logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDA7294 - Wzmacniacz grzeje się bez sygnału, napięcie stałe na wyjściu 2,5V

lukidor 16 Wrz 2005 12:41 1548 6
REKLAMA
  • #1 1822789
    lukidor
    Poziom 11  
    Mam następujący problem;zmontowałem wzmacniacz na tym scalaku zgodnie z oryginalnym schematem Thompsona,ale martwi mnie fakt ze wzmacniacz sie grzeje (radiator do ok.60 st. a moze i wiecej)pomimo ze na wejściu nie podaje żadnego sygnału.Odłączyłem już nawet kolumnę i wciąż to samo.W schemacie nie podaja żadnego kondensatora w szereg z wyjsciem a u mnie zauważyłem przepływ padu stałego(2,5V i 500mA)mimo tego że wstawiłem nadal to samo.Układ zasilam napięciem +/- 38V wiec tu jest wszystko ok dobrze odfiltrowałem i poblokowałem mniejszymi kondensatorami (100n).Dodam jeszcze że nóżki 10 do niczego nie podłączyłem bo z funkcji mute nie zamierzam korzystać a przy nóżce 9 zastosowałem dzielnik tak że do końcówki daje ok4V i standby juz sie załącza przedtem z podawanym w szereg rezystorem 22k dawało ok 30V więc myślałem ze może tam jest za dużo ale nic wciąż to samo ale kiedy odłącze od + zasilania nóżkę 9 to gdy układ jest w stanie uśpienia to sie nie grzeje.Nie wiem czy to feler końcówki czy sie coś wzbudza czy tak po prostu ma być choć to mi sie wydaje nienormalne.Czekam na odp.
  • REKLAMA
  • #2 1823120
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Ten ukł. nie powinien się tak grzać. Martwi fakt, że masz napięcie stałe na wyjściu. Przy zasilaniu symetrycznym nie stosuje się kondensatorów na wyjściu, bo nie ma takiej potrzeby. Poszkaj innego schematu (mój jest niekopiowalny) i porównaj, może masz jakiś błąd. Sprawdź elementy dołączone do nóżek 2 i 3. Na moim sch. między n. 2 a n. 14 włączony jest rezystor 22kΩ. Do n. 2 mam dołączony elektrolit 10µF (- na masę) przez rez. 680Ω. Między n.3 a masą kond. stały 220nf i równolegle do niego rez. 22kΩ. N.4 połączona do masy. Między n.6 a n.14 elektrolit 22µF. N.9 i 10 po 10µF do masy.
    To tyle.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1823265
    lukidor
    Poziom 11  
    nózka 3 to wejście co do rezystora to się zgadzam ale ten kontensator do masy to przecież obetnie górne pasmo

Dodano po 23 [minuty]:

teraz jeszcze zauważyłem ze w chwili kiedy wzmacniacz jest włączony ale nie podaje mu żadnego sygnału na wej. to na - pobiera 60mA a na + 170 mA.to chyba tez trochę duzo jak na stan wyciszenia np nie???
  • REKLAMA
  • #4 1825525
    gart62
    Poziom 31  
    Ocena: 44
    Witaj!
    Taką mam aplikację. W niektórych rozwiązaniach stosuje się kond. równolegle do wejścia w celu przeciwdziałaniu wzbudzaniu się układu szczególnie na w.cz. Jak będzie zbyt duży to go doświadczalnie zmniejszysz, ale najpierw spróbuj z taką wartością. Czy równolegle do elektrolitów zasilających masz zamontowane kond. stałe 0,1µF(tzn bezpośrednio przy wyprowadzeniach 7 i 8)? Martwi mnie te 170mA bo na wyjściu masz 2,5V a więc najpewniej podsterowana jest strona zasilana nap. +. I tu już nie ma co zrobić poza wymianą układu, możliwe, że kupiłeś uszkodzony układ. Posprawdzaj najpierw jednak te kond. Przy spr. możesz zewrzeć wej. ukł. do masy i zobaczyć co się dzieje.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1825628
    Pedro79
    Poziom 12  
    Miałem podobny problem po wymianie układu problem zniknął :). Chyba problemem są nieorginalne TDA7294 :(,.
  • #6 1826202
    lukidor
    Poziom 11  
    problem zakończony.Wymieniłem układ i wszystko chodzi jak trzeba bez żadnych kombinacji.Miałem 2 takie same układy i raczej są oryginalne chociaż kupiłem je na allegro za 12 zł. szt. Z tego co czytałem w necie to dużo osób spotkało sie z felernymi układami czy też podróbkami sam się zdziwiłem bo nigdy nie miałem problemów z uruchomieniem takich układów ale już wszystko jest ok więc nie zawracam dłużej glowy.A z tamtego to zrobie chyba wzmacniacz z grzejnikiem na zimę :D POZDRAWIAM!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył wzmacniacza zbudowanego na układzie scalonym TDA7294, który nagrzewał się do około 60°C mimo braku sygnału na wejściu oraz obecności stałego napięcia około 2,5V na wyjściu i prądu około 500mA. Zasilanie było symetryczne ±38V, a układ był zmontowany według schematu Thompsona, bez kondensatora szeregowego na wyjściu, co jest zgodne z typową aplikacją. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia elementów podłączonych do nóżek 2 i 3, obecności kondensatorów filtrujących 0,1µF przy nóżkach zasilania oraz prawidłowego podłączenia nóżek 9 (standby) i 10 (mute). Wskazano, że nadmierne nagrzewanie i obecność napięcia stałego na wyjściu mogą świadczyć o uszkodzeniu układu scalonego. Po wymianie TDA7294 na inny egzemplarz, problem zniknął, co sugeruje, że pierwotny układ był uszkodzony lub podróbką. Warto zwrócić uwagę na jakość i oryginalność układów, szczególnie kupowanych na aukcjach internetowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA