logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić fonię Nordmende F11 na stereo NICAM? Filtry 5,5 i 5,74 MHz

brofran 04 Sty 2008 19:46 1197 7
REKLAMA
  • #1 4657528
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1395
    TV przywieziony z niemiec. Na dekoderze fonii znalazłem filtry ceramiczne 5,5 oraz 5,74 Mhz. Chcę przestroić go na stereo nicam. Domniemywam ze 5,5 nalezy zamienić na 6,5 Mhz - lecz co wstawić w miejsce drugiego filtra? I drugie pytanie czy nowe filtry mozna podlaczyc rownolegle do juz istniejacych czy stare trzeba wylutowac. Kiedyś do dżwieku mono podpinałem rownolegle i gralo dobrze.
  • REKLAMA
  • #2 4657560
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    On ma chyba tylko A2,zeby byl Nicam to trzeba go zainstalowac,a to spory klopot.Tymczasem.
  • REKLAMA
  • #3 4657561
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    By zrobić w tym TV Nicam trzeba wstawić moduł, np. MJM. Nie wiem czy to połacalne. Najprostrze rozwiązanie to fonia Rymi.
  • REKLAMA
  • #4 4657688
    brofran
    Poziom 41  
    No to moze z tym Nicamem dam sobie spokój. Ale zeby w ogóle zagral ( teraz zupełna cisza w głośnikach)- to jakie filtry wstawić - bo troche ich na zapasie mam.
  • #5 4658118
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Powinien chodzic na gen. 1 MHz.
  • REKLAMA
  • #6 4658155
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4658498
    Roman Wosicki
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Jeśli chcesz to zrobić na ceramikach to musisz mieć CDA6,5 i SFE6,5. Na samych SFE głos może być niewyraźny. Proponuję równoległą do kablówki i po kłopocie.
  • #8 4660093
    brofran
    Poziom 41  
    Dzieki za informacje . Wlutowałem ceramika 6,5 równolegle do 5,5 i hula. Diody od stereo sie zapaliły- ale czy to jest rzeczywiscie stereo nie umiem wyczaić....
    Przy okazji "dzieki" moderatorowi ze mi post przerzucił do "kosza" - poczatkujący serwisanci na pewno przestrajają samodzielnie TV !

Wszelkie uwagi nie mające związku z tematem należy przekazywać tylko i wyłącznie przez PW. [obcy7]

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przestrojenia fonii w telewizorze Nordmende F11 sprowadzonym z Niemiec na system stereo NICAM. W oryginalnym układzie znajdują się filtry ceramiczne 5,5 MHz oraz 5,74 MHz. Aby uzyskać dźwięk stereo NICAM, konieczne jest zastosowanie modułu, np. MJM, jednak nie jest pewne, czy jest to możliwe w tym modelu. W przypadku samego przestrojenia filtrów ceramicznych, zaleca się wymianę filtra 5,5 MHz na filtr 6,5 MHz typu CDA6,5 oraz zastosowanie filtra SFE6,5, gdyż sam filtr SFE może powodować niewyraźny dźwięk. Wlutowanie filtra 6,5 MHz równolegle do istniejącego 5,5 MHz pozwala na uzyskanie dźwięku i zapalenie diody stereo, choć nie jest pewne, czy jest to pełne stereo NICAM. Wskazano również, że w przypadku mono można było podłączać filtry równolegle bez problemów. Alternatywnie sugerowano użycie fonii Rymi lub podłączenie równoległe do kablówki jako prostsze rozwiązanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA