logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA7294 z Nowy Elektronik - szybkie nagrzewanie, brak dźwięku

Dipe 18 Gru 2003 22:39 1380 9
REKLAMA
  • #1 442557
    Dipe
    Poziom 11  
    Mam nastepujacy problem kupilek gotowy kit Nowy Elektronik z wzmacniaczem mocy na ukladzie TDA7294 po zmontowaniu ukladu nic niedziala ,po podlaczenu napiecia uklad momentalnie sie nagrzewa ale nie wydaje ani dzwieku ,mam nastepujace pytanie czy ktos moze wie co jest tego powodem.
    Zgory dzieki za pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 443553
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    hm... posprawdzaj elemety na schemacie czy sa zgodne z tym co masz jak tak na zasilanie bezpicznik 2,5 A jak pojdzie odrazu to pozegnaj sie z koncówka POZDRO
  • #3 444228
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    musisz obaczyc czy scalak nie jest uszkodzony, w koncu jak sie kupuje jush zlozony uklad to zawsze gdzies cos moze zaszkodzic scalakowi :D
    <<< przynajmniej ja tak mysle >> :-)
  • REKLAMA
  • #4 444291
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    hacker napisał:
    musisz obaczyc czy scalak nie jest uszkodzony, w koncu jak sie kupuje już zlozony uklad to zawsze gdzies cos moze zaszkodzic scalakowi :D
    <<< przynajmniej ja tak mysle >> :-)
    ciekawe myslenie ale jak mozna sprawdzic ten scalak napisz swoja teorie dokładniej ????????? :?: POZDRO
  • #5 444297
    hacker
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    pomierzyc na jego nozkach gdzie jakie sa napiecia ( o ile wogole sa) albo najlepiej przesledzic miernikiem elementy od wejscia zasilania az do scalaka :D
  • REKLAMA
  • #6 444318
    wrath
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    obstawiam zimny lut na kondzie od bootstrapu, mialem podobnie porawilem i dziala (to ten 22uf lub 100uf w zaleznosci od aplikacji)
    pzdr
  • #7 446041
    Mieczu
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    sprawć czy masz wogule jakieś napięcie na wyjściu (DC,AC)...
  • REKLAMA
  • #8 447186
    Dipe
    Poziom 11  
    Dzieki za pomoc rozwiazalem problem z wzmakiem dzieki,jest ok.
  • #9 448027
    adales
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    hacker napisał:
    pomierzyc na jego nozkach gdzie jakie sa napiecia ( o ile wogole sa)

tez mialem taki problem i mierzylem na nozkach.
    No ale kurde koncowka miernika mi sie obsunela, zwarcie, duupp, ogien i jeszcze na dodatek mnie 230 walnelo jak chcialem odlaczyc napiecie.
    Plytka sie spalila itd. Po otrzymaniu nowej plytki poskladalem na nowo i dziala do dzis :)
  • #10 448878
    bartymeusz85
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    czasami trafiaja się felerne wzmacniacze monolityczne tzn. sprzedają niedziałające, tak samo jak i tranzystory. Jednak sprawdź czy nigdzie nie ma zwarcia i czy dobrze podłączyłeś napięcie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wzmacniacza mocy na układzie TDA7294 z zestawu Nowy Elektronik, który po zmontowaniu szybko się nagrzewał i nie wydawał dźwięku. Wskazano konieczność sprawdzenia zgodności elementów z schematem oraz obecności bezpiecznika 2,5 A na zasilaniu. Sugerowano również weryfikację uszkodzenia scalaka poprzez pomiary napięć na nóżkach układu oraz śledzenie ścieżek od zasilania do układu. Wskazano możliwość zimnego lutu, zwłaszcza na kondensatorze bootstrap (22 µF lub 100 µF), co może powodować brak działania. Zalecano sprawdzenie obecności napięcia na wyjściu wzmacniacza (DC i AC) oraz unikanie zwarć i poprawne podłączenie zasilania. W dyskusji pojawiły się także uwagi o wadliwych egzemplarzach wzmacniaczy monolitycznych i konieczności wymiany uszkodzonych elementów. Autor potwierdził rozwiązanie problemu po zastosowaniu wskazówek.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA