logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża Aiwa NSX-532 nie czyta płyt CD - co mogę zrobić samodzielnie?

mirek43 03 Sty 2008 16:03 2133 8
REKLAMA
  • #1 4653161
    mirek43
    Poziom 10  
    Mam taki problem,proszę o pomoc:Wieża audio-aiwa NSX-532 na 3 płyty CD nie czyta płyt,próba obrotu trzy razy każdej z płyt i koniec staje.Dalej muszę wysunąć szufladę aby ponowić próbę dalej bezskutecznie.Może ktoś pomoże mi co zrobić samemu.Czy bez serwisu nie obejdzie się.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4653202
    Hammer111
    Poziom 28  
    Ocena: 20
    Witam. Na początek dokonaj czyszczenia oczka lasera np.patyczkiem zakonczonym wacikiem. Jeżeli to nie pomoże to niestety ...serwis. Poczytaj posty na temat laserów.pozdr.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4655251
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4418
    Przy odrobinie wiedzy i chęci sam wymienisz laser.
    Musisz rozebrać i wg typu zamówić, google pomogą
  • REKLAMA
  • #4 4656633
    mirek43
    Poziom 10  
    Dziękuję bardzo spróbuję zrobić to sam jak uda się dam znać.Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 4656809
    tombo0022
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Ja proponuje "kąpanie lasera" bo amo czyszczenie moze nic nie dac. Jesli masz troszke czasu i cierpliwosci wymontuj laser i zanurz oko delikatnie w letniej wodzie z plynem do mycia naczyn, a pozniej dokladnie wysusz np. suszarka. Powinno pomoc.:D

Moderowany przez Artur k.:

Za tą "fachową" poradę udzielam koledze ostrzeżenia.
    Regulamin p.12.
    Na przyszłość proszę się zastanowić, zanim kolega napisze coś takiego.
    Laser czyści się izopropanolem, nie wolno czyścić żadnym płynem do mycia naczyń, ponieważ zostawia on ślady na soczewce.

• #6 4656882
    mirek43
    Poziom 10  
    Dziękuję za wszystkie rady ta ostatnia z kąpielą trochę dla mnie dziwna ale nie mam nic do stracenia.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4657498
    krzysiek775
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Jeśli kąpiel nie pomoże, spróbuj podkręcić nieco prąd diody.
    Na płytce lasera powinien być mały potencjometr. Przekręć go delikatnie w lewo. Na jakiś czas podkręcanie prądu powinno pomóc, a później laser do wymiany.
  • #8 4657600
    mirek43
    Poziom 10  
    Widzę że wszystko to sprawa lasera.Zabieram się do roboty.Dziękuję wszystkim i Pozdrawiam
  • #9 4661875
    mirek43
    Poziom 10  
    Witam wszystkich Panów,którzy pomogli mi w usunięciu usterki z wieżą.Wieża już działa.Dziękuję wszystkim ale szczególnie Panom z VCR ELEKTRONIK,i Krzyśkowi 775 których diagnoza była 100%towa.Regulacja potencjometru okazała się najtrafniejsza.Dziękuję,Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.Sprawa usterki wieży jest zamknięta.

Podsumowanie tematu

✨ Wieża audio Aiwa NSX-532 z 3-płytowym odtwarzaczem CD nie czyta płyt, zatrzymując się po trzykrotnym obrocie każdej płyty. Zalecane samodzielne działania obejmują czyszczenie soczewki lasera za pomocą patyczka z wacikiem. Jeśli to nie przyniesie efektu, można spróbować „kąpieli lasera” – delikatnego zanurzenia soczewki w letniej wodzie z płynem do mycia naczyń, a następnie dokładnego wysuszenia. Kolejnym krokiem jest regulacja prądu diody laserowej poprzez delikatne przekręcenie potencjometru na płytce lasera, co może tymczasowo poprawić odczyt. W przypadku braku skuteczności tych metod konieczna jest wymiana lasera lub serwis urządzenia. Ostatecznie regulacja potencjometru okazała się skutecznym rozwiązaniem, przywracającym prawidłową pracę wieży.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA