logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór karty muzycznej do tworzenia muzyki: Sound Blaster 5.1 Live SB0100?

drag.drag 30 Gru 2007 11:34 3083 24
REKLAMA
  • #1 4639458
    drag.drag
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Witam.
    Chciałbym sie dowiedzieć jakie karty muzyczne polecacie. Mam w pececie Ac97 zintegrowaną ale wiecie przy komponowaniu muzyki muszę mieć coś innego. Chcę się za to poważnie wziąć i tutaj moje pytanie jaką kartę polecacie?
    Kasy dużo nie mam dlatego zastanawiam się nad Sound Blaster 5.1 Live Model: SB0100 podobno ta i 0060 to najlepsze karty, bo powyżej to już badziewia.
    Jeśli macie jakieś inne propozycje to chętnie je przeczytam. Tylko prośba wyjaśnijcie (jak możecie) dlaczego ta karta akurat, zależy mi naprawdę na porządnej karcie, a nie ac97 czy coś gorszego.

Dokładniej to poszukuję karty z próbkowaniem: 24 bit, 48 khz
    Choć niekoniecznie ale przydałoby się.
  • REKLAMA
  • #3 4639934
    drag.drag
    Poziom 12  
    Kasy nie za dużo tak do 100 zł. Wiem to mało ale piszcie też powyżej tej kwoty na przyszłość się przyda.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4639969
    fascynat
    Poziom 24  
    Ocena: 107
    Jeżeli w tej cenie, to chyba najlepiej będzie rozejrzeć się za:
    Creative Sound Blaster Audigy SE OEM
    będziesz z niej z pewnością zadowolony w porównaniu do "jakości" jaką prezentuje układ zintegrowany.

------------
    Sound Blaster Audigy SE pozwala podnieść jakość dźwięku do standardu 7.1. Dzięki doskonałym parametrom, w tym nagrywaniu przy 24-bit/96kHz, odstępowi sygnału od szumu 100 dB oraz cyfrowemu wyjściu, znakomicie nadaje się do odtwarzania dźwięku przestrzennego w muzyce i filmach. Technologia EAX ADVANCED HD 3.0 gwarantuje wysoki realizm dźwięku 3D w grach. Dołączone oprogramowanie Creative Media Source jest wszechstronnym narzędziem do tworzenia plików MP3, zarządzania kolekcjami muzycznymi, dodawania efektów i nagrywania płyt z kompilacjami utworów.

Dźwięk przestrzenny 7.1
    Częstotliwość próbkowania 24-bit/96kHz
    Odstęp sygnału od szumu 100 dB
    Wszechstronne oprogramowanie Creative Media Source w komplecie
    Technologia EAX ADVANCED HD 3.0 podnosi jakość dźwięku w grach
    Technologia CMSS przetwarza sygnał stereo na dźwięk przestrzenny 7.1

Dane techniczne

24-bitowa analogowo-cyfrowa konwersja źródeł analogowych przy częstotliwości próbkowania 96 kHz
    24-bitowa cyfrowo-analogowa konwersja źródeł cyfrowych przy częstotliwości próbkowania 96 kHz do analogowych głośników 7.1
    Częstotliwości próbkowania przy nagrywaniu (16 i 24-bit): 8, 11.025, 16, 22.05, 24, 32, 44.1, 48 i 96 kHz
    Wyjście SPDIF o jakości do 24-bit. Programowalna częstotliwość próbkowania 44.1, 48 lub 96 kHz
    64-głosowa polifonia z obsługą wielu barw
    128 instrumentów i 10 zestawów perkusyjnych
    Bank SoundFont o pojemności 2 MB lub 4 MB
    ------------

Na przyszłość, chociaż i teraz proponuję się nad nią zastanowić, to za mniej więcej 200,00 zł np. coś takiego juz z technologią
    X-Fi:
    Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio

------------
    Najlepsza karta dźwiękowa dla komputerów PC typu Media Center.
    Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Audio to karta dźwiękowa zapewniająca studyjny dźwięk podczas odtwarzania plików MP3 i filmów. Wykorzystano w niej wielokrotnie nagradzane technologie X-Fi. Crystalizer X-Fi przywraca szczegóły brzmienia i dynamikę utraconą podczas kompresji audio, poprawiając brzmienie plików MP3/WMA, strumieniowych transmisji audio i wideo, dźwięku telewizyjnego i radiowego oraz filmów DivX i DVD.
    Technologia X-Fi CMSS-3D z kolei przekształca dźwięk stereo i filmową ścieżkę dźwiękową w przestrzenny dźwięk najwyższej jakości. Dzięki niskiemu profilowi karta może być instalowana w komputerach typu Media Center a cyfrowe wyjście umożliwia podłączenie zestawów kina domowego.

Crystalizer X-Fi przywraca szczegóły brzmienia i dynamikę utraconą podczas kompresji audio, poprawiając brzmienie plików MP3/WMA, strumieniowych transmisji audio i wideo, dźwięku telewizyjnego i radiowego oraz filmów DivX i DVD.
    X-Fi CMSS-3D przetwarza każdy dźwięk na dźwięk przestrzenny w standardzie 5.1 lub 7.1.
    X-Fi CMSS-3D zapewnia niewiarygodny dźwięk przestrzenny w filmach i muzyce nawet w słuchawkach stereo.
    Współpracuje z oprogramowaniem Cyberlink PowerDVD (z dekodowaniem DTS® i Dolby Digital®-EX) do pobrania bezpłatnie z witryny internetowej.
    Łatwa w obsłudze Konsola ułatwia instalację i sterowanie.
    Niskoprofilowy format PCI z łączem dla panelu przedniego kompatybilnego z Intel HD i wyjściem cyfrowym idealnie pasuje do standardowych i miniaturowych komputerów PC.
    ------------

Są oczywiście i lepsze ale w cenie kilka razy większej.

Powodzenia ;)
  • #5 4640027
    drag.drag
    Poziom 12  
    A SE to nie gorsze od SB ? Bo różnie piszą o tym.
    Ale oki bo to Live, a nie Audigy. A co myślisz o Live?
    Z Audigy jakiś konkretny model? Jakich unikać ? :D
  • #7 4640098
    drag.drag
    Poziom 12  
    A co myślisz o tej: AUDIGY 2 ZS GOLD ? Na allegro widzę te karty do 100 zł.

Dodano po 11 [minuty]:

Niby o AUDIGY piszą, że lepszy live, bo ma emu, a nie kodek jak w AUDIGY

Dodano po 5 [minuty]:

Tak przeglądam fora i głupieje np tu: http://forum.pclab.pl/t255382.html

Jedni polecają Live 5.1 SB0100 lub SB0090, a inni jeszcze co innego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 4640183
    Damnian
    Poziom 34  
    Ocena: 89
    W chwili obecnej mam Audigy Value, z przyzwoitą jakością potrafi posłać sygnał z Spdif out. To samo jest w analogu. Jednak mimo wszystko polecam pełnego Audigy.

A można posłuchać jaką to muzyke na poważnie tworzysz? :D
  • #9 4640210
    drag.drag
    Poziom 12  
    Z tego co widzę to najbardziej są polecane 2 karty:
    Live 5.1 SB0100 oraz AUDIGY 2 ZS GOLD co Wy na to ?

Można posłuchać :)
    Tylko wiesz tak na poważnie ja tworze od dawna ale od tego roku zamierzam ogromnie wziąć sie do pracy, bo jest trochę. Dlatego najpierw inwestuje w sprzęt co prawda nie jakiś super ale jednak nie chcę robić czegoś na kodeku ac97 :/. Po 2 sample jak już dorwę lepsze głośniki i kartę jadę dalej. Taka moja droga się planuje. Fakt to co robiłem, to robiłem na marnym sprzęcie ale różne kawałki wyszły i jednym sie podoba innym nie. Chcecie posłuchać? Oki. Podam linki do kilku:

Linki Usunięte.

Nie jest super jakoś ale coraz bardziej się staram i zobaczymy za jakiś czas jak będzie.

Więcej kawałków znajdziecie u mnie w portalu po zalogowaniu, link w profilu.

Sprzętu nie mam super więc trudno odróżnić czasami co jest co :P Ale na słuchawkach robię więc jest lepiej :D
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 4640284
    fascynat
    Poziom 24  
    Odpowiedz sobie sam na pytanie, na podst. powyższych wiadomości:
    Która z ww. kart ma najlepsze parametry, w której zastosowano najnowsze technologie, a która z nich jest najstarsza pod względem rozwoju i wybierz tą która Ci najbardziej odpowiada parametrami i ceną.
    Myslę, że z każdej z nich będziesz zadowolony, w porównaniu z jakością dźwięku jaki prezentuje układ zintegrowany na mobo ;)
  • #11 4640336
    drag.drag
    Poziom 12  
    Hehe owszem obojetne co nie wezmę wszystko będzie lepsze od ac97.
    Tylko po prostu zastanawiam sie pomiędzy:
    Sound Blaster Live polecają SB 0060 i 0100, a chociażby: Sound Blaster Audigy: AUDIGY 2 ZS GOLD czy SOUND BLASTER AUDIGY 7.1 EAX SE
    Jasne, że S.B Live juz dawno nie produkują więc Audigy jest nowsze ale sami wiecie, że czasami nowsze nie jest lepsze.
    Chodzi mi tu bardziej co opłaca się kupić czy S.B. Live SB np: 0100 czy AUDIGY 2 ZS GOLD czy SOUND BLASTER AUDIGY 7.1 EAX SE
    Chyba, ze ktos proponuje jeszcze coś innego.

Dodano po 8 [minuty]:

Wiecie zależy mi abym nie obciążał procka, a live właśnie nie obciąża nie wiem jak z tą 2 choć ta 2 czyli AUDIGY wiadomo jest w technologii lepsza ale czy warta?

Dodano po 6 [minuty]:

Oto co wyczytałem na 1 z forum:

napisał:

To ja jeszcze dorzucę swoje trzy grosze. Miałem Audigy2ZS - niestety sprzedałem, bo kaska była potrzebna. U brata siedział jakiś czas Live 24-bit i grał naprawdę podobnie do A2ZS! - Winamp/Foo, oczywiście ograniczeniem będą głośniki, amp itp. niemniej dynamika podobna. Ogólnie bardzo fajna karta, na pewno najlepsza za około 50zł. Osobiście po padnięciu kodeka na płycie zakupiłem sobie SB0100 icon_sad3.gif - naczytałem się ochów i achów na ich temat. Wynik totalna żenada. mp3-ójek da się słuchac tylko z "czarnego" wyjścia w Foo z wtyczką ASIO na kx'ch. Co najgorsze brak dynamiki!!! także w filmach, oraz da się odczuc zniekształcenia w dźwięku! Wspomaganie w grach tzw sprzętowy EAX/2 - strzela np. na driverach YouPAX.
    Doprawdy nie wiem dlaczego te karty kosztują na allegro około 40zł. Teraz dopiero widac, że mogłem dołożyc te 10zł i miałbym święty spokój. Zachciało mi się cudów z poprzedniej epoki ... laugh.gif
    Plusem SB0100 jest tylko praca na modowanych driverach od A2/A4.
    I jeszcze jeden problem SB0100 nie działał u mnie w jednym slocie PCI - konflikt zasobów! Już dawno nie spotkałem się z taką słabą obsługą IRQ.

A to jako 2:
    napisał:

Napewno nie pchaj się w Audigy SE która jest mocno okrojona. Z tego co wiem ludzie chwalą sobie Audigy 2 ZS, niestety model ten jest już nie produkowany i na allegro kosztuje ok. 170 - 220 zł. Pozostaje Ci tylko chyba Sound Blaster Live o symbolu SB0100 za kwotę ok 40-50 zł i to używana. Tak to jest z tym Creativem im nowsze dźwiękówki tym gorsze dry.gif

I co teraz myślicie?
  • Pomocny post
    #12 4640445
    fascynat
    Poziom 24  
    No właśnie, zależy jak mocnego masz kompa, bo np.:

dla SB Audigy SE minimalne wymagania systemowe to:
    PIII, Celeron 1GHz lub odp. im AMD, 128 RAM

dla SB X-Fi Xtreme Audio
    P4 1,6, AMD XP 2000+ lub odpowiednik, 256 RAM

I to może być kolejna przeszkoda ;)

A co do zwrotu "mocno okrojona", to trzeba porównać dane techniczne niestety - mierzyć siły (kasa), na zamiary (chęci) ;)
  • Pomocny post
    #13 4640498
    mk20
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    ,,AUDIGY 2 ZS GOLD,, tą podałeś ja Audigy4 kupiłem na Allegro za 75 zł. Wszystko co zakupisz z tej serii będzie wspaniale grało w porównaniu z pokładówką jaką posiadasz.
  • #14 4640527
    drag.drag
    Poziom 12  
    Pecet 512 ram 1,7 Ghz Celeron.
    Wiem, wiem, zamiary, chęci i co ma się robić :D
    Jednak wiecie po prostu czytam i czytam tyle tych postów na różnych forach i sam już nie wiem czy brać już jak wiadomo starą ale jarą kartę pt: Sound Blaster Live Sb0100 lub 0060 Czy może AUDIGY 2 ZS GOLD albo AUDIGY 2 SE choć ponoć to okrojona ale nie wiele się różniąca od: AUDIGY 2 ZS GOLD.
    Jest naprawdę dużo postów na necie ale żaden mnie nie przekonuje może tutaj ktoś coś mądrego napisze i to będzie przykładem na jakiś czas do póki lepsza karta od tych wszystkich nie wyjdzie :P
    Bo fakt, faktem zgłupieć idzie jedna ma 24, 2 tego nie ma jedna ma 44 lub 48 khz inna nie, potem stery i technologie.
    Jednak po prostu chodzi aby była to dobra karta do muzyki, gier, filmów aby nie obciążała zbytnio procka, bo potrzebny czasami do czego innego oraz aby jednak dawała coś z siebie Sound Blaster Live SB są ponoć dobre ale wiemy, że już stare, a znów AUDIGY 2 ZS GOLD są niby lepsze ale powiedzmy sobie szczerze 1 karta ma lepsze to, a 2 tamto ale co wybrać ?:D

Dodano po 1 [minuty]:

mk20 napisał:
    ,,AUDIGY 2 ZS GOLD,, tą podałeś ja Audigy4 kupiłem na Allegro za 75 zł. Wszystko co zakupisz z tej serii będzie wspaniale grało w porównaniu z pokładówką jaką posiadasz.

Jasne obojętne co nie kupię będzie lepsze ale jak już kupować to coś dobrego :D
  • Pomocny post
    #15 4640624
    fascynat
    Poziom 24  
    Żeby jeszcze trochę zamieszać w głowie ;), proponuję zwrócić uwagę na zgodność ze sterownikami ASIO 2.0, gwarantującymi niskie opóźnienie sygnałów. To bardzo ważny parametr toru audio przy tworzeniu muzyki, ale ze względu na cenę od której można je mieć w karcie, to raczej porada na przyszłość ;) Ale warto o tym wiedzieć.
  • #16 4640765
    Damnian
    Poziom 34  
    Przesłuchałem te kawałki, są dobre, ale te głosy faniks przeskadzają, użyłbym kobiecego głosu w tym, bardziej delikatnego jak ten typ muzyki. Jakiego softu używasz?
  • #17 4641001
    drag.drag
    Poziom 12  
    Oki dzięki za rady :D Każde szanuje więc twoje też wezmę pod uwagę :)
    Jakiego ? F.L Oraz Cool Edit czasami Nero Wave Editor oraz wiele innych.
    Typ muzyki hehe właśnie w tym sęk, że nie określiłbym go no chyba, że elektroniczna, bo głębiej to rożnie ludzie piszą. Ps: Nie "faniks" lecz "Feniks" :)

Dodano po 3 [minuty]:

fascynat napisał:
    Żeby jeszcze trochę zamieszać w głowie ;), proponuję zwrócić uwagę na zgodność ze sterownikami ASIO 2.0, gwarantującymi niskie opóźnienie sygnałów. To bardzo ważny parametr toru audio przy tworzeniu muzyki, ale ze względu na cenę od której można je mieć w karcie, to raczej porada na przyszłość ;) Ale warto o tym wiedzieć.

Dzięki o ASIO wiem ale już Wam głowy tym nie zawracałem hehe.
    Bardziej teraz mi zależy na dobraniu odpowiedniej karty na teraz, a potem...czas pokaże co będzie potem.
  • #18 4641110
    Damnian
    Poziom 34  
    Zdania są podzielone, moim zdaniem Live równie dobrze się sprawdzi (wer 0060 - nie inne) jak Audigy, tyle że audigy ma więcej ''bajerów'' programowych. Jeśli Live'a póściłbyś na sterownikach Kx to efekt będzie bardzo dobry. Sam się kiedyś o tym przekonałem.
  • #19 4641153
    drag.drag
    Poziom 12  
    Hmm...
    Ale nie wszystkie Audigy są chyba godne polecenia ?

Dodano po 1 [minuty]:

Może wiecie jakie modele omijać, bo widzę tutaj, że niektóre to SE lub OEMy, a z tymi ostatnimi najwięcej problemów.

Dodano po 3 [minuty]:

Na allegro widzę sb0060 np tu: http://www.allegro.pl/item290622370_sound_blaster_live_sb0060.html

ale też sb0100, a czemu sb 0100 już nie brać, skoro od sb 0060 się aż tak bardzo nie rożni?
  • Pomocny post
    #20 4641190
    Damnian
    Poziom 34  
    Z Liva polecam sb 0060 i 0100 a z Audigy tylko pełne wersje bez końcówki LE/SE/Value itp.
  • #21 4641206
    drag.drag
    Poziom 12  
    O pięknie o taką odp. mi chodziło :P

Dodano po 1 [minuty]:

Ale chyba live sobie daruje ze względu na problemy ze sterami i kilka innych rzeczy choć dobre są to karty ale jednak może warto dać kilka zł więcej i kupić Audigy.
  • Pomocny post
    #22 4642305
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    A jakież to problemy z Livem są? Sam posiadam sb0100 od kilku latek, na różnym sprzęcie i kłopotów nie mam. Fakt, że nuie korzystam z oryginalnych driverów tylko z KX-ów, ale to chyba nic nie zmienia.
  • #23 4642511
    drag.drag
    Poziom 12  
    I mówisz, że są ok? :)
    No ładnie jak tak dalej pójdzie to nie kupie nic, bo każdy co innego radzi hehe.
    Nie, po prostu już tyle postów widziałem, że sam nie wiem co wybrać raz wole live, a raz audigy i nie wiem co wybrać już, bo każdy mówi co innego, a Ty co byś polecił ?
  • Pomocny post
    #24 4642599
    iron64
    Poziom 41  
    Ocena: 313
    Moje zdanie jest takie, albo biorę sb0100 ze względu na stosunkowo niską cenę i niezłą jakość, albo oś już z profesjonalnej półki. Nie zawracałbym sobie gitary pośrednimi kartami, a już na bank niczym z serii se i podobnych sieczkobrzęków.
    To moja opinia i nikt zgadzać się z nią nie musi, nie będę również dyskutował na temat wyższości SE nad SB0100 czy podobnych. Wyraziłem tylko swoją opinię, tylko tyle.
  • #25 4643758
    drag.drag
    Poziom 12  
    Oki dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru karty muzycznej do tworzenia muzyki, z naciskiem na modele Sound Blaster Live 5.1 (SB0100, SB0060) oraz Audigy (Audigy 2 ZS Gold, Audigy SE, Audigy 7.1 EAX SE). Autor poszukuje karty z próbkowaniem minimum 24 bit/48 kHz, która nie obciążałaby zbytnio procesora (PC z 512 MB RAM i 1,7 GHz Celeron) i jednocześnie zapewniałaby lepszą jakość dźwięku niż zintegrowany układ AC97. W budżecie około 100 zł rekomendowane są karty Creative Sound Blaster Audigy SE OEM oraz pełne wersje Audigy 2 ZS Gold, które oferują lepsze parametry i wsparcie dla dźwięku przestrzennego 7.1, nagrywania 24-bit/96 kHz oraz technologie takie jak EAX ADVANCED HD 3.0. Sound Blaster Live SB0100 i SB0060 są uznawane za solidne, starsze modele, które nadal dobrze sprawdzają się przy niskim obciążeniu CPU, zwłaszcza z alternatywnymi sterownikami KX. Wskazano, że należy unikać wersji okrojonych (LE, SE, Value, OEM) Audigy ze względu na ograniczenia i problemy ze sterownikami. Ważnym aspektem jest także kompatybilność ze sterownikami ASIO 2.0, które zapewniają niskie opóźnienia przy produkcji muzyki, choć karty z tym wsparciem są zwykle droższe. Podsumowując, wybór między Sound Blaster Live SB0100 a Audigy 2 ZS Gold zależy od preferencji dotyczących parametrów, ceny i dostępności sterowników, przy czym obie karty znacząco przewyższają jakość dźwięku zintegrowanego AC97.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA