Witam, może ktoś z Was wie jak jest zasilany wzmacniacz (podobno seryjnie montowany) w stopce anteny? Jeżeli po przewodzie antenowym to jakim napięciem?
Do anteny to podłączony jest StandBy a napięcia masz w kostce. Radio jak mniemam masz Blaupunkta bo takie byjerki dawali do VW w tamtych czasach. Jak chcesz dowiedziec się więcej to zapraszam na www.polog40.of.pl Vw Polo Klub Polska ;O))) :o
do Junior44: Genialny przyklad jak duzo pisac i nic nie napisac :-/
do jszk i pozostalych zainteresowanych: Kiedys bardzo "intrygowal" mnie temat zasilania ww. wzmacniacza. podobno sa conajmniej 2 rodzaje:
- antena aktywna - wzmacniacz zasilany przez przewod antenowy separatorem
- antena pasywna - zwyczajna, bez zadnych wzmacniaczy.
jak poznac ktora masz?
Aktywna bez zasilania pozwala na odbior do okolo 40-50 km od nadajnika. potem rwie szumy, itd. W moim Polo (model '94 prod. 97) tracilem Zetke mniej wiecej w okolicach Plonska (trasa W-Wa Gdansk).
Pasywna pozwala te Zetke zlapac nawet za Mlawa
A jak zasilic:
I metoda - oryginalna (zalecana przez VW) - separator Hirshmann ok. 80PLN
II metoda - separator do Polo w www.tme.pl
III metoda - dwie zlaczki + kondensator
zasilanie anteny aut. +12V ----
sygnal anteny Radio (zlaczka I) O--|---||-----O Samochod (zlaczka II)
masa anteny |-------------|
kondensator rzędu nF (powinien odseparowac napiecie stale, a przepuscic w.cz)
W opisie III metody moge sie mylic - ale u mnie działa z powodzeniem
Problem może byc niestety zdobycie odpowiedniej złączki, jeżeli nie masz kabla doprowadzonego do radia. W Polo bez fabrycznego radia, kabel antenowy kończy się w koło skrzynki bezpieczników. Chyba wtedy najlepiej ciachnąć i założyć jakąś standardową złączkę (albo kupić Hirshmanna)
mam nadzieje ze moj wywod nie byl zbyt dlugi
pzdr
Attica
Dzięki Attica, wszystko rozumiem tylko jeszcze nie wiem czy na przewód antenowy po separatorze mam podać 12 V z instalacji czy jakieś niższe stabilizowane?
A tak nawiasem to o co chodzi Juniorowi44?
Ja podalem 12V z anteny automatycznej.
Ale jak powinno byc rzeczywiscie - nie wiem.
Zastanawia mnie czy to samo zastosowali bracia Czesi w Fabce - antenka bez zasilania lapie stacje odlegle o 100km, ale w samej Wawie czasami szumi. Moze ktos wie?
pzdr
Attica
P.S.
Co do junior44 - nie wiem moze chcial sie pochwalic ikonkami, albo stronka (na ktorej n.b nie wiele jest)
poawie wszysykie anteny w wv mają wzmacniacze wbudowane w antenie ,w kształcie stożka przy samym biczu ,są zasilane 12v .są 2 rodzaje tych anten jedne mają osobny kabelek wyptowadzany wprost z anteny mozna odchylić podsufitke i zerknąć w sumie nie potrzebnie bo kabel powinien być wyprowadzony do kosti przy radiu taką antenke można nabyć w cenie 60 zł.
te drugie trochę bardziej kłopotliwe są zasilane kablem antenowym prosto z radia przewarznie blaupunkt .ma on wbudowany separator napięcia w środku radia ,jeżeji zastosujesz inny model to możesz wykorzystać opcje jak powyrzej lub zakupić separator napięcia (wtyczka z kabelkiem) z anteny siatkowej takie samo działanie, groszowe sprawy.
pozd.teo 8)
ja ze swej strony uzupelnie:
takie rozwiazanie wystepuje w wiekszosci spotykanych na rynku produktow VAG-a, czyli (oprocz VW i audi):
skoda felicia (to co opisal teodor + model pasywny - nie zawiera nic poza kilkoma elementami pasywnimi -dopasowanie)?
skoda fabia - prawie wylacznie zasilane przez separator - innych nie spotkalem
skoda octavia - starsze modele mialy zasialnie odzielnie, teraz tylko przez separator
seaty ibiza i cordoba - tak jak polo, tylko inny jest kabel antenowy (nie posiada zlaczki przy przednich drzwiach pasazera
jesli gdzies sie machnalem, prosze o info
pzdr
Attica
✨ Wzmacniacz antenowy w VW Polo z 1997 roku jest zazwyczaj zasilany napięciem 12 V, które może być doprowadzone bezpośrednio z instalacji samochodowej lub przez przewód antenowy za pomocą separatora napięcia (np. Hirshmann). Występują dwa główne typy anten: aktywne z wbudowanym wzmacniaczem zasilanym przez przewód antenowy oraz pasywne bez wzmacniacza. Aktywne anteny poprawiają odbiór na większe odległości, ale wymagają odpowiedniego zasilania. Separator napięcia jest zalecany przez producenta VW i umożliwia bezpieczne podanie 12 V na wzmacniacz antenowy. Alternatywnie można zastosować prostsze rozwiązania z kondensatorem i dwoma złączkami. W niektórych modelach antena posiada osobny przewód zasilający, który jest wyprowadzony do kostki przy radiu. Wzmacniacze antenowe w VW Polo często współpracują z radiami Blaupunkt, które mają wbudowany separator napięcia. Podobne rozwiązania stosowane są w innych pojazdach grupy VAG, takich jak Skoda Felicia, Fabia, Octavia oraz Seat Ibiza i Cordoba, gdzie zasilanie anteny odbywa się głównie przez separator napięcia. Wygenerowane przez model językowy.