logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVD WIWA HD-128A - niestabilne napięcie po wymianie elementów zasilacza

Rychuu 04 Sty 2008 10:49 14004 19
REKLAMA
  • #1 4655677
    Rychuu
    Poziom 21  
    Ocena: 44
    Witam
    Mam problem z zasilaczem. Po wymianie kondensatora 47uf/50V, transoptora, oraz VIPer22A pokazalo sie napiecie na wyjsciu zasilacza ale na plytce jest tylko jedno, opisane 12V i tam jest 11,90V ale obok tez jest napiecie ale strasznie "plywa" od 1V do 3,5V
    Za bardzo nie wiem gdzie szukac przyczyny, moze elektrolity? Moze tak ma byc?
    Spotkal sie juz ktos z tym zasilaczem?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4656144
    Redgy
    Poziom 33  
    Ocena: 825
    Elektolity zawsze wymieniam bo to nie drogie a czasami przez 1nego upływnego elka robią się różne dziwne anomalia. Masz schemat tego zasilacza ? popatrz też na wszelkie możliwe stabilizatory napięcia zarówno te proste zenerowe (jeśli są) jak i te układowe (jeśli są). Pod takim jeden zimny lut (jak układ jest o wysokim scaleniu lsi) i dzieją się różne dziwne rzeczy :) A to DVD działa prawidłowo ? Trudno jest cokolwiek sprecyzować nie widząc z czym ma się do końca do czynienia.
  • #3 4656870
    Rychuu
    Poziom 21  
    Heh schematu nie mam, bardziej chcialem dowiedziec sie jakie napiecia powinny byc na wyjsciu.
    Dvd padlo z dnia na dzien, przy probie wlaczenia brak reakcji. Po wymianie elementow wyzej opisanych (a wymienilem je glownie dlatego, ze nie moglem ich sprawdzic a przy viperze byly wyraznie slady spalenia) pokazalo się napiecie ale tak jak mowilem 12V i 1-4V skakajace.
    Dvd nadal sie nie uruchamia ale tak sie zastanawiam czy to wina zasilacza i skakajacego napiecia czy tez szukac przyczyny dalej. Zdjecie moge dac ale narazie tylko z telefonu. Pozdrawiam

DVD WIWA HD-128A - niestabilne napięcie po wymianie elementów zasilacza DVD WIWA HD-128A - niestabilne napięcie po wymianie elementów zasilacza

P.S
    Nie zwracajcie uwagi na ten kabel czerwony i tasme izolacyjna po prostu nie moglem dostac takigo malego bezpiecznika to chwilowo wstawilem takie cos :P
  • REKLAMA
  • #4 4657343
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Opisujesz usterkę bardzo oszczędnie. W przypadku braku schematu liczy się każdy szczegół aby coś porównać czy zidentyfikować.
    Na fotce widać złącze (CN3) 7 pinowe, jeżeli jest opisane napięcie 12V to powinny być opisane również inne. Jeżeli napięcie 12V jest stabilne to oznacza, że przetwornica pracuje poprawnie. Dziwi brak napięcia 5V.
  • #5 4657949
    Rychuu
    Poziom 21  
    Jest opisane tylko 12V, a wtyczka od gory ma tak:
    pin
    1. 12V
    2,5,7. GND
    3,4,6. drugie napiecie

Ciezko mi powiedziec czy to wina zasilacza czy tez nie bo dvd nie dziala ale zastanawiajace jest skaczace napiecie i to dosc mocno. Gdybym wiedzial jaki tam powinny byc napiecia to ewentualnie mozna sprawdzic dvd podpinajac mu z innego zasilacza.
    Za transoptor wstawilem zamiennik bo orginalnego nie moglem dostac ale pewno to nie to bo napiecie 12V jest.
    Dodam jeszcze jedna fotke:

Dodatkowo zauwazylem, ze po chwili pracy zasilacza zaczyna w nim cos cykac. Hmm jezeli mam przypuszczac, ze tam powinno byc 5V to rzeczywiscie cos mocno nie gra.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4658135
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Odłącz zasilacz od urządzenia, podłącz na piny 3, 4, 6 sztuczne obciążenie, np. żarowkę 6V/5-6W. Włącz zasilacz do sieci i zmierz napięcie w tej gałęzi. Jeżeli jest stabilne to usterka jest w urządzeniu a nie w zasilaczu. Jeżeli zasilacz "cyka" a napięcie jest niestabilne to uszkodzona jest przetwornica.
  • #7 4658214
    Rychuu
    Poziom 21  
    No takiej zarowki nie znajde, ale cos sie wymysli. Napiecia mierzylem na odlaczonym kablu od dalszej czesci dvd. Napiecie 12V jest na poziomie 11,89v i nie rusza sie, a masz moze jakies podejrzenia co do elementow choc znowu nie jest ich tak duzo zeby nie sprawdzic wszystkich.
    Ale napiecie skakajace od 1V nawet do 4V to raczej dobrze nie wrozy i mysle, ze podlaczenie sztucznego obciazenia nic nie da ale sie przekonamy.
    Pozdrawiam
  • #8 4659303
    Redgy
    Poziom 33  
    Przetwornica w tzw fazie próbkowania i dzieje się dokładnie to co opisujesz, zacznij od jej podmiany. Czy nie podpiąłeś czegoś odwrotnie ? (którejś taśmy )
  • #9 4662506
    Sting
    Specjalista - kamery
    Ocena: 129
    "Za bardzo nie wiem gdzie szukac przyczyny, moze elektrolity? Moze tak ma byc?
    Spotkal sie juz ktos z tym zasilaczem?"

Mam tego łobuza na stole. Po wymianie rozsadzonego Vipera, rezystora, transoptora, kondensatora i czegoś jeszcze urządzenie zadziałało. Po 2 minutach oglądania nastąpiła wielka eksplozja po stronie pierwotnej przetwornicy. No to jeszcze raz to samo wszystko działa super i znów eksplozja. Zaczynam podejrzewać transformator przetwornicy, praktycznie tylko on pozostał. Może masz to samo tylko bez fajerwerków.
  • #10 4662623
    Redgy
    Poziom 33  
    Te łobuzy lubią być chore na przetwornicę :) Prędzej albo później i tak ją trzeba podmienić. (Tak to jest jak się produkuje masowo pewne elementy bez długotrwałych testów a potem elektronicy mają co robić)
  • REKLAMA
  • #11 4677993
    piotrkk
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Rychuu napisał:
    Witam
    Mam problem z zasilaczem....
    ...Za bardzo nie wiem gdzie szukac przyczyny, moze elektrolity? Moze tak ma byc?
    Spotkal sie juz ktos z tym zasilaczem?
    Pozdrawiam

Witam . Mam pytanie do Ciebie Rychuu . Naprawiam podobny zasilacz ale z WIWA HD-138 i mam mocno przysmażony R5 (u mnie takie oznaczenie na płytce) . Stoi obok D3 na twoim zdjęciu - ten po prawej stronie idąc w stronę złącza CN3 . Miernik pokazuje mi 2,2ohma ale nie wiem czy to jest właściwe. Będę poszukiwał jeszcze schematu ale bardzo Cie proszę gdybyś mógł mi go zmierzyć . Pozdr i dziękuje
  • #12 4678786
    Rychuu
    Poziom 21  
    Rezystor R5 obok D3 i C17 to zolty-fioletowy-zloty-zloty czyli 4,7ohm.

U mnie jeszcze nic nie wybuchlo. A czy po tej ekspolozji masz jakies napiecia na wyjsciu zasilacza? Bo ja mam 12v i drugie ktore skacze, i wlasnie mozesz powiedziec jakie to jest to drugie napiecie? Pozdrawiam
  • #13 4679941
    piotrkk
    Poziom 13  
    Rychuu napisał:
    Rezystor R5 obok D3 i C17 to zolty-fioletowy-zloty-zloty czyli 4,7ohm.
    U mnie jeszcze nic nie wybuchlo. A czy po tej ekspolozji masz jakies napiecia na wyjsciu zasilacza? Bo ja mam 12v i drugie ktore skacze, i wlasnie mozesz powiedziec jakie to jest to drugie napiecie? Pozdrawiam

Dzięki za podanie wartości , okazuje się że jednak ten opór lekko dostał. Widzę że symbol płytki jest taki sam , więc zakładam że wartość jest ta sama. Jedna różnica to moc tego rezystora. Mój miał chyba 0,25-0,5W a ten ma przynajmniej 1W . Dioda D3 tuż obok niego też dostała ale tam nie było problemu z identyfikacją . A sprzęt zdechł po wystrzale kondensatora 100uF/16V na płycie głównej . Nie wiem czy płyta przeżyła , jutro się okaże i powiem Ci jakie jest oznaczenie tego kondensatora i jak wyglądają napięcia na zasilaczu (mam to wszystko w pracy)/Pozdr
  • #14 4680090
    Rychuu
    Poziom 21  
    Oki to czekam, bo w sumie to i tak chwilowo nie mam gdzie kupic czesci niestety brak sklepu w poblizu, a w sklepie internetowym gdzie kupuje czesci maja niestety inwentaryzacje a nie szukam innych sklepow bo u innich jest w miare tanio i wysylka nie droga. A jak bym mial napiecia to bym sprwdzil czy wogole dvd dziala jeszcze a nie chce zgadywac czy tam jest 3v czy 5v. Pozdrawiam
  • #15 4681988
    piotrkk
    Poziom 13  
    Rychuu napisał:
    A jak bym mial napiecia to bym sprwdzil czy wogole dvd dziala jeszcze a nie chce zgadywac czy tam jest 3v czy 5v. Pozdrawiam

No i jestem już po naprawie. Po wymianie kondensatora na płycie (ten który wystrzelił) C553-100uF/25V , wymianie wszystkich kondensatorów w zasilaczu (6 sztuk) , wymianie D3 i R5 - 4,7 Ohm (dzieki za wartość - trafiona) szprzęt ożył i ruszył z kopyta. Co do napięć to na 100% jednym napięciem jest 12V a drugie to 5V. Odpaliłem najpierw zasilacz bez podłączenia do płyty głównej i obciążyłem go żarówką 6V (3W) - jakąś rowerową - napięcie 4.99V a drugie nie obciążone niczym 14.86V . Po dopięciu do płyty napięcia równiutkie 5,00 V i 12.30V , sprzęt działa . Jeszcze jedno - napięcia i ich wartości są napisane na spodzie płyty głównej i występuje 5 i 12V . Pozdrawiam
  • #16 5079374
    Rychuu
    Poziom 21  
    Witam
    DVD nadal dziala?

Ostatnio nie mialem zbytnio czasu ale w koncu poskladalem. Ja rowniez wymienilem 6 kondensatorow ale jednego niestety nie wymienilem - 22uF 400V. Napiecie bez obciazenia wynosilo w granicach 12V a drugie skakalo od 2 do 3V. Przy obciazeniu wentylatorkiem skakalo do 5V ale po podpieciu do dvd juz bylo 5V i dvd ozylo.
    Dzialalo 30minut dokladnie, tak dla testu wlaczylem chwile tez ogladalem ale w momencie kiedy postanowilem zakonczyc to kliknałem na panelu na "stop", pokazal sie napis stop a w momencie kiedy kliknąłem "wysun plyte" to strzelilo ....
    Zapewne znowu viper siedzi, tym razem jeszcze rozwalilo kondensator ceramiczny jak na fotce.
    Gdzie szukac przyczyny bo nie mam sil na niego chyba juz :p

Pozdrawiam
  • #17 5098487
    rafal8916
    Specjalista - spawarki
    Ocena: 326
    Dziwna usterka. Może trafiłeś na trefnego Vipera. Proponuje podstawić jeszcze raz nowego z innego żródła.
  • #18 5229673
    Rychuu
    Poziom 21  
    Witam
    Wymienilem raz jeszcze vipera ale nie dziala przedni panel oraz wyswietlacz z pilota dziala wszystko, z odczytem i innymi opcjami nie ma problemow. Przypone ze ostani raz viper padl przy nacisnieciu przycisku na przednim panelu bodajze stop albo wysun. Wie moze ktos w czym tkwi problem ?

Pozdrawiam
  • #19 5253707
    Manufacturer
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam.

Z Twoich postów wynika iż usterka jest dość poważna.
    Naprawiałem kilka tych DVD, częstą usterką był padnięty VIPer wraz z rezystorami. W jednej miałem problem identyczny do Twojego. Winowajcą okazał się był słabej jakości układ driver. Wymiana i założenie małego radiatorka zapobiegło rozsadzeniu zasilacza - sprawdzone.

Pozdrawiam!
  • #20 5539634
    krajech
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Mam też pacjenta na stole. Wystrzelony Viper22A, walnięty transoptor i kondensator ceramiczny przy Viperze. Może ktoś podać wartość tego kondensatorka bo jest nieczytelny. Jest to mój prywatny sprzęt i wcześniej miał problemy z wyłączeniem go pilotem. Po wyłączeniu pilotem po 2-3 sekundach znów sie uruchamiał. Trzeba go było wyłaczac ręcznie. A teraz strzelił podczas próby wyjęcia płyty z napędu. Czy mogło paść coś oprócz zasilacza ? Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem niestabilnego napięcia w zasilaczu DVD WIWA HD-128A po wymianie kondensatora 47µF/50V, transoptora oraz układu VIPer22A. Po naprawie pojawiło się stabilne napięcie 12V (około 11,9V) oraz niestabilne napięcie drugie, wahające się od 1V do 4-5V, które powinno wynosić około 5V. Zalecano wymianę wszystkich elektrolitów w zasilaczu, sprawdzenie stabilizatorów napięcia, a także podłączenie sztucznego obciążenia (np. żarówki 6V/3W) na wyjściu drugiego napięcia w celu weryfikacji stabilności. Wskazywano na możliwe uszkodzenie przetwornicy impulsowej, w szczególności transformatora lub VIPera, który często ulega awariom i może powodować eksplozje kondensatorów lub innych elementów. Wymiana rezystora R5 (4,7Ω) oraz diody D3 była również konieczna. Po kompleksowej wymianie kondensatorów (6 sztuk), elementów VIPer, transoptora, rezystora i diody, zasilacz zaczął stabilnie dostarczać napięcia 12V i 5V, a urządzenie DVD ożyło. Jednakże pojawiły się kolejne awarie VIPera, szczególnie przy operacjach na panelu przednim (przyciski stop, wysuń), co sugeruje konieczność stosowania układów o lepszej jakości lub dodatkowego chłodzenia. Wskazano także na problem z kondensatorem ceramicznym przy VIPerze, którego wartość jest nieczytelna. Wskazówki dotyczące diagnostyki obejmowały pomiary napięć, kontrolę połączeń i ewentualną wymianę transformatora przetwornicy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA