
    twierdza szyfrów
    Poziom 15  
    Dziękuje jest ok.
    Niestety ,ale masz racje jak sie nie wie co ustawiać i niewiadoma co i które ustawienia do czego sluzą to ciężko samodzielnie rozwiązać problem :)
    Pominełem jeszcze ustawienie w zapytaniu : Row precharge Time było na auto dałem na 3 . Czy może tak zostać ?
    Ras Pulse Width dałem na 6T bo 7 nie miałem
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #11 4651040
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Cytat:
    Pominełem jeszcze ustawienie w zapytaniu : Row precharge Time było na auto dałem na 3 . Czy może tak zostać ?
    Tak - to jest typowe ustawienie.
    Cytat:
    Ras Pulse Width dałem na 6T bo 7 nie miałem
    OK, może być jak działa !.
    Możesz jeszcze pokombinować z ustawieniami :
    Cytat:
    SDRAM 1T command -> Disabled
    Fast Command -> Normal
    Czyli takie warianty -> Ena + Norm, Ena +Fast , wtedy może chodzić znacznie lepiej, ale trzeba to sprawdzić najpierw MemTestem, czy nie będzie błędów !. Poczytaj uważnie te linki które podałem, jest tam sporo informacji - no i jak chcesz to na Forum MSI jest kilkaset moich postów na temat KT4V/KT4AV, zapraszam do lektury !.
    :D

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy systemu Windows XP SP2 na płycie głównej MSI KT4V z procesorem Barton 2.5 GHz i pamięcią DDR 400 MHz. Po dodaniu kości RAM 1 GB do istniejącej 512 MB system rozpoznaje łącznie tylko 1 GB pamięci, mimo że pojedynczo obie kości są wykrywane poprawnie. Próby zmiany banków pamięci nie przyniosły efektu. Sugerowano aktualizację BIOS-u, jednak dokumentacja płyty gwarantuje obsługę do 3 GB RAM i do 1 GB na bank. Wskazano, że problem może wynikać z nieprawidłowych ustawień BIOS-u, zwłaszcza częstotliwości pamięci. Zalecane jest ustawienie pamięci na 333 MHz zamiast automatycznego wykrywania 400 MHz, co potwierdziło rozwiązanie problemu. Dodatkowo, zmiana parametrów takich jak Row Precharge Time na 3 i Ras Pulse Width na 6T jest typowa i akceptowalna. Zaleca się testowanie stabilności pamięci narzędziem MemTest oraz eksperymentowanie z ustawieniami timingów w BIOS-ie, korzystając z dostępnych forów i dokumentacji MSI dotyczących modelu KT4V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA