logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maksymalna długość kabla sieciowego między kartami

prez8s 10 Mar 2007 20:15 45356 15
  • #1 3664549
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Mam pytanie, nigdzie nie moge znalezc, jaka jest maksymalna dopuszczalna dlugosc kabla skrosowanego w polączeniu miedzy dwoma sieciowkami??
  • #2 3664596
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Taka sama jak niekrosowanego.
  • #3 3664944
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    ok 100metrów
  • #4 3664984
    turbolover
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Długość skrętki/rj45/ethernet: mam doświadczenia ze sprawnie działającymi sieciam przy długościach ok 300 m (kable lutowane kilkakrotnie po drodze) i działa w 100 Mbp/s :D. Tak na marginesie to wystarczą tylko cztery żyły, zaoszczędź pieniędy!

Wniosek:
    teroria=teoria
    praktyka=praktyka
    teoria≠praktyka :!:

Moderowany przez jankolo:

Za wypisywanie ewidentnych bzdur karzę kolegę OSTRZEŻENIEM

• #5 3665054
    adikbo
    Poziom 26  
    Ocena: 37
    Tak naprawdę standardy są po to żeby je łamać! Po co stosować się do zaleceń producentów i wytycznych organizacji standaryzujących!! Przecież to złodzieje i naciągacze!! Standard określa 4 pary w skrętce, ale przecież dwie wystarczą - to po co kupować droższe kable ??

Idąc twoim tropem rozumowania - po co kupować mercedesa ?? Maluch też jeździ !!

Standard ethernet dopuszcza 96 metrów dla jednolitego połączenia + 4 metry na połączenia w szafach krosowniczych i przyłącza użytkowników.

Pozdrawiam
    adikbo

PS. Pierwsze dwa akapity to hipokryzja - nóż się w kieszeni otwiera jak się czyta takie "porady".
  • #6 3665106
    prez8s
    Poziom 33  
    No wlasnie, bo mam problem z kartami sieciowymi edimax, to badziewie niemilosierne, jak kabel ma dlugosc wiekszą niz 20m to nie ma polaczenia, nawet sie nie widzą miedzy sobą, za to na innych sieciowkach jest ok, te wbudowane w plyty glowne są juz o niebo lepsze. Nie kupujcie tego badziewia, w sklepie one kosztują ok 16zł/szt, chłam to niemilosierny. Mowie o tym: http://www.proline.com.pl/shop.php?prodid=EDIMAX+EN-9130TXL
  • #7 3665679
    elektronik321
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    te 4 pary przewodów są wykorzystywane w sieciach 1Gbits gdzie muszą byc 8 żył , a w sieciach 2 parowych jak cos sie stanie z jedną używaną żyłą mozna podmienic z niewykożystanych par. budynek nowy siec 100 mbits/ raptem wszyscy przechodzą na 1 gbits musisz ryć ściany aby wymienic wszystkie kable
  • #8 3665763
    starob
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    elektronik321 napisał:
    jak cos sie stanie z jedną używaną żyłą mozna podmienic z niewykożystanych par

Oczywiście całą parę nie tylko jedną żyłę.
  • #9 3665854
    turbolover
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    Nie było tu mowy o gigabit tylko o 100Mbps. 2 pary starczają bez problemu. Z tym "podmienianiem" to dopiero bzdura. Po co? Jak już żyła walnie to wiadomo można, ale prawdopodobieństwo ninemołsiernie niewielkie!

Nie zgadzam się z ostrzeźeniem, piszę o tym co wiem. Pracuję z sieciami od kilku lat i nie życzę sobie krytyki od strony teoretyków. To, że kolega jest moderatorem to wcale nie znaczy, że wie wszystko o wszystkim. Trochę pokory wobec praktykujących!
  • #10 3665895
    Elektryk80
    Poziom 25  
    Ocena: 61
    ja się zgadzam z przedmówcą. Też pracuje przy budowie sieci, podłączam budynki i wiem że 100m to nie jest granica! Oczywiście na marnej jakości kablu to nie ma co kombinować z długościami (czasem nawet 60m albo mniej to już są straty) ale jeszcze urządzenia muszą dobre parametry. Wiem że switche 8-mio portowe "Compex" podłączone na 8 porcie ze sobą kablem "madex" działają bez zarzutu nawet na odcinku 170-180m.
    4 pary w skrętce są dobrym rozwiązaniem bo na jednym przewodzie można śmiało puścić dwa stanowiska komputerowe ewentualnie w razie awarii jednej pary a nawet dwóch zawsze ma się zapas dwóch kolejnych i nie trzeba wymieniać kabla.
    Pozdrawiam
  • #11 3666372
    prez8s
    Poziom 33  
    turbolover napisał:
    Nie było tu mowy o gigabit tylko o 100Mbps. 2 pary starczają bez problemu. Z tym "podmienianiem" to dopiero bzdura. Po co? Jak już żyła walnie to wiadomo można, ale prawdopodobieństwo ninemołsiernie niewielkie!

Nie zgadzam się z ostrzeźeniem, piszę o tym co wiem. Pracuję z sieciami od kilku lat i nie życzę sobie krytyki od strony teoretyków. To, że kolega jest moderatorem to wcale nie znaczy, że wie wszystko o wszystkim. Trochę pokory wobec praktykujących!

a ja sie nie zgadzam z przedmowcą, w temacie jest mowa o kablach krosowanych, sprawdzalem i kabel 4 żyłowy sie nie nadaje, są błędy, giną pakiety, byc moze w kablach prostych bedzie ok, ale nie w krosowanych.
  • #12 3668170
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Zdejmij ze skretki izolacje (i ewentualnie w ftp ekran) na kablu 10m, rozwin sobie specione kable tak, zeby wszystkie szly prosto, zacisnij koncowki, zobaczysz czy bedzie chodzic. Chyba normalne ze 100m to wartosc zanizona, no ale nie przesadzajmy. Turbolover widac naprawde ladne pare lat siedzisz w sieciach skoro piszesz jednostke Mbp/s.
  • #13 3668336
    prez8s
    Poziom 33  
    marian1977 napisał:
    Zdejmij ze skretki izolacje (i ewentualnie w ftp ekran) na kablu 10m, rozwin sobie specione kable tak, zeby wszystkie szly prosto, zacisnij koncowki, zobaczysz czy bedzie chodzic. Chyba normalne ze 100m to wartosc zanizona, no ale nie przesadzajmy. Turbolover widac naprawde ladne pare lat siedzisz w sieciach skoro piszesz jednostke Mbp/s.

Czyli chcesz powiedziec że zwykle nieskrecone druty będą ok? Boshee, ludzie jak wy robicie w sieciach, to dajcie sobie spokój, bo potem będą po was poprawiać musieli i z siebie pośmiewisko zrobicie. Wprawdzie ja nie zakladam sieci, ale mam odpowiednie kwalifikacje zawodowe i troche juz doswiadczylem z sieciami, zeby takie pierdoly pisac, zeby rozwinąć skretke, to sie w glowie nie miesci :O. Spróbuj takim "kablem" puścic stream wideo, choćby jakiegoś divixa.... Wystarczy ze w dobrej jakosci kablu pomylisz żyły przy zaciskaniu i już będziesz miał błędy transmisji!!!!!!!!!!!!!!!!!!, a co dopiero rozwijanie skrętki :O, toz to smiech na sali :D:D:D
  • #14 3668393
    woogoo111
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    A ja się zgodze i niezgodze ... jednocześnie!!!!

Zgodzę się z tym, że teoria nie pokrywa się w praktyce, a nie zgodze się z łamaniem standardów.
    Nie po to ktoś te "bzdury" wypisuje, żeby naciągać i zdzierać kasę (chociaż pewnie też) ale pewnie także po to, by zagwarantować jakąkolwiek jakośc, niezawodnośc i kompatybilność. I co z tego że zrobi się sieć nietypowo, na 300m, czy na jednej parze. Za pieć lat coś "łupnie" i nawet sam wykonawca będzie miał problem z znalezieniem usterki, nie mowiąc juz o kimś, komu przyjdzie grzebać w takiej strukturze po nim.

Zgoda, można nie stosowac standardu, ale myslę, ze nie mozna się wzbraniać odpowiedzialności w takim wypadku, oraz malutkiej informacji gdzieś tam, że coś jest nietypowo.
  • #15 3668791
    marian1977
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    prez8s napisał:
    marian1977 napisał:

Czyli chcesz powiedziec że zwykle nieskrecone druty będą ok? Boshee, ludzie jak wy robicie w sieciach, to dajcie sobie spokój, bo potem będą po was poprawiać musieli i z siebie pośmiewisko zrobicie. Wprawdzie ja nie zakladam sieci, ale mam odpowiednie kwalifikacje zawodowe i troche juz doswiadczylem z sieciami, zeby takie pierdoly pisac, zeby rozwinąć skretke, to sie w glowie nie miesci :O. Spróbuj takim "kablem" puścic stream wideo, choćby jakiegoś divixa.... Wystarczy ze w dobrej jakosci kablu pomylisz żyły przy zaciskaniu i już będziesz miał błędy transmisji!!!!!!!!!!!!!!!!!!, a co dopiero rozwijanie skrętki :O, toz to smiech na sali :D:D:D

Mialem nadzieje, ze inteligentni ludzie (nie obrazajac nikogo) przegladaja to forum i zrozumieja, ze byla to ironia, no ale coz. A porownianie zamiany zyl z "rozplataniem" skretki wogole pograza Twoj tok myslenia.
  • #16 3668821
    prez8s
    Poziom 33  
    Temat zamykam, nabijacie sobie tylko punktami beznadziejnymi postami, niedlugo bedziecie pisać że na sznurku od snopowiązałki macie sieć. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Maksymalna długość kabla sieciowego (skrętki) między kartami sieciowymi według standardu Ethernet wynosi około 100 metrów dla jednolitego połączenia, z dodatkowym marginesem 4 metrów na połączenia w szafach krosowniczych i przyłącza użytkowników. W praktyce zdarzają się przypadki działania sieci 100 Mbps na długościach nawet do 300 metrów, jednak jest to poza specyfikacją i może skutkować niestabilnością. Standard Ethernet wymaga użycia 4 par przewodów (8 żył) szczególnie w sieciach gigabitowych, natomiast w sieciach 100 Mbps wystarczają dwie pary. Kable krosowane (cross-over) mogą mieć problemy przy użyciu tylko 4 żył, co powoduje błędy i utratę pakietów. Jakość kabla i urządzeń sieciowych ma duże znaczenie dla stabilności połączenia na dłuższych dystansach. Przykładem problematycznych urządzeń są karty sieciowe Edimax EN-9130TXL, które nie działają poprawnie przy kablach dłuższych niż 20 metrów, w przeciwieństwie do kart wbudowanych w płyty główne. Łamanie standardów może prowadzić do problemów z kompatybilnością i utrudnień w diagnostyce sieci.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA