logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezprzewodowy Panasonic KX-T4310 - brak komunikacji

rafallogi 18 Wrz 2002 10:00 2945 10
REKLAMA
  • #1 44085
    rafallogi
    Poziom 17  
    Ocena: 59
    Brak komunikacji słuchwaki z matką.
    Akumulator naładowany.
    Po włączeniu słyszalne 3 piknięcia i cisza. Proszę o wsparcie.Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 44297
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    1 sprawa - kiedy odkładasz słuchawkę przez środkowy styk jest przesyłany kod - Najlepiej sprawdz oscyloskopem czy trafia do procesora w słuchawce.
    W telefonach tej seri miewałem problemy z kabelkami łączącymi płytki w słuchawce.
    Sprawdż napięcia TXVCO i RXVCO czy mieszczą się między 1-2 V. Czy znasz okoliczności w jakich telefon się uszkodził ?

Pozdrawiam
  • #3 44689
    tomt1
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    odłóż słuchawkę na bazę,odłącz od prądu i włącz ponownie.
  • REKLAMA
  • #4 44727
    artful6
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Jestem za sugestjami Uaza .Napisz jak ci poszlo.
  • #5 45686
    Tolo350
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.
    A może tylko brak kontaktu na środkowym styku przekaźnika kodu (zanieczyszczony, uszkodzony mechanicznie)? Jeśli nie to, to-jak zaleca uaz-warto abyś podał okoliczności uszkodzenia. Dzięki temu często wiadomo, gdzie szukać.
    Pozdrawiam - Tomek.
  • #6 46316
    rafallogi
    Poziom 17  
    Muszę przyznać,że jestem pełen uznania dla waszych umiejętności- wcześniej nie miałem kontaktu z aparatami tlf.

To był środkowy styk słuchawki - zimny lut
    Dzięki i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 115835
    ppwsnn
    Poziom 11  
    no widzisz jakie to proste
    Mówiłem, że zimny lut

Twoje dwa posty zostały scalone w jeden.
    LEM
  • REKLAMA
  • #8 115994
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Można położyć słuchawkę na bazę i zadzwonić na aparat jeśli są dobre styki to słuchawka powinna zadzwonić i po podniesieniu powinna odebrać rozmowę.Jeśli zacznie szumieć lub odbierze rozmowę to znaczy że kody przechodzą.Metoda sprawdzona. Na płytce słuchawki jest punkt serwisowy który uruchamia komunikację w service mode bez kodów.
  • #9 899609
    rafallogi
    Poziom 17  
    Panowie znów coś zaczęło się kiepścić z tym aparatem:
    Leży słuchawka na matce i nie dzwoni a włącza się sekretarka albo dzwoniąc na niego słychać wszystko w pomieszczeniu. Panie, które użytkują aparat wyjmują już kasetę z sekretarki bo strasznie wariuje. Tyle dowiedziałem się telefonicznie, dam znać jak go przyniosą i proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #10 900093
    rafallogi
    Poziom 17  
    no więc tak:
    słuchawka na matce. Dzwoniąc na niego słyszymy dzwonki pochodzące ze słuchawki, ale jakieś takie krótkie, jakby urywane.
    Dzwonimy na ten aparat 3 razy i za każdym razem podobnie.
    Dzwoniąc kolejny słuchawka wydobywa z siebie tylko jeden dzwonek i cisza ja natomiast w tym drugim aparacie z którego dzwonię słyszę cały czas sygnał wołania w mikrotelefonie.
    Pomogło wypięcie zasilacza z gniazdka w momencie gdy podnosząc słuchawkę z matki nie działał Talk- zupełna cisza.
    Podobno pomagało również postukanie słuchawką-ale jaja co:D
  • #11 904991
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    Witam - mnie to wygląda na ekstremalnie wyeksploatowany akumulatorek w słuchawce. Kiedy jest ładowany ma na tyle zasilania że dzwoni, natomiast po podniesieniu zwyczajnie pada.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z bezprzewodowym telefonem Panasonic KX-T4310 polegał na braku komunikacji między słuchawką a bazą pomimo naładowanego akumulatora. Po włączeniu słyszalne były trzy piknięcia, a następnie cisza. Diagnostyka wskazała na zimny lut na środkowym styku słuchawki, który przesyła kod do procesora. Zalecano sprawdzenie sygnału na styku za pomocą oscyloskopu oraz pomiar napięć TXVCO i RXVCO w zakresie 1-2 V. Dodatkowo sugerowano odłączenie zasilania bazy i ponowne uruchomienie. W późniejszym etapie pojawiły się problemy z dzwonieniem i działaniem sekretarki, co mogło wynikać z wyeksploatowanego akumulatora słuchawki. Testy polegały na położeniu słuchawki na bazie i próbie odebrania połączenia, a także na uruchomieniu trybu serwisowego na płytce słuchawki. Ostatecznie naprawa polegała na poprawieniu zimnego lutu, co przywróciło prawidłową komunikację.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA