logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

sterowanie silnikiem DC przez uP '51 - w obie strony

mercu 07 Sty 2008 19:54 1605 3
  • #1 4668787
    mercu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam zadanie zaprojektować układ który będzie sterował silnikiem DC ( brak danych konstrukcyjnych, więc można przyjąc 5V, max 200mA ) przez regulację napięcia na wejściu. Napięcie jest podawane z zewnętrzego źródła Ux, np zasilacz. Zakres 0V≤Ux≤5V , jednak jest kruczek... :|
    Silnik ma stać przy Ux=2,5V ,
    im napięcie zbliża się w strone 0V tym jego prędkośc rośnie, i przy 0V osiaga max obrotów w lewo.
    im napięcie zbliża się w strone 5V tym jego prędkośc rośnie, i przy 5V osiaga max obrotów w prawo
    Przetworniki A/C mają rozdzielczośc 8bitów, czyli daja 256 możliwych odczytów napięcia (chyba nie się pomyliłem).
    Można odrazu pominąć bezwładnośc silnika, jego nieliniową charakterystyke, napięcie jakie jest potrzebne żeby ruszył z miejsca. Przyjmujemy że silnik jest idealny i narazie sie nie zajmujemy jego rzeczywistymi problemami. Nie ma odczytu i sprzężenia zwrotnego jeśli chodzi o prędkość obrotową silnika, więc odczyt też odpada. Pomijamy tez hamowanie silnika.

Mam pomysł aby sterowanie silnika wykonac poprzez dwa piny w porcie wy ( p1, p2) w uP.
    Gdy silnik stoi na obu jest masa, gdy ma sie kręcić w lewo na p1 wzrasta napięcie, na p2masa. W prawo odwrotnie.
    Wydajnośc prądowa nie jest teraz ważna, gdyż do p1 i p2 podlącze wzm operacyjny o ku=1, więc będzie wtórnikiem napięciowy ale znacząco podniecie wydajnośc prądową (można też zastosować mostek typu H na tranzystorach to juz jest kosmetyka)

Prosze o pomoc jak ma wyglądać program do sterowania, najlepiej w asemblerze, chociaż w innym języku programowania tez może być ( potem sobie znajde co jaka instrukcja znaczy, żebym obronił projekt :D )
    Moge zmienić uP na taki który już posiada a/c zespolony, jednak jeśli ktoś może mi pomóc z "klasycznym" 8051 to a/c może być zewnętrzy jako oddzielny układ.
    Schemat podłączeń zewnetrznych elementów już sam wykonam, i zamieszcze do oceny przez Was.

znalazłem podobny temat :

Nhttps://www.elektroda.pl/rtvforum/topic338679.html - jednak jest on zamknięty i dotyczny innego problemu.
  • #2 4669157
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    naj sam początek- wspomniane przez ciebie porty maja na stan 0 lub 1, nie ma stanów pośrednich

Dwa. Sterować silnikiem można przez PWM i mostek H, lub za pośrednictwem specjalnego drivera (np produkty allgero)
  • #3 4669199
    mercu
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    tak, zgadza się. Chodziło mi o wyjaśnienie samej idei mojego pomysłu, a PWM jest chyba najprostrzym wyjściem.
    Można sie bawić w c/a ale to chyba komplikuje całość.
    Szkoda że jestem prawie zielony z programowania ;( z częścią elektroniczną idzie mi dużo lepiej
  • #4 4669228
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    zastosuj scalony mostek H L293D przy Twoich założeniach prądowych zupełnie wystarczy , 2 piny wykorzystaj do sterownia do eneble sygnał PWM
    w programie wykorzystaj dane z przetwornika A/D dla wartości 0 -127 sygnał dla kierunku w lewo 128 stop ( brak wysterowania mostka H ) dla 129- 256 sygnał kierunku w prawo , następnie dla wartości 0-127 i 129 -256 przypisz wartości sygnału PWM
    http://www.iele.polsl.pl/elenota/STMicroelectronics/1330.pdf
REKLAMA