logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy początkujący elektronik poradzi sobie z budową zdalnego sterowania 433MHz?

damian1322 02 Sty 2008 21:40 5036 14
REKLAMA
  • #1 4651199
    damian1322
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    czesc jestem zainteresowany budową takiej aparatury i mam takie pytanie do wszystkich forumowiczów z elektrody czy ja raczkujący jeszcze ale szybko kapujący elektronik bym sobie poradził z budową takiej aparatury i czy ona na 100% zadziała a jesli cos jest nie tak prosze o napisanie w czym tkwi problem plany wziołem ze starego postu z elektrody

Dodano po 19 [minuty]:

a tu jest stronka z własnie tymi shematami których zapomniałęm zamiescic za zapomnienie przepraszam www.www.husow-wariacje.keep.pl

Dodano po 1 [minuty]:

www.husow-wariacje.keep.pl

Przeniosłem z Konstrukcje DIY. Istnieje przycisk "pisownia" i proszę z niego korzystać. [c_p]
  • REKLAMA
  • #2 4651663
    liszkar
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    Schematy po pierwsze są nie wyraźne, a po drugie do czego ma służyć ci ta aparatura ????
  • #3 4653669
    damian1322
    Poziom 11  
    do sterowania moim monsterkiem który ma dwa silniki z tyłu od wiatraków . ale ja mogę przyjąc każdą propozycję innych shematów aa i ja jestem raczkujący w tematyce elektroniki
  • REKLAMA
  • #4 4654379
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4656686
    damian1322
    Poziom 11  
    a mogli byscie mi dac jakies sensowne i działające shematy nadajnika i odbiornika i jeszcze jedno jak sie programuje taką aparature??
  • #7 4688232
    damian1322
    Poziom 11  
    niestety tą stronke jurz widziałem i nad tym myslałem ale niemoge nigdzie znaleść nadajnika i odbiornika szukałem jurz w wielu sklepach z elektronikom i nie mają w internecie terz jurz patrzyłem więc najlepiej będzię na innej częstotliwosci robic ale słyszałem że aparature np. 27mhz trzeba programować a ja jestem w programowaniu jeszcze zielony więc to terz jest problem ;) ale mi zależy żeby cos sobie samemu zrobic. bo to musi byc raczej szybko reagująca aparatura bo będzię zamontowana do mojego modelu własnej konstrukcji z silnikiem od silnika od chłodnicy na szybkim przełożeniu więc lepiej żeby było dobre .

a zresztą nie mam za dużo kasy żeby sobie cos takiego kupic wiec chcem zrobic bo mam mase bezpieczników itp... z moich obliczeń wynika że model będzie jechał ok 100kmh ;p

Post był raportowany.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE.
    [hefid]
  • #8 4688279
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4688392
    r2d2004
    Poziom 31  
    Ocena: 77
    Witam!

Eeee tam ;-) , Popatrzcie np. na to:

http://www.soyter.pl/index.php?pid=40

(wybierz z listy "Telecontrolli" i naciśnij "pokaż produkty") - są to moduły nadajników i odbiorników f-my Telecontrolli

lub

(wybierz z listy "Chipcon" i naciśnij "pokaż produkty") - są to moduły zintegrowanych transceiverów f-my Chipcon (nadajnik/odbiornik w jednym)

... możesz tam kupić bez problemu moduły nadawczo/odbiorcze 433/868MHz oraz na 2,4GHz. Z nowości są tam dostępne mikroprocesory z rodziny '51 (takie jakiego użył w swoim projekcie aparatury RC, kolega KubaW - link parę postów wyżej) zintegrowane RAZEM z transceiverem.

Inna sprawa, że nie są one na każdą kieszeń, bo do zdalnego sterowania modeli trzeba raczej użyć tych droższych modułów odbiorników superheterodynowych i nadajników stabilizowanych rezonatorem SAW (np. komplet RRQ3+RT6 Telecontrolli to około 80,- PLN) , które zagwarantują uzyskanie większych zasięgów i pewniejszego działania w porównaniu z tymi najtańszymi modułami - szczególnie ważne kiedy buduje się modele latające. Dla "kołowca", jak nie zależy Ci na dużym zasięgu, możesz spróbować użyć modułów najtańszych.

Zobaczcie również to:

http://www.soyter.com.pl/cms/images/products/TCA07F_pl.pdf

Pozdrawiam.
    27MHZ to "prehistoria", kto by chciał dzisiaj "latać" po polu z "kilometrowej" :-) ;-) długości anteną. Wiem, że krótkofalowcom to nie "w smak", nie raz "ścierałem" sie z nimi o to w "stosownym dziale". No cóż, wygląda na to, że chyba muszą się w końcu z tym pogodzić - takie czasy ;-) :-)
  • #10 4689855
    damian1322
    Poziom 11  
    a całkowity koszt tego użądzenia ile by mnie wyniusł chodzi mi o to lepszą wersję :-)
  • #11 4693540
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

... przecież wszystko masz w tym linku (zrób trochę wysiłku i zapoznaj się z tym dokładnie):

http://www.kubaw.it.pl/aparatura_433mhz.html

Nikt Ci nie odpowie na to pytanie, bo nie wiadomo czym dysponujesz, a co będziesz musiał kupić. Jeśli liczysz, że robiąc aparaturę sam, znacznie zaoszczędzisz, to jesteś w błędzie, zwłaszcza jesli jesteś niezbyt zaawansowanym elektronikiem-amatorem. Wtedy lepiej kup jakąś tanią, używaną aparaturę na Allegro, albo aukcjach modelarskich. Na pewno kupisz coś do 200,- PLN, co wystarczy w zupełności do pojazdu kołowego.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 4699549
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 4703146
    damian1322
    Poziom 11  
    ale mi zależy na aparatóże ktura ma 4 lub 3 kanały a takie to trudno znalesc jak cos to używane i nie wiadomo czy działa :-)

Dodano po 1 [minuty]:

a apropo stronki www.kubaw.it.pl jurz sie dawno zapoznałem ;p

Moderowany przez McRancor:

Jeśli nie poprawisz swojej pisowni zostaniesz wyrzucony z forum

• #14 4834303
    wojlej
    Poziom 17  
    Ocena: 101
    Sorki, że ożywiam temat. Ale jestem w trakcie budowy robota eksploracyjnego. Chciałem zrobić układ 433MHz ze strony www.kubaw.it.pl

7 kanałów to troszeczkę mało. Czy da się powiększyć ilość kanałów albo zastosować jakiś układ przełączający tak aby do jednego wyjścia podpiąć np dwa odbiorniki? Chciałem podpiąć układ przez port LPT do komputera i poprzez program nim sterować. Z tym nie będzie problemu (tak myślę) Tylko czy da się zrobić więcej kanałów? Albo zrobić taki sam nadajnik i taki sam odbiornik tylko, że na inną częstotliwość?
  • #15 4896742
    r2d2004
    Poziom 31  
    Witam!

:arrow: wojlej Jeśli jeszcze szukasz, to zobacz to:

http://elportal.pl/pdf/k13/32_05.pdf opis wykonania kodera/dekodera 15-kanałowego, do sterowania proporcjonalnego. Nic nie trzeba programować, bo z "klocków" CMOS jest zrobiony.

http://sensu.pl/?go=products&cat_id=55&page=2 sklep z modułami nadawczi/odbiorczymi RF.

Pozdrawiam
    PS Przeczytaj również ten temat:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic952456.html

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zbudowania przez początkującego elektronika zdalnego sterowania na częstotliwości 433 MHz. Autor planuje sterować modelem z dwoma silnikami i poszukuje sprawdzonych schematów nadajnika i odbiornika. Wskazano, że schematy z 433 MHz często wymagają programowania procesorów, co może być trudne dla początkującego. Zaproponowano alternatywę w postaci sterowania na paśmie 27 MHz, które jest prostsze, ale wymaga programowania i może kolidować z innym sprzętem. Polecono wykorzystanie gotowych modułów nadawczo-odbiorczych, takich jak RR3 i RT3, lub modułów firm Telecontrolli i Chipcon, które oferują stabilne i pewne działanie, choć są droższe. Koszty budowy samodzielnej aparatury mogą przewyższyć zakup używanej, gotowej aparatury na aukcjach internetowych. Zaproponowano również rozwiązania bezprogramowe oparte na układach CMOS, umożliwiające większą liczbę kanałów (np. 15-kanałowy koder/dekoder). Poruszono temat rozszerzenia liczby kanałów i łączenia odbiorników, a także sterowania przez port LPT komputera. Wskazano przydatne linki do schematów i sklepów z modułami RF.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA