logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór TVN na naziemnej w Płocku przez antenę zbiorczą – czy to możliwe?

tomkers 04 Sty 2008 18:32 2664 9
REKLAMA
  • #1 4657230
    tomkers
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam

Ostatnio słyszłem w telewizji, że podobno jest jakiś sposób na darmowe złapanie TVN na zwykłą antenę telewizyjną.

Moja lokalizacja to Płock,
    Telewizor mam podłączony pod antenę zbiorczą w bloku.
    Odbieram:

√ TVP 1
    √ TVP2
    √ Polsat

Mam więc do was (jako do expertów) pytanie, Czy w mojej sytuacji, mam jakieś szanse na darmowe odbieranie TVN.

Bardzo proszę o odpowiedź i zgóry dziękuję za wszelką pomoc

Jeżeli źle dobrałem kategorię, to proszę o nie usuwanie, lecz przeniesienie[/b]
  • REKLAMA
  • #2 4657304
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.

tomkers napisał:
    Ostatnio słyszłem w telewizji, że podobno jest jakiś sposób na darmowe złapanie TVN na zwykłą antenę telewizyjną.

W jakiej telewizji to słyszałeś?
    Chodzi o zwykłą antenę siatkową? (pewnie tak).
    Przecież TVN można za darmo odbierać tak jak Polsat, TVP1 i TVP2.
    Pierwsze słyszę, że chcąc odebrać TVN na zwykłej antenie trzeba za to płacić.
    Wiem, że kiedyś jak powstała telewizja TVN to odbiór jej był możliwy tylko w sieci kablowej.

Może w tej telewizji to co słyszałeś to głupoty mówili.

Poszukaj na sieci na jakich kanałach nadaje TVN i dostrój telewizor.
  • REKLAMA
  • #3 4657531
    tomkers
    Poziom 10  
    Tak, chodzi o antenę siatkową.

A czy możesz ty lub kto inny podać dokładniejsze instrukcja jak złapać TVN na siatce ??
  • REKLAMA
  • #5 4660441
    tomkers
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie za dotychczasowe odpowiedzi.

Ale nie wiem zbytnio jak obsłużyć się tą tabelką w linku powyżej. Czy może ktoś w moim imieniu sprawdzć, czy mogę w Płocku odbierać TVN, i jak to zrobić.

Będę bardzo wdzięczny,

W ramach podziękowań przekaże osobie ktora pomoze podaruje wszystkie moje punkty (nie jest tego wiele, ale wszystko co mam), a także wcisnę pomógł.
  • #6 4660521
    Lorbas_83
    Poziom 10  
    Pozwolę się do dyskusji przyłączyć. :)

Mieszkam w miejscowości Gościcino (woj. pomorskie).

Dotychczas odbieram na antenie siatkowej TVP 1,2,3 z nadajnika w Chwaszczynie.

Chciałbym odebrać dodatkowo Polsat i TVN. Nadajnik w Gdyni-Oksywiu nadaje oba kanały razem z paczką TVP.

Dziś próba złapania Polsatu skończyła się fiaskiem.

Dodam, że odległość do Oksywia i Chwaszczyna jest zbliżona i wynosi 25km.

Czy "złapanie" Polsatu, bo TVN raczej mało realny - słaba moc w Gdyni-Oksywiu, jest możliwe??

Może antena jest przestarzała i zakupienie nowej coś by zmieniło??
  • Pomocny post
    #7 4660905
    arik92
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Witam. @tomkers niestety muszę Cię zmartwić. Nawet najbliższe nadajniki w Warszawie albo Toruniu są nie osiągalne bo odległość jest za duża a także moce nadawania tych stacji są małe.

@Lorbas_83
    Co do TVN i POLSATU to można spróbować np. na elementowej antenie yagi z symetryzatorem lub przedwzmacniaczem. Antena najlepiej o zawężonym paśmie 41-60 aby skupić się na tych dwóch kanałach. Antena zamontowana na maszcie nad dachem.

Oczywiście to tylko moje przypuszczenia, najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie pomiarów za pomocą specjalistycznego miernika i na ich podstawie dobrać anteny.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #8 4661174
    tomkers
    Poziom 10  
    Jeszcze korzystając z okazjii, zapytam się czy w miejscowości Radznów (30 km od Mławy) jest możliwośc odebrania TVN??
  • #9 4661588
    Lorbas_83
    Poziom 10  
    Z informacji zawartej TUTAJ wynika, że zasięg TVN z Gdyni Oksywia wynosi 9km (moc 1 kW).

Z TEGO linka wynika, że moc nadajnika w Gdyni dla Polsatu i TVN wynosi 1kW.
    Zatem wydaje się, że żadna antena nie odbierze w/w kanałów 25 km od źródła....
  • #10 5039054
    laqi
    Poziom 2  
    Witam. Wszelkie informacje mozecie otrzymac na stronie www.waldiantena.com.pl , jest tam rowniez ciekawy artykuł na temat instalacji antenowych i sprzetu jakiego nalezy uzywac , pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości odbioru kanału TVN na antenie zbiorczej w Płocku. TVN jest dostępny w naziemnej telewizji cyfrowej, podobnie jak TVP1, TVP2 i Polsat, i nie wymaga opłat za odbiór. Jednak zasięg nadajników TVN w okolicach Płocka jest ograniczony ze względu na niską moc nadajników (około 1 kW) i dużą odległość od najbliższych nadajników, takich jak Gdynia-Oksywie. Odbiór TVN na antenie siatkowej w Płocku jest mało prawdopodobny bez zastosowania anteny kierunkowej typu Yagi z symetryzatorem lub przedwzmacniaczem, najlepiej o zawężonym paśmie 41-60 kanałów, zamontowanej na maszcie ponad dachem. Zalecane jest wykonanie pomiarów sygnału miernikiem do anten, aby dobrać odpowiedni sprzęt. Dodatkowe informacje i dane o nadajnikach można znaleźć na stronach specjalistycznych, np. dipol.com.pl oraz waldiantena.com.pl. W innych lokalizacjach, takich jak Radznów, sytuacja jest podobna i odbiór TVN naziemnie może być utrudniony ze względu na odległość od nadajników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA