logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować APRouter v.5.3b do połączenia PPPoe?

tadik1 04 Sty 2008 06:49 2482 6
REKLAMA
  • #1 4655332
    tadik1

Poziom 15  
    Ocena: 20
    Łączę się z internetem drogą radiową, mój usługodawca korzysta z PPPoe. Do tej pory łączyłem się za pomocą karty wifi w komputerze. Ostatnio, żeby podzielić sygnał na dwa komputery, kupiłem router. Taki jak ten: http://www.allegro.pl/item287866606_cudenko_ap_black_wersja_box_z_podzialem_pasm_qos.html
    Z tym, że mój ma wgrany soft APRouter v.5.3b. Problem jest w tym, że za chiny nie mogę połączyć się z moją siecią. Loguję się na urządzeniu przez www. wchodzę do Setup Wizard, ustawiam hasło i urzytkownika PPPoe, ustawiam jako klient, wpisuję SSID, zatwierdzam i nic. Próbowałem już różnych ustawień, ale nic to nie daje. Może ktoś podpowie co robię źle.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #2 4655671
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Pokaż na początek co ustawiłeś - najprościej zrzut ekranu.
  • REKLAMA
  • #3 4655957
    tadik1

Poziom 15  
    Zrzutów narazie nie mogę zrobić. Jestem w pracy, router w domu. Ustawiam tak: wchodzę do Setup Wizard, zaznaczam WISP Client=>Time Zone Setting, nie zaznaczam nic=>LAN Interface Setup, adres IP i maskę zostawiam tak jak jest domuślnie=>WAN Interface Setup, ustawiam PPPoe, wpisuję swoją nazwę urzytkownika i hasło=>Wireless Basic Settings, zmieniam na Mode:client, Network Type: infrastructure, SSID: wpisuję nazwę sieci. Nie wiem czy powinienem zaznaczyć Enable Mac Clone (Single Ethernet Client), ale robiłem i tak i tak i nic to nie dawało. W Wireless Security Setup, nie robię nic, sie nie jest chroniona. Naciskam finish, zatwierdzam ustawienia. Potem w zakładce status widać moje ustawienia, ale WAN Configuration jest ustawione na PPPoe, a niema IP, maski i bramy, tzn. są zera. MAC Address jest taki sam jak w zakładce TCP/IP Configuration. Nie wiem jak to zmienić.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
    Okole 4, Koronowo, 86-010 | Tel.: 661XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.drukaton.pl
  • REKLAMA
  • #4 4656276
    ~sojer
    Poziom 27  
    Ocena: 24
    Wstępnie prawie dobrze ustawiłeś. Prawie bo powinieneś wpisać jeszcze tam adres mac taki jaki ma twoja karta radiowa.
    Adresu IP i reszty może nie wyświetlać z powodu połączenia PPPoE.

A jak ustawiasz komputer żeby mieć neta? Póki co nie ustawiłeś serwera DHCP, więc na swoim komputerze jako bramę musisz podać adres IP routera, a adresy DNS napisać takie jak ci kiedyś przydzialało PPPoE.
  • #5 4656411
    tadik1

Poziom 15  
    Prosiłbym dokładniej, gdzie mam wpisać adres mac mojej karty. W Setup Wizard nie widzę takiej opcji. Jeszcze jedno, czy powinienem zaznaczyć klonowanie mac. DHCP i DNS ustawiałem już tak jak piszesz. Nic to nie dawało, ale to pewnie dlatego, że mie wpisany jest adres MAC.
    Konto firmowe:
    DRUKATON
  • REKLAMA
  • #6 4656579
    stonkers
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    tadik1 napisał:
    Prosiłbym dokładniej, gdzie mam wpisać adres mac mojej karty. W Setup Wizard nie widzę takiej opcji. Jeszcze jedno, czy powinienem zaznaczyć klonowanie mac. DHCP i DNS ustawiałem już tak jak piszesz. Nic to nie dawało, ale to pewnie dlatego, że mie wpisany jest adres MAC.

W ustawieniach WAN Interface w pozycji clone mac adres powiniennes wpisac adres MAC karty sieciowej ktorej uzywałeś do tej pory gdyz napewno admin ustawil zabezpieczenie po numerku mac a teraz masz router z innym numerem
  • #7 4656988
    tadik1

Poziom 15  
    Tylko że u mnie niema w tej zakładce takiej opcji. Jest WAN Access Type, User Name, Password, Connection Type, Idle Time, MTU Size, Attain DNS Automatically, Set DNS Manually, DNS 1, 2, 3, Enable Web Server Access on WAN, Enable PPPoE Relay, Enable DHCP Relay, DHCP Server i to wszystko. Mimo że w Setup Wizard zaznaczyłem clone MAC. Może ten soft jest coś nie tego.

Dodano po 4 [godziny] 29 [minuty]:

Wgrałem inny soft do rutera, dokładnie taki jak w routerze z pierwszego postu. Jest tam opcja klonowania MAC. Wpisałem w WAN Interface, MAC mojej radiówki, no i bez problemu połączyłem się. W DNS 1, wpisałem też z radiówki, DNS 2 i 3 zostawiłem puste. Jest jednak problem, pobiera mi jakiś inny adres IP i nie mogę otworzyć żadnej strony.
    Konto firmowe:
    DRUKATON

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy konfiguracji routera z oprogramowaniem APRouter v.5.3b do połączenia PPPoE w sieci radiowej. Użytkownik ustawia router jako klient WISP, wpisuje dane PPPoE (nazwę użytkownika i hasło), SSID sieci oraz zmienia tryb bezprzewodowy na klienta, jednak połączenie nie jest nawiązywane, a w statusie WAN brak jest przydzielonego adresu IP. Kluczowym problemem jest brak możliwości wpisania adresu MAC karty radiowej w ustawieniach WAN, co jest wymagane, gdy dostawca internetu zabezpiecza dostęp po adresie MAC. Po wgraniu innego oprogramowania do routera pojawiła się opcja klonowania MAC, co umożliwiło połączenie PPPoE, jednak przydzielony adres IP jest inny niż oczekiwany i nie można otworzyć stron internetowych. Zalecane jest wpisanie adresu MAC karty radiowej w ustawieniach WAN (klonowanie MAC) oraz poprawne skonfigurowanie serwera DHCP i DNS zgodnie z danymi dostawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA