logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spalony TDA7294 po wymianie transformatora 2x24V 300W - przyczyny?

wojta1 05 Sty 2008 21:46 2517 15
REKLAMA
  • #1 4661968
    wojta1
    Poziom 11  
    No niestety miałem transformator 2x19V 90W i tda chodził bez zarzutu lecz kiedy wymieniłem go na transformator 2x24 300W jedna z kości wystrzeliła po pewnym czasie graniu (grałem tak na 50% możliwości TDA),no to nic trzeba iśc kupic drugą. Po wymianie na sprawne TDA wzmacniacz znów zaczął grać ale po 15 minutach tak bez niczego pojawiło mi sie stałe na wyjściu i też nie grałem głośno. Chciałbym sie jeszcze zapytać czy to może być wina tego że za mostkiem prostowniczym nie zastosowałem kondensatorów tylko od razu z mostka prostowniczego pod układ choć w tamtym też tak było i chodził bez zarzutu. Jest to kit z Nord Elektronika NE 013
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4662124
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    Nie rozumiem jak to za mostkiem nie było zamontowanych kondensatorów!!!
    To znaczy wcale nie było filtracji napięcia czy co?
    A czy na płytce są jakieś duże kondensatory?
  • Pomocny post
    #3 4662140
    NewElektro
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    TDA 7294 tylko do mocy ok 60W ,dlatego za dużo mocy jest na końcówce i dlatego może się palić ale mogę się mylić są to tylko moje przypuszczenia pozdrawiam:) Chyba że masz Duży radiator który nadąży odprowadzać skutecznie ciepło a tda bardzo się grzeje??

Kolega msgow ma rację kondensatory koniecznie muszą być za mostkiem musi być jakaś filtracja napięcia pozdrawiam

NE013 WZMACNIACZ MONO TDA7294 - 1x100W
    Do tego na pewno musisz mieć zasilacz symetryczny taki jak np. kit NE069A SYMETRYCZNY ZASILACZ DO NE013; NE022; NE116; NE116A
    Więc jeżeli podłańczasz transformator bezposrednio do układu wzmacniacza jest to logiczne że bedzie ci sie palic koncówka TDA7294 ponieważ nie ma odpowiedniej filtracji napiecia i najpierw trzeba napiecia tak jakby wygładzić dobiero podłanczać pod wzmacniacz ... najlepiej użyć do tego 2/4 kondensatorów 4700 uf /25V i oczywiście mostek prostowniczy pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 4662269
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 4662331
    drooidex
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Kondensatory musza być!!
    Jak nie masz w zasilaczu, porzadnego filtra, to na płytce gdzieś musza byc jakieś duże kondziołk filtrujące.
    Moc pobierana ze źródła zasilania zależy od wysterowania końcówki i nie ma znaczenia że masz nawet 2 razy mocniejsze trafo niż moc która możesz wydusic z końcówki. Wzmacniacz pobierze tylko tyle mocy ile mu potrzeba w danej chwili.
    Jak nie dołożysz filtra z kondensatorów, to sie nie zdziw jak ci sie znowu spali końcówka.
    I sprawdź sobie w nocie katalogowej dopuszczalne napięcie zasilania tej końcówki.
  • REKLAMA
  • #6 4662358
    wojta1
    Poziom 11  
    Cóż będe musiał sprawdzić po niedzieli bo już sklepy zamknięte. Kupie 4 szt kondensatorów po 10000 uF i oczywiście nieszczęsny tda. Co do ciepła radiator można dotknąć ręka jak i TDA więc raczej się nie przegrzewa. TDA jest odizolowany podkładką mikową. Jeżeli chodzi o podróbki to niestety nie jestem w stanie stwierdzić czy jest to orginalna kośc czy podróbka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 4662376
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #8 4662578
    drooidex
    Poziom 15  
    Ja myślę,że 2x10000uF w zupełności ci wystarczy, po co przepłacać niepotrzebnie.
  • #9 4665915
    wojta1
    Poziom 11  
    Jeszce mam takie troche głupie pytanie czy mogę kupić kondensatory na 35V ponieważ mierząc napiecia wychodzi mi tak mniej więcej 32-33± :?:
  • Pomocny post
    #10 4665997
    drooidex
    Poziom 15  
    Jeśli taką wartość mierzysz to spoko.
    Oblicz sobie, napięcie zmienne z transformatora pomnóż razy √2 i jeśli ci nie przekroczy 35V to no.
  • Pomocny post
    #11 4666347
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Obliczenia to jedno, ale warto by jeszcze sprawdzić przy jakim napięciu sieciowym było zmierzone te 32-33V i przy jakim obciążeniu? Bo jeśli bez dużych kondensatorów i pod obciążeniem to 35V może być mało. Przykład z mego podwórka: za dnia mierzę w gniazdku zmienne 225-227V, a w nocy zdarzyło się zmierzyć 239V.
  • Pomocny post
    #12 4666559
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2315
    Po raporcie przeniosłem z Audio, nadmieniam, że informacji na ten temat jest na forum sporo!
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #13 4680862
    wojta1
    Poziom 11  
    A więc sprawa ma się następująco kupiłem kondensatory 2x 10.000 µF i jak dotąd jest spoko ponieważ układ cały czas chodzi lecz nie wiem z jakiej przyczyny ale gdy miałem ten słabszy transformator to wzamcniacz chodził no może przy tych tak na oko 40 watach zniekształcena zaczeły rosnąć ale dało sie słuchać natomiast podmieniając ten słabszy transformator na ten mocniejszy idzie usłyszeć przyrost mocy ale nie wiem dlaczego występuje mi przy troche wyższej głośności takie jakby trzaski lub pierdzenie co staje się bardzo denerwujące ponieważ teraz układ musi grać ciszej na tym mocniejszym transformatorze niż na tym słabszym aby zachować jakość dżwięku.Może to wina mostku prostowniczego który składa się z diód prostowniczych 1N540 :?:
    Myśle że układ jest dobry skoro na słąbym transformatorze chodził dobrze bez żadnych trzasków i pierdzeń. Chyba nie będzie tego wina że mam tylko jedno tda7294 podłączone pod transformator 300watowy (za niedługo będzie stereo więc już będzie zasilał 2x tda).
  • Pomocny post
    #14 4680936
    dzg4
    Poziom 31  
    Ocena: 364
    Kondensatory 10000 mikro ale nie na jakieś 35 czy 40 V tylko daj na 50V no i przekładki z miki posmarowanej pastą termoprzewodzącą a nie silikony. Sprawa ostateczna jak wspominali koledzy duży radiator , sam zastosowałem od ws 442 jeden na jedną kość i to jest dodatkowo chłodzone wiatrakiem przez układ pomiaru temperatury. W efekcie dzwiga dwa NADY 320 8R i potrafi tak przez parę godzin. TDA 7292 są oryginalne. Pozdrawiam.
  • #15 4680999
    wojta1
    Poziom 11  
    To nie jest wina tego że np. podkręcam na całego układ bo wtedy wiadomo że będzie miał zniekształcenia wywołane z przesterowania ale skoro słysze że przy niecałej połowie mocy zaczynają mi się wtrącać jakieś dziwne trzaski czy też pierdzenia(jak zwał tak zwał) sygnał jest doprowadzany z karty dzwiękowej z komputera więc nie ma mowy o słabym sygnale wejściowym, chyba że firma NORD ELEKTRONIK pomyliła sie gdzieś z jakimś elementem no ale to też chyba niemożliwe ponieważ nie zauważyłem tu nigdzie takiego tematu o takim zachowaniu tda jeszcze na układzie samodzielnego montarzu.
  • #16 4800945
    wojta1
    Poziom 11  
    Sytuacja się wyjaśniła a był to kabel. Niby zwykły kabel a ja sie główkowałem i nie mogłem znaleść przyczyny. :D
    Dziękuje wszystkim za pomoc. Temat można zamknąć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz oparty na układzie TDA7294 z zestawu Nord Elektronika NE013 miał problemy z przepalaniem końcówki mocy po wymianie transformatora z 2x19V 90W na mocniejszy 2x24V 300W. Przyczyną uszkodzeń były brak odpowiedniej filtracji napięcia za mostkiem prostowniczym – konieczne jest zastosowanie dużych kondensatorów elektrolitycznych (zalecane 2x lub 4x 10000 µF o napięciu co najmniej 35-50V) do wygładzenia napięcia zasilania. Radiator powinien być odpowiednio dobrany i zapewniać skuteczne odprowadzanie ciepła, z izolacją mikową i pastą termoprzewodzącą. Wzmacniacz pobiera moc proporcjonalną do sygnału, więc mocniejszy transformator sam w sobie nie powoduje uszkodzeń, jeśli filtracja jest prawidłowa. Problemy z trzaskami i zniekształceniami przy wyższej głośności na mocniejszym transformatorze mogły wynikać z jakości mostka prostowniczego (diod 1N540) lub zakłóceń w kablu sygnałowym. Ostatecznie źródłem problemu okazał się uszkodzony lub niewłaściwy kabel sygnałowy. Zaleca się stosowanie oryginalnych układów TDA7294, odpowiednich kondensatorów filtrujących oraz solidnego radiatora z izolacją i pastą termoprzewodzącą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA