logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki długi kabel do routera

mmarko1 29 Gru 2007 21:23 27189 11
REKLAMA
  • #1 4637942
    mmarko1
    Poziom 11  
    Ocena: 33
    czy morze być kabel dłurzszy niż 30metrów podloczony do rotera br-6204wg Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4637995
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 617
    Napisz coś więcej co ten kabel łączy (zasilający, Ethernet, antenowy)
    Jeśli to typowy Ethernet to max 100m, choć są tacy co podpinali na większych długościach.
  • #3 4638003
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    kabel może mieć do 100 metrów, a jeżeli będzie oddalony od źródeł zakłócających i zrobiony z przewodu kategorii 6 to można i trochę więcej wyciągnąć
  • REKLAMA
  • #4 4638047
    mmarko1
    Poziom 11  
    łączy ethernet kabel ma 8 kabelków po obu stronach jest tak samo połączony
  • #5 4638083
    wojek stasiek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nie wiecej niz 40-45 metrow. Jesli dasz wiecej mozesz miec klopoty z laczem.
  • REKLAMA
  • #6 4638095
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 617
    wojek stasiek napisał:

Koledze przydało by się trochę lektury i to nie tylko z zakresy sieci, także z zasad pisowni.
    Jeśli to typowy ethernet to od urządzenia do urządzenia 100m.
  • #7 4638132
    wojek stasiek
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Samuraj napisał:
    wojek stasiek napisał:

Koledze przydało by się trochę lektury i to nie tylko z zakresy sieci, także z zasad pisowni.
    Jeśli to typowy ethernet to od urządzenia do urządzenia 100m.

Prosze mi tutaj nie wypisywac glupot bo zakladam sieci od 5 lat. A co masz do mojej pisowni to nie wiem, wszystko dobrze napisane. Z tego co widze Ty masz problem z pisownia nie potrafisz napisac slowa "zakresu".

Po raporcie
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    [_P_]
  • #8 4638146
    mmarko1
    Poziom 11  
    dzięki za odpowiedź
  • #9 4638691
    ImPuLs
    Poziom 23  
    Ocena: 36
    Ja mam dokładnie 112 metrów na kat.5 i bez problemu chodzi. Trzeba tylko omijać zakłócenia np. żeby kabel UTP nie biegł równolegle do kabli sieciowych, a szczególnie tych gdzie płyną duże prądy bo faktycznie są wtedy problemy. Jak zmieniłem trasę kabla (przez co wydłużył się o ok. 10m) to jest teraz bez porównania lepiej.

Wszystko zależy od warunków.
  • #10 4639046
    unimar
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    Witam wszystkich.Ja mam zrobione połączenie na odległość 230m (tak dokładnie!) na kablu telefonicznym w ołowianej otulinie 10-parowy (20 przewodów) położony w ziemi pomiędzy dwoma budynkami , pozostałość po starej centrali telefonicznej i działa mi od 5 lat konfiguracja : w 1budynku HUB 10Mbit 3Com w 2budynku Switch 100Mbit 3Com na uplinku.Śmiga ale bardzo powoli max 8Mbit , ale do internetu wystarcza w zupełności.

Dodano po 14 [minuty]:

Tak na marginesie , jeżeli kolega potrzebuje zestawić sprzęt na większą odległość niż 100m to proponuję zastosować HUBy 10Mbit , wolne połączenie ale naprawdę skuteczne , ja kombinowałem 2 tygodnie aby dopasować sprzęt do tego kabla telefonicznego i na HUBach zawsze śmigało bez problemu.Sprzęt na 10Mbit wykorzystuje 4 pary przewodów a nie 2 tak jak 100Mbit.Jeżeli mi ktoś nie wierzy że u mnie działa to na odległość 230m to proszę o kontakt na priva , umówimy się i można będzie stwierdzić naocznie.Pozdrawiam.
  • #11 4639395
    michal_549
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Kabel UTP kat. 5(e) czyli popularna skrętka - max. 100 metrów, ale znam przypadki, że działał na 150 i więcej ;)
    Kabel "antenowy" (H155) od anteny WiFi do AP lub komputera - możliwie jak najkrócej, nadawanie na 2,4 Ghz max 5 m, przy odbieraniu na 2,4 Ghz to max 10 m.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 4639907
    jiwaniuk
    Poziom 31  
    Ocena: 145
    wojek stasiek napisał:
    Cytat:
    Nie wiecej niz 40-45 metrow. Jesli dasz wiecej mozesz miec klopoty z laczem
    oraz to
    Cytat:
    Prosze mi tutaj nie wypisywac glupot bo zakladam sieci od 5 lat

Proszę nie wprowadzać forumowiczów w błąd tylko zapoznać się ze standartem zawartym w wytycznych EIA/TIA-568 i nie wypisywać demagogicznych sformułowań (czy fakt że zakładasz sieci od 5 lat o czymś świadczy? - chyba raczej nie, bo twoje wypowiedzi świadczą o tym, że nie wiesz co robisz). A
    Cytat:
    klopoty z laczem
    to możesz mieć jak wdepniesz w gó..o (lacz po śląsku kapeć).
    Norma dopuszcza maksymalnie 100m kabla skrętki kat. 5 od urządzenia do urządzenia dla sieci Ethernet 10 i 100 Mb i zapewnia, że jeżeli kabel będzie ułożony zgodnie z wymogami to taką przepustowość się na nim osiągnie. A do eliminowania zakłóceń to jest dostępny kabel ekranowany.
    I oczywiście można położyć dłuższe kable oraz niekoniecznie typu skrętka, tylko że wtedy nie powinno się oczekiwać pełnej przepustowości.

Pozdrawiam wszystkich

jjanek

Podsumowanie tematu

✨ Długość kabla Ethernet (skrętki) łączącego router BR-6204WG może wynosić do 100 metrów zgodnie ze standardem EIA/TIA-568, co zapewnia prawidłową przepustowość sieci 10/100 Mb. W praktyce zdarzają się instalacje działające na odległościach powyżej 100 metrów, nawet do 150 metrów lub więcej, jednak wymaga to odpowiedniego ułożenia kabla, unikania zakłóceń elektromagnetycznych oraz stosowania przewodów wysokiej kategorii, np. kat. 6. Kabel kategorii 5 (UTP) jest powszechnie stosowany, a jego maksymalna długość to 100 metrów, choć w niektórych przypadkach działa na większe odległości. Przy dłuższych trasach można rozważyć użycie urządzeń pośredniczących, takich jak HUBy 10 Mbit, które wykorzystują więcej par przewodów i działają stabilnie na dystansach do 230 metrów, choć z niższą prędkością transmisji. Kabel antenowy do WiFi powinien być jak najkrótszy, maksymalnie do 5-10 metrów, aby uniknąć utraty sygnału. W przypadku instalacji należy stosować kable ekranowane, aby minimalizować zakłócenia. Podsumowując, kabel Ethernet do routera BR-6204WG może mieć długość do 100 metrów, a przy odpowiednich warunkach i sprzęcie nawet więcej, jednak przekroczenie tej długości może powodować problemy z łączem i spadek jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA