logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Gdzie kupić małe sprzęgło elektryczne do linii produkcyjnej?

B_A_Z_Y_L 02 Sty 2008 18:13 6397 7
REKLAMA
  • #1 4650353
    B_A_Z_Y_L
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    buduje linę produkcyjną do składania i pakowania
    ze względu na konieczność synchronizowania pewnych czynności które włączają się czasami pomyślałem o jednym napędzie do wszystkiego i wszystko by było super tylko można to zrobić sprzęgłem jak to w automatyce najlepiej elektrycznym
    no i tu problem bo nie mogę niczego takiego znaleźć a wiem że na pewno są w automatyce stosowane małe sprzęgła elektryczne
    może ktoś spotkał się z takim problemem i wie gdzie to kupić lub jak rozwiązać zesprzęglanie sterowane elektrycznie
  • REKLAMA
  • #2 4650382
    waldekg
    Poziom 28  
    Ocena: 168
    Witam. Musisz podać więcej danych, jakim napięciem będą zasilane sprzęgła jaki moment obrotowy będą przenosić itp. Można je spotkać w obrabiarkach a nawet w samochodach. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4651109
    Moulder
    Poziom 23  
    Ocena: 129
    Niewiadomo co to sprzęgło ma załączać, jaki moment, obroty, moc, czy ma być poślizg, czy dwustanowe...
    Napewno masz zprężone powietrze i możesz do przełączania sprzęgła zastosować siłownik pneumatyczny, a dalej elektrorozdzielacz, zaworek dławiący do sterowania poślizgiem.
  • #4 4651269
    kavma
    Poziom 21  
    Ocena: 94
    Witam
    Znanym i sprawdzonym producentem sprzęgieł jest FUMO Ostrzeszów. Jeśli wiesz co chcesz zrobić to prawdopodobnie jest to miejsce gdzie znajdziesz pomoc.
    http://fumo.com.pl/
    Pozdrawiam
  • #5 4659608
    B_A_Z_Y_L
    Poziom 11  
    Witam
    sprzęgło ma być sterowane elektrycznie 12-24v
    bez poślizgu
    ma to załączać malutką pompkę zębatą wolno obrotową
    wystarczy moment nawet do 1 Nm
    pneumatyka odpada
  • REKLAMA
  • #7 4662482
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Witam, pozdrawiam w nowym roku.
    Sprzęgła o podanych parametrach pozyskać można ze starych kopiarek ksero. Używałem takich jako hamulca do siłowników i sprawują się doskonale. Zasilane najczęściej 24V_DC, akurat do sterowników PLC.
    Pozdrawiam, Adam
  • REKLAMA
  • #8 4718569
    B_A_Z_Y_L
    Poziom 11  
    Witam
    sprzęgiełka od ksero są rewelacyjne

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwane jest małe sprzęgło elektryczne do linii produkcyjnej, sterowane napięciem 12-24 V, bez poślizgu, zdolne do przeniesienia momentu do 1 Nm, do załączania wolnoobrotowej pompy zębatej. Pneumatyczne rozwiązania zostały odrzucone. Wskazano, że takie sprzęgła są stosowane w automatyce, obrabiarkach oraz samochodach ciężarowych (np. sprzęgła elektromagnetyczne do wentylatorów). Jako producent sprzęgieł polecono firmę FUMO Ostrzeszów. Alternatywnie zasugerowano wykorzystanie sprzęgieł elektromagnetycznych ze starych kopiarek ksero, które działają na 24 V DC i są kompatybilne ze sterownikami PLC. Wskazano również możliwość zastosowania siłowników pneumatycznych z elektrozaworami i zaworami dławiącymi, jednak autor wykluczył tę opcję. Link do oferty sprzęgieł elektromagnetycznych dostępny jest na stronie Borimex.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA