logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wieża AIWA NSX-S70 - odtwarzacz CD nie kręci płyt równomiernie, co sprawdzić?

elektroPC 13 Kwi 2015 17:51 981 7
REKLAMA
  • #1 14614197
    elektroPC
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Cześć,
    Posiadam wieżę jak w tytule. Mam problem z odtwarzaczem płyt CD. Po umieszczeniu płyty, wszystko ładnie pięknie, trafia na swój tor, ale nie kręci równo, tylko lekko zakręci a następnie zwalnia, za chwilę znów i tak w kółko. Przeczyściłem styki, płytkę z kurzu, wycierałem wacikiem soczewkę, kręciłem "peerką" obok lasera i nic to Wszystko nie pomaga. Więc można by wymienić któreś kondensatory bo wydaje mi się, że dociera za słabe napięcie, ale nie mam jak tego sprawdzić bez miernika. Więc chciałem zapytać, który tor odpowiedzialny jest za zasilanie lasera? Które kondensatory na głównej płycie wieży?
  • REKLAMA
  • #2 14614347
    Elektronik96
    Poziom 17  
    Ocena: 40
    Ja bym się przyjrzał łożyskom napędu-miałem podobną sytuację w blue-rayu i kilka kropel oleju załatwiło sprawę.
  • REKLAMA
  • #3 14614366
    Setel
    Poziom 25  
    Ocena: 141
    Czy tak się dzieje ze wszystkimi płytami, czy tylko z niektórymi?
  • #4 14614382
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1175
    Laser już prawdopodobnie wykończyłeś, a winny może być silnik napędu płyty.
  • REKLAMA
  • #5 14614452
    elektroPC
    Poziom 13  
    Nawet gdy nie włożę płyty, i wcisnę " 1 " i gdy kółko podejdzie do czytania, to też tak samo kręci i przestaje. Ale mogę spróbować coś kropnąć na łożysko jak wspomniał kolega wyżej.
    A co do wypowiedzi kolegi rnb_bolii, czemu miałbym uszkodzić laser? Przecież skoro idzie małe napięcie to i nic nie przeszkadza zwiększenie na laserze, bo i tak nic nie dało.
  • #6 14617818
    elektroPC
    Poziom 13  
    No, wymieniłem parę kondensatorów na płytce dużej, naoliwiłem ale nic nie dało, no doszło kolejne inne zachowanie się lasera, a mianowicie gdy włączę wieżę (jak przed wyłączeniem będzie w trybie CD) to zaczyna nagle szybko i normalnie kręcić, kręci tak przez około 3 sek. A następnie zwalnia i kręci się w drugą stronę to samo, po czym zatrzymuje się. Tak czy inaczej, chyba nie znajdę usterki, nawet nie mam zbytnio cierpliwości do takich rzeczy.:)
  • REKLAMA
  • #7 14618097
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1175
    Zmniejsz owym "PR- kiem" moc. Może jeszcze wstanie. Jak się nim kręci, to delikatnie, chodź na niedługo podziała. Zależy od laserka. Daj płyte oryginał.
    Podaj model czytnika tak dla informacji.
    Pozdrawiam.
  • #8 14618673
    elektroPC
    Poziom 13  
    No dzięki za chęć do udzielenia pomocy, ale poddałem się i zakręciłem wczoraj cały sprzęt i nie chciałbym już ruszać. I tak nie będę wymieniał bo nie potrzebne mi płyty, gdyby było coś drobnego do poprawy ale jak widzę to na pewno tylko wymiana wchodzi w grę, więc jeszczę raz dzięki za chęć i temat uważam za zamknięty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odtwarzaczem CD w wieży AIWA NSX-S70, który nie kręci płyt równomiernie, co objawia się nieregularnym obrotem napędu. Po próbach czyszczenia styków, soczewki lasera oraz regulacji potencjometru, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują sprawdzenie łożysk napędu oraz wymianę kondensatorów, które mogą wpływać na napięcie zasilające laser. Po wymianie kilku kondensatorów i naoliwieniu mechanizmu, problem nie został rozwiązany, a użytkownik postanowił zakończyć dalsze próby naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA