Witam wszystkich serdecznie w Nowym Roku i życzę sukcesów w serwisie elektronicznym. Mam serdeczną prośbę do kolegów o pomoc w naprawie monitora LG Flatron 775FT, FB775C-EP, chassis CA-87, naklejka na głównym procku FB775C V.1.2, synchroprocek TDA9112. Monitor miał zwarcie radiatora do układu odchylania pionowego (fatalne mocowanie blaszką). Poleciał też ww układ oraz synchroprocek (zwarcie w gałęzi zasilania). Po wymianie obraz właściwych rozmiarów lecz z maksymalnymi zniekształceniami poduszki. Elementy sterowania Ew sprawne, wymieniłem duodiodę D704 oraz tranzystor Q709. Regulacja szerokości jest natomiast regulacji geometrii obrazu nie ma. Synchroprocek wymieniłem dwukrotnie gdyż wyjście z nogi 24 nie daje impulsów Ew (na oscyloskopie same śmieci). Na monitorze szyny I2C przy regulacji geometri obrazu widać aktywność przesyłu danych lecz reakcji na obrazie brak. Nie zmienia się również napięcie na n.24-cały czas 3.15V. Jednakowe są również wszystkie napięcia na mosfetach (Q711.712.713,736) nawet przy zmianach rozdzielczości obrazu. Za impulsy Ew odpowiada synchroprocek (dwukrotnie wymieniony) ale poprzez wysterowanie głównego procesora. Moje przypuszczenia dotyczą właśnie jego a może jakieś sugestie bardzo proszę. Z pozdrowieniami