logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór przewodów do nagrzewnicy 3x400V 15kW - przekrój i normy

PAWEŁ74 06 Sty 2008 12:48 3195 2
REKLAMA
  • #1 4663599
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Jak w temacie, jaki mam zastosować przekrój przewodów by inspektorzy nie mieli zastrzeżeń. Jest to nagrzewnica elektryczna 45kW podzielona na trzy sekcje po 15kW na sekcję. Teoretycznie takie 6mm2 powinny wystarczyć ale nie chce jechać 300km bo jakiś inspektor stwierdzi że są za cieńkie i mam je wymieniać...

Za odpowiedzi z góry dziękuję

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4663670
    andwod
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Przy doborze przekroju przewodów kierujemy się przedewszystkim obciążalnością prąd dopuszczalny
    przewodu musi być większy od prądu obciążenia.
    W przypadku urządzeń grzewczych warto
    przewymiarować lekko przewód (o jeden przekrój większy szczególnie jeśli wykonujesz instalację dla
    siebie)
    Nie wolno jednak zapominać o pętli zwarcia.
    W zależności od tego jaki użyłeś bezpiecznik
    zabezpieczający nagrzewnicę prąd zwarcia musi go przepalić, gdy użyjesz zbyt cienkich przewodów
    impedancja pętli zwarcia będzie zbyt duża i prąd
    zwarcia będzie zbyt mały by przepalić bezpiecznik bezzwłocznie - zalecam pomiar pętli zwarcia.
  • #3 4663712
    PAWEŁ74
    Poziom 27  
    Ocena: 119
    Dziękuję za wyjaśnienie... Ale wszystko co napisałeś jest mi wiadome, co do pętli zwarcia jak mam ją zmierzyć skoro przewodów jeszcze nie ma? Kiedyś 2kW nagrzewnicę zasiliłem 2,5mm2 przewodem odległość 7m, pętla zwarcia mierzona bardzo dobra. Jednak inspektor przyszedł miał swoje wizję i musiałem wymieniać na 4mm2. W tym przypadku chciałbym tego uniknąć...
REKLAMA