logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosty program do konwersji WAV z płyty CD na MP3 na starym komputerze?

Wojtek 24 lata 04 Sty 2008 20:21 3238 9
REKLAMA
  • #1 4657707
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witam. Poszukuję prostego programu do wczytywania bezpośrednio z płyty CD utworów i przetworzeniu ich na mp3. Próbowałem kilku programów ale albo nie wczytują utworów bezpośrednio z płyty CD przez wzgląd na zabezpieczenia albo nie wgrywają się bo komputer mojej koleżanki na którym pracuje niema instrukcji SSE itp., bo to stary komputer. Płytki CD są oryginalne poradzcie jak wgrać niektóre kawałki z płyty i przerobić je na mp3. Dzięki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 4657876
    Diabolix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    a próbowałeś Windows Media Playerem? w ustawieniach zaznaczasz że ma zgrywać jako mp3 i powinien w "locie" kopiować
    Spróbuj też link i tam pierwszy program (lub jakiś dalszy)
    tu lub tu
  • REKLAMA
  • #4 4657981
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Ja używałem programu Cd-ex

Byłem z niego bardzo zadowolony, bez problemu przerabiał oryginalne płyty audio.

Dodano po 1 [minuty]:

jeśli Ci nie zgrywa, to sprawdź czy masz podłączony cd-rom z płytą główną kablem audio
  • REKLAMA
  • #5 4658034
    arturj123
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    UlfgaR napisał:

jeśli Ci nie zgrywa, to sprawdź czy masz podłączony cd-rom z płytą główną kablem audio

Ten kabelek jest podłączany do karty dźwiękowej. O ile się nie mylę on nie jest odpowiedzialny za zgrywanie utworów z napędu. Dzięki niemu możemy do wyjścia w napędzie podłączyć słuchawki i słuchać utowrów z cd-audio.
  • #6 4658116
    UlfgaR
    Poziom 23  
    Ocena: 62
    Cytat:
    Ten kabelek jest podłączany do karty dźwiękowej.
    dokładnie, przepraszam mój błąd

Chciałem powiedzieć do karty dźwiękowej zintegrowanej na płycie głównej lub osobnej. Ja mam zintegrowaną dlatego tak napisałem, chodziło mi właśnie o kartę dźwiękową
  • Pomocny post
    #7 4658417
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam. Ja polecam "Lame". Program niewielki, a potrafi dużo.
    Program ten działa pod konsolą, ale można do instalować nakładkę graficzną.
    Osobiście używam połączenia "lame" z "foobar"
    Zgrywanie polega na otwarciu płyty CD-audio, zaznaczeniu wszystkich utworów. Następnie należy kliknąć prawym przyciskiem myszki i wybrać "convert".
    Program (foobar) zapyta się gdzie zapisać przetworzone utwory.
    Przed konwersją należy w konfiguracji programu wybrać ścieżkę dostępu gdzie znajduje się plik "lame.exe".
  • #8 4658505
    Bullseye
    Poziom 27  
    Ocena: 89
    Ja polece sound-juicer, jeden z najlepszych pod Gnome. Nie zdazylo mi sie jeszcze zeby czegos nie zgral (nawet porysowane cd) i calkiem szybko sobie to robi. Obsluguje zarowno bezstratna kompresje (flac) jak i stratna (mp3, mp4, wma)
  • #9 4658613
    pekon
    Poziom 17  
    Ocena: 23
    Polecam Exact Audio Copy.
    Jako koder mp3 dajesz Lame z bitrate 192 lub więcej i jakość jest wyśmienita.
    Pozdrawiam.
  • #10 4675228
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Dzięki serdeczne kolegom za tak liczne wypowiedzi. Teraz mogę przynajmniej wybrać jakiś program i potestować. CDex sprawuje się bardzo dobrze. Punkty za podpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Poszukiwano prostego programu do bezpośredniego zgrywania utworów z oryginalnej płyty CD audio i konwersji ich do formatu MP3 na starszym komputerze bez wsparcia instrukcji SSE. Zalecano użycie programu Cd-ex 1.51, który umożliwia ustawienie jakości zgrywanych utworów i dobrze radzi sobie z oryginalnymi płytami audio. Alternatywnie proponowano Windows Media Player z funkcją zgrywania "w locie" do MP3. Dyskutowano również o konieczności prawidłowego podłączenia napędu CD do karty dźwiękowej, choć kabel audio nie jest bezpośrednio odpowiedzialny za zgrywanie. Polecano także programy Lame (kodek MP3 działający w konsoli, często używany z nakładką graficzną foobar), sound-juicer (pod środowisko Gnome, obsługujący formaty bezstratne i stratne) oraz Exact Audio Copy w połączeniu z Lame dla wysokiej jakości kodowania MP3 (bitrate 192 kbps lub wyższy). Autor potwierdził skuteczność Cd-ex po testach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA