logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć zewnętrzny tuner TV do laptopa Toshiba Satellite z Vista?

kult5 05 Sty 2008 19:32 8277 10
REKLAMA
  • #1 4661387
    kult5
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Mam problem z podłączeniem zewnętrznego tunera tv z laptopem toshiba satelite. W laptopie zainstalowany jest system windows vista ultimate, laptop posiada wyjścia dvi, d-sub, wyjście tv. Tuner posiada wyjście d-sub. niestety nie wiem które z wyjść laptopa można zastosować jako wejście. Podłączenie pod d-sub nie dało rezultatów. W ustawieniach zaawansowanych systemu brak jest opcji do podłączenia tunera. "Pomoc" visty podpowiada, iż podłączenie zew. tunera jest możliwe w systemie windows media center.
    Proszę o wskazówki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4661407
    szaleniec
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 199
    Nie da się. Potrzebny będzie tuner USB.
  • REKLAMA
  • #3 4661414
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Tego tunera na 99% nie podłączysz do laptopa, możesz do monitora.
    Pewność będzie jak podasz jego model.
  • REKLAMA
  • #4 4661451
    kult5
    Poziom 21  
    Podaje link do tego tunera, mam nadzieję że opis będzie wystarczający

httpxxxxxxxxxxxxxxs_w_wa.html

czy zainstalowanie windows media center by pomogło, czy problem leży w naturze technicznej??

Moderowany przez marek216:

Zgodnie z regulaminem nie podejemy linków do allegro.

• #5 4661548
    diquan
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    To jest podłączane to tv/lcd. Nie podłączysz tego do laptopa.
  • #6 4661567
    kult5
    Poziom 21  
    Dodam jeszcze, że przy wyjściu telewizyjnym oraz dvi znajdują się strzałki skierowane na zewnątrz świadcząca chyba o tym, że są to tylko wyjścia. Przy d-sub nie mam jej, więc mam nadzieje ze d-sub może pracować również jako wejście. Jeśli ma to sens to dziwne by było gdyby nie dało się odbieranego sygnału podać na matrycę laptopa.
  • #8 4733594
    23264
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    a czy jest mozliwe podlaczenie takie zeby kabel d-sub wychodzacy z tunera polaczyc z gniazdem usb w laptopie za pomoca przejsciowki? (d-sub 15 pin > usb)

czy takie rozwiazanie przesle sygnal wizji bez sterownikow?
  • #9 4733682
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Nie kombinuj za duzo bo sobie laptopa zepsujesz.
    Co dziennie spotykam sie z komputerami w ktorych ludzie cos podlaczali bo im sie wydawalo ze powinno byc ok.

Ekstremalny przyklad to wylamywanie zabezpieczenia w gniezdzie pamieci DDR zeby mozna bylo wlozyc DDR2 (przeciez to sie tylko o kilka minimetrow rozni...)

Strzalka przy S-wideo jest dlatego ze wyjscie Svideo (czy kompozytowe) jest takie samo jak wejscie. D-Sub nigdy nie pracowalo jako wejscie i prawdopodobnie nikomu wczesniej nie przyszlo do glowy tak go uzywac. wiec potraktowali to jako oczywistosc i strzalki nie zrobili...

Po za tym w opisie tunera wyraznie jest napisane ze wspolpracuje z monitorami. Nic nie ma o podlaczaniu tego do laptopa.

Moze znajdziesz gdzies sposob na przerobienie matrycy laptopowej tak zeby mozna ja bylo podlaczyc do normalnego PC. I tak przerobiona matryce podlaczac to tego tunera tylko po co? Lepiej telewizor kupic...
  • REKLAMA
  • #10 4733822
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Inne rozwiązanie to zakup karty przechwytującej PCMCIA (widziałem takie w Media Markt) i podłączenie do niej tego tunera.
    Żywcem do laptopa tunera nie podłączysz i możesz odpuścić sobie dalsze kombinacje.
    A jeszcze lepiej sprzedaj ten tuner i kup kartę TV na PCMCIA.
  • #11 4734114
    kwarki
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Karta przechwytywania w 99% jest to karta telewizyjna wiec jaki sens podlaczac jeden tuner do nastepnego?

Najlepszym rozwiazaniem jest sprzedanie tego tunera i kupienie sobie takiego ktory da sie bez zbednego kombinowania podlaczyc do laptopa, czy to bedzie PCMCIA czy USB to bez znaczenia (podarowalbym sobie tuner miniPCI za duzo kombinowania)

W mediamarkcie na pewno pomocny pan udowodni ze twoj tuner da sie do laptopa podlaczyc. Przeciez to proste, nie dla idiotow...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podłączenie zewnętrznego tunera TV posiadającego wyjście D-Sub do laptopa Toshiba Satellite z systemem Windows Vista Ultimate jest technicznie niemożliwe, ponieważ laptop posiada jedynie wyjścia sygnału (DVI, D-Sub, TV out), a nie wejścia wideo. Próba wykorzystania portu D-Sub laptopa jako wejścia nie przynosi efektu, gdyż ten port służy wyłącznie do wyjścia obrazu na monitor zewnętrzny. System Windows Vista, mimo obecności Windows Media Center, nie umożliwia bezpośredniego podłączenia tunera zewnętrznego do laptopa przez standardowe porty wideo. Propozycje obejmują zakup tunera USB lub karty telewizyjnej PCMCIA, które są dedykowane do współpracy z laptopem i umożliwiają odbiór sygnału TV. Próby użycia przejściówek D-Sub na USB są niezalecane i mogą uszkodzić sprzęt. Podsumowując, zewnętrzny tuner TV z wyjściem D-Sub jest przeznaczony do podłączenia do telewizora lub monitora, a nie do laptopa, który nie posiada wejścia wideo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA