logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Akai VS-G735 - Błąd Error 2, problemy z ładowaniem i oddawaniem kasety

kiwu 18 Wrz 2002 20:40 2886 13
REKLAMA
  • #1 44336
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam.
    Bardzo prosze o pomoc w ustaleniu usterki magnetowidu.
    Na wyświetlaczu pojawia się czasami napis Error 2. Nie wiem co ten błąd oznacza, ale usterka objawia się tym ,że czasami nie chce załadować kasety,albo też czasami przy oddawaniu kasety nie zwija jej z prowadnic.Ręcznie po wyjęciu musze ją zwijać.
    Magnetowid ma ok. 3 lata i nie jest zbytnio eksplatowany.
    Czy można sie tu czepić przełącznika funkcji?.Usterka jest o tyle denerwująca ,że pojawia się czasmi.
  • REKLAMA
  • #2 44340
    elektor
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Proponuje przeczyszczenie przełącznika funkcji.
  • #3 44349
    kiwu
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Dziękuje za podpowiedź. :) Psikne go jakąś chemią.
    Pozdrawiam.
  • #4 778234
    ziabahopsa
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Czy mógłby mi ktoś opisać gdzie dokładnie znajduje się przełącznik funkcji, szukałm w instrukcjach serwisowych ale nic nie znalazłem,
    Czy ten przełącznik to część mechaniczna?

Pozdrawiam i dziekuje za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • #5 778259
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Przełącznik funkcyjny znajduje się w dolnej części mechanizmu na zespole ładowania (ten z silnikiem LOADING MOTOR). Informuje procesor SYSCON o aktualnych położeniach mechanizmu. Jest elektrycznym przełącznikiem sprzęgniętym z mechanizmem.
    Ps. Temat z przed dwóch lat ale jeżeli dotyczy dokładnie tego modelu to może być kontynuowany.
  • REKLAMA
  • #6 778738
    ziabahopsa
    Poziom 13  
    Mam nadzieję że znalazłem właściwy switch tzn. tryb ze złączami,
    wybaczcie moją niewiedzę ale na codzień zajmuje się telefonami, magnetowidu to ja tylko używam :)
    po przeczyszczeniu switcha magneowit uruchami asię i po chwili wyskakuje błąd "eer 2"
    W jakiej pozycji muszę ustawić ten przełącznik?
    Czy mogłem coś uszkodzć/ zabrudzić?
  • #7 779086
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    ziabahopsa napisał:
    po przeczyszczeniu switcha

Zaczynam mieć wątpliwości czy tę czynnośc wykonałeś poprawnie a ponadto zapomniałem Cię uprzedzić aby w przypadku jego demontażu zaznaczyć sobie jego położenie względem mechanizmu. Teraz możesz mieć problemy jeżeli nie jest poprawnie ustawiony.
  • #8 779151
    ziabahopsa
    Poziom 13  
    Drugie podejście:
    odkręciłem mocowanie przełącznika
    po zdjęciu trybu okazało się ze cały w środku jest wysmarowany swojego rodzaju oliwką, wyczyściłem wszystko dla pewności spirytusem,
    po złożeniu i ustawieniu odpowiednio przełącznika ( jest znacznik na jednym zębie trybu) vcr włącza sie nie pokazuje odrazu błędu, ale nadal jest to samo.
    MOje pierwotne objawy były następujące:
    wkładam kasete, vcr ją polyka ale nie odtwarza i nie oddaje(kaseta sie wysuwa ale jest zablokowana) , po rozkręceniu okazuje że taśma jest zachaczona o naciągi.
    Włozyłem taśme ponownie zeby sprawdzić co nie działa. Okazało się iż wszystko jest wpożądku do momentu naciągnięcia taśmy na głowice.
    Mechanizm obracający taśme wogóle się nie porusza, po oględzinach zauważyłem ze listewka przy loading motor (dociskająca zebatke z napędem) się nie porusza, tryb napędu nie dociska do trybu mechanizmu j taśma nie idzie.
    Przy probach wciskani FF, rev, play - wyskakuje błąd err 2
    Czy wina moze ponosić jakaś część mechaniczna?
    Czy ma ktoś moze foto lub chemat całego mechanizmu ładującego?

Pozdrawiam i dziękuje
  • REKLAMA
  • #9 779332
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    ziabahopsa napisał:
    Okazało się iż wszystko jest w porządku do momentu naciągnięcia taśmy na głowice.

Jeżeli taśma jest ładowana na dysk wizyjny to silnik LOADING MOTOR pracuje poprawnie. W tym czasie powinien zacząć obracać się dysk wizyjny, jeżeli nie to taśma zostanie wyładowana do kasety przy pomocy napędu silnika CAPSTAN. Z Twojego opisu usterki nie wynika czy napędy DRUM (dysku wizyjnego) i CAPSTAN pracują.
  • #10 779480
    ziabahopsa
    Poziom 13  
    Jeżeli taśma jest ładowana na dysk wizyjny to silnik LOADING MOTOR pracuje poprawnie.
    - tasma jest ładowana
    W tym czasie powinien zacząć obracać się dysk wizyjny,
    - dysk się obraca (tzn, to coś cylindrycznego, ktore uważam za głowice)
    Niestety po załadowaniu taśma się nie porusza, a jezeli wyjmuje kasete - taśma nie jest zwijana do kasety
    nie wiem ktory to CAPSTAN ale z Twojego opisu rozumiem ze to on nie współpracuje i nie zwija taśmy ani ją nie kręci
    Jeżeli mozesz to napisz mi krok po kroku co posprawdzać, jak zdiagnozować tą usterkę.
    Czy możliwy jest kontakt poprzez gg lub tlen?
    Pozdrawiam i dziękuje
  • #11 779954
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    ziabahopsa napisał:
    taśma nie jest zwijana do kasety
    nie wiem ktory to CAPSTAN

Wnioskuję, że CAPSTAN nie pracuje (to ten który napędza gumowym paskiem sprzęgło), stąd brak zwijania taśmy do kasety. Jedyne co możesz zrobić w tej sytuacji to oglądnąć mozaikę drukowaną CAPSTAN`a czy nie ma uszkodzeń, zmierzyć napięcia na jego złączu a jeżeli jest tam kond. elektr. to wymienić.
  • #12 779999
    ziabahopsa
    Poziom 13  
    Capstan pracuje tzn kręci paski, tyle że taki wachadłowy tryb który przenosi ruch z prawej strony na lewą w zależności w którą stronę chcemy aby taśma się poruszała nie działą poprawnie.
    Niestety nie dociska lewego trybu, mechanizm dociskający ten tryb to taka suwnica umiejscowiona wzdłuż silnika ładującego, która powinna blokować ten silnik po wsunięci kasety. NIe wiem co decyduje o jej ruchu, ponieważ nie znalazłem żadnego łącza anie przekładni.
    Ukazujący się błąd err 2 swiadczy o błędzie Loading motor, moze o tym iż nie jest blokowany?
    Proszę o jakąś rade? może coś docisnąć, naciągnąć?
    Pozdrawiam i dziękuje
  • #13 780084
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Zwykle w przypadkach, kiedy podejrzenie pada na źle pracujący mechanizm rozrządu, testuje się go manualnie tzn. bez podłączenia do sieci, napędzając ręcznie ślimak silnika lub podając z zewnątrz napięcie zasilające silnik rozrządu (LOADING MOTOR). Widać wtedy koleje fazy pracy mechanizmu i ewentualne jego usterki. Jeżeli test wskazuje na usterkę w samym mechaniźnie należy go zdemontować i dokładnie oglądnąć każdy detal. W tym mechaniźmie głównym elementem wykonawczym jest plastykowa listwa przesuwna i to ona jest narażona w pierwszej kolejności na uszkodzenia wraz ze współpracujacymi z nią zębatkami. Przestrzegam jednak przed beztroskim rozbieraniem tego mechanizmu, nie mającym doświadczeń amatorom (w tym i Ciebie), ponieważ ponowne jego złożenie wymaga opisu ustawień markerów (znaczników) na niektórych elementach. Sugeruję również abyś VCR powierzył komuś, kto ma więcej doświadczenia w serwisie VCR.
  • #14 780130
    ziabahopsa
    Poziom 13  
    Dziekuje za odpowiedzi,
    Będę musiał pozostawić ten magnetowid w spokoju, nie nalezy on do mnie i nie moge w niego zbytnio ingerować.
    Jeszcze raz dziękuje.
    Pozdrawiam Ziaba

Podsumowanie tematu

✨ Magnetowid Akai VS-G735 wyświetla błąd "Error 2", który wiąże się z problemami z ładowaniem i zwijaniem taśmy kasety. Objawy to niepełne załadowanie kasety, brak ruchu taśmy po załadowaniu oraz zatrzymanie taśmy na prowadnicach przy oddawaniu kasety. Przyczyną może być uszkodzony lub źle ustawiony przełącznik funkcji (switch) sprzężony mechanicznie z silnikiem ładowania (LOADING MOTOR), który informuje procesor o położeniu mechanizmu. Czyszczenie przełącznika i poprawne ustawienie jego pozycji są zalecane, jednak nie zawsze rozwiązują problem. Mechanizm napędu taśmy, w szczególności silnik CAPSTAN odpowiedzialny za ruch taśmy i jej zwijanie, może być uszkodzony lub nieprawidłowo działający. Szczególnie mechanizm dociskający tryb napędu (suwnica przy silniku ładowania) może nie działać poprawnie, co powoduje brak docisku i zatrzymanie taśmy. Diagnostyka powinna obejmować manualne testy mechanizmu rozrządu, kontrolę stanu listwy przesuwnej i zębatek oraz pomiary napięć na złączach silnika CAPSTAN. Ze względu na skomplikowaną budowę i konieczność precyzyjnego ustawienia znaczników, zaleca się powierzenie naprawy doświadczonemu serwisantowi.
REKLAMA