logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora 6V za pomocą starego telefonu.

Accura 04 Sty 2008 15:38 3281 5
  • #1 4656586
    Accura
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Chciałbym wykorzystać jeden z dwóch starych telefonów komórkowych do ładowania akumulatora z foto 1.Jeśli jestem dobrze zorientowany jest to aku żelowy.Foto 2a i 2b przedstawiają telefon gdzie w obudowie akumulatora nie ma elektroniki(rozebrałem ją) z telefonu do aku wychodzą tylko dwa styki + i - do ladowania.Foto 3 przedstawia telefon gdzie w obudowie aku są cztery styki i jest w środku elektronika.Obydwa telefony mają akumulatory 6V z tym że jeden ma NICD a drugi NIMH a ja chciałbym ładować ten z Foto 1(chyba żelowy).
    Pytanie moje kieruję do znawców akumulatorów i ich eksploatacji.

• #2 4662335
    Accura
    Poziom 22  
    Nikt nie jest w stanie mi pomóc ????
  • #3 4667325
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    A może byś tak czasem użył funkcji "szukaj",jest tam naprawde sporo na temat ładowania akumulatorów.Akumulator z poz. 1jest akumulatorem ołowiowym i jako takiemu trzeba dobrać mu napięcie oraz prąd ładowania. Ładowarka telefonu komórkowego daje napięcie przy obciążeniu 4.8V,a to jest za mało.Tobie jest potrzebny zasilacz o napięciu minimum 7.2V i prądzie 130mA plus najlepiej jeszcze z wbudowanym regulatorem ładowania.
  • #4 4667414
    Accura
    Poziom 22  
    Mi nie chodzi o jakiś typowy układ do ładowania tego akumulatora,mam dwie sprawne elektroniki do zasilania buforowego na 6 i 12V które mogę spokojnie wykorzystać.Chodziło mi o to że robiąc porządki znalazłem dwa stare telefony z aku 6V i myślałem że da radę je wykorzystać do ładowania tego akumulatora z foto 1, bo szkoda je wywalać.Teraz wiem że nie.
  • #5 4668685
    karel21
    Poziom 28  
    Ocena: 95
    Ja nie twierdzę że się nie da ich wykorzystać do Twojego celu.To zależy od typu zasilacza,dają one napięcie 4.5V przy obciążeniu 300-450 mA nawet 700mA, zależy od typu i producenta danego zasilacza.Bez obciążenia ich napięcie wynosi(też różnie) od 7 do kilkunastu volt.Potrzebujesz napięcia (do naładowania tego akumulatora)około 6.8-7.2V,i obciążeniu 150-220mA.Może na którymś z nich uzyskasz te wartości.
  • #6 4715828
    Accura
    Poziom 22  
    Wykorzystałem telefon z ładowarką z fotki 2b.Wszystko jest ok.Temat zamykam.
REKLAMA