logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie wzmacniacza anteny w VW Polo 1997 – napięcie i sposób podłączenia

jszk 18 Wrz 2002 07:24 10119 7
REKLAMA
  • #1 44051
    jszk
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, może ktoś z Was wie jak jest zasilany wzmacniacz (podobno seryjnie montowany) w stopce anteny? Jeżeli po przewodzie antenowym to jakim napięciem?
  • REKLAMA
  • #2 44059
    Junior44
    Poziom 1  
    Do anteny to podłączony jest StandBy a napięcia masz w kostce. Radio jak mniemam masz Blaupunkta bo takie byjerki dawali do VW w tamtych czasach. Jak chcesz dowiedziec się więcej to zapraszam na www.polog40.of.pl Vw Polo Klub Polska ;O))) :lol: :D :) :o :wink: :roll: :idea: :!: :arrow:
  • REKLAMA
  • #3 44091
    Attica
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    do Junior44: Genialny przyklad jak duzo pisac i nic nie napisac :-/

do jszk i pozostalych zainteresowanych: Kiedys bardzo "intrygowal" mnie temat zasilania ww. wzmacniacza. podobno sa conajmniej 2 rodzaje:
    - antena aktywna - wzmacniacz zasilany przez przewod antenowy separatorem
    - antena pasywna - zwyczajna, bez zadnych wzmacniaczy.
    jak poznac ktora masz?
    Aktywna bez zasilania pozwala na odbior do okolo 40-50 km od nadajnika. potem rwie szumy, itd. W moim Polo (model '94 prod. 97) tracilem Zetke mniej wiecej w okolicach Plonska (trasa W-Wa Gdansk).
    Pasywna pozwala te Zetke zlapac nawet za Mlawa
    A jak zasilic:
    I metoda - oryginalna (zalecana przez VW) - separator Hirshmann ok. 80PLN
    II metoda - separator do Polo w www.tme.pl
    III metoda - dwie zlaczki + kondensator

zasilanie anteny aut. +12V ----
    sygnal anteny Radio (zlaczka I) O--|---||-----O Samochod (zlaczka II)
    masa anteny |-------------|

kondensator rzędu nF (powinien odseparowac napiecie stale, a przepuscic w.cz)

W opisie III metody moge sie mylic - ale u mnie działa z powodzeniem

Problem może byc niestety zdobycie odpowiedniej złączki, jeżeli nie masz kabla doprowadzonego do radia. W Polo bez fabrycznego radia, kabel antenowy kończy się w koło skrzynki bezpieczników. Chyba wtedy najlepiej ciachnąć i założyć jakąś standardową złączkę (albo kupić Hirshmanna)

mam nadzieje ze moj wywod nie byl zbyt dlugi
    pzdr
    Attica
  • #4 44178
    jszk
    Poziom 12  
    Dzięki Attica, wszystko rozumiem tylko jeszcze nie wiem czy na przewód antenowy po separatorze mam podać 12 V z instalacji czy jakieś niższe stabilizowane?
    A tak nawiasem to o co chodzi Juniorowi44? :)
  • REKLAMA
  • #5 44217
    Attica
    Poziom 12  
    Ja podalem 12V z anteny automatycznej.
    Ale jak powinno byc rzeczywiscie - nie wiem.

Zastanawia mnie czy to samo zastosowali bracia Czesi w Fabce - antenka bez zasilania lapie stacje odlegle o 100km, ale w samej Wawie czasami szumi. Moze ktos wie?

pzdr
    Attica

P.S.
    Co do junior44 - nie wiem :roll: moze chcial sie pochwalic ikonkami, albo stronka (na ktorej n.b nie wiele jest)
  • REKLAMA
  • #6 44500
    jszk
    Poziom 12  
    Znalazłem IV rozwiązanie. Wstawiłem kondensator i podłączyłem 12V wewnątrz radia. Działa. :D
    Dzięki i pozdrawiam
  • #7 44869
    teodor76
    Poziom 17  
    Ocena: 54
    poawie wszysykie anteny w wv mają wzmacniacze wbudowane w antenie ,w kształcie stożka przy samym biczu ,są zasilane 12v .są 2 rodzaje tych anten jedne mają osobny kabelek wyptowadzany wprost z anteny mozna odchylić podsufitke i zerknąć w sumie nie potrzebnie bo kabel powinien być wyprowadzony do kosti przy radiu taką antenke można nabyć w cenie 60 zł.
    te drugie trochę bardziej kłopotliwe są zasilane kablem antenowym prosto z radia przewarznie blaupunkt .ma on wbudowany separator napięcia w środku radia ,jeżeji zastosujesz inny model to możesz wykorzystać opcje jak powyrzej lub zakupić separator napięcia (wtyczka z kabelkiem) z anteny siatkowej takie samo działanie, groszowe sprawy.
    pozd.teo 8)
  • #8 45017
    Attica
    Poziom 12  
    ja ze swej strony uzupelnie:
    takie rozwiazanie wystepuje w wiekszosci spotykanych na rynku produktow VAG-a, czyli (oprocz VW i audi):
    skoda felicia (to co opisal teodor + model pasywny - nie zawiera nic poza kilkoma elementami pasywnimi -dopasowanie)?
    skoda fabia - prawie wylacznie zasilane przez separator - innych nie spotkalem
    skoda octavia - starsze modele mialy zasialnie odzielnie, teraz tylko przez separator
    seaty ibiza i cordoba - tak jak polo, tylko inny jest kabel antenowy (nie posiada zlaczki przy przednich drzwiach pasazera

jesli gdzies sie machnalem, prosze o info
    pzdr
    Attica

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz antenowy w VW Polo z 1997 roku jest zazwyczaj zasilany napięciem 12 V, które może być doprowadzone bezpośrednio z instalacji samochodowej lub przez przewód antenowy za pomocą separatora napięcia (np. Hirshmann). Występują dwa główne typy anten: aktywne z wbudowanym wzmacniaczem zasilanym przez przewód antenowy oraz pasywne bez wzmacniacza. Aktywne anteny poprawiają odbiór na większe odległości, ale wymagają odpowiedniego zasilania. Separator napięcia jest zalecany przez producenta VW i umożliwia bezpieczne podanie 12 V na wzmacniacz antenowy. Alternatywnie można zastosować prostsze rozwiązania z kondensatorem i dwoma złączkami. W niektórych modelach antena posiada osobny przewód zasilający, który jest wyprowadzony do kostki przy radiu. Wzmacniacze antenowe w VW Polo często współpracują z radiami Blaupunkt, które mają wbudowany separator napięcia. Podobne rozwiązania stosowane są w innych pojazdach grupy VAG, takich jak Skoda Felicia, Fabia, Octavia oraz Seat Ibiza i Cordoba, gdzie zasilanie anteny odbywa się głównie przez separator napięcia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA