logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki efekt DMX do lasera 100mW i dymnicy 400W za max 500 zł?

Heiser 10 Sty 2008 19:11 1470 11
REKLAMA
  • #1 4679694
    Heiser
    Poziom 13  
    Witam!!
    mam maly problem tzn mam laserek 100mw (zielony) + dymnica 400W

Chcialem dokupic jakis efekt na DMX tylko wlasnie w tym problem ze nie wiem jaki. nie chce wydac wiecej niz 500zl myslalem nad wymiana tej dymnicy na dymu FLZ-900 DMX. a teraz zastanawiam sie nad jakims sensownejszym efektem np 2 lub 4x Lampy PAR :

http://allegro.pl/item295775567_reflektor_par_56_chrom_zestaw_najtaniej_w_polsce_.html

i sterownikiem:
    http://allegro.pl/item294161232_sterownik_swiatel_w_rytm_muzyki_4x1000w_chaser_ch4.html

No albo pozadny dimmer z DMX tylko wtedy bym zakupil tylko 2x PAR

a jakie sa wasze propozycje?co wg was bedzie najlepszym TANIM efektem do wspolpracy z laserem?
  • REKLAMA
  • #2 4684459
    Legolek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Ja dziś odebrałem z allegro wytwornice 800 watt za 193 zł z przesyłką i to naprawdę jest coś wyrzut 5 metrów widoczny na każdym kroku w 30 sekund potrafi całe 4 pokojowe mieszkanie zadymić a to jest coś :)

A najtańszym efektem jest kolorofon :D haha tylko nie polecam trochę tego w rytm muzyki ładnie świeci ale pomimo że niby musi być głośno muzyka by zbierał sygnał to i tak na imprezie sie nie sprawdza bo w domu to ma się za cicho pusczoną muzykę a na jakiejś sali i to znowu za głośno i wtedy nie mruga tylko świeci cały czas.
  • REKLAMA
  • #3 4684981
    mounter
    Poziom 21  
    Ocena: 10
    tanim efektem... nic nie jest tanie :)

do laseru stroboskopy, głowy, zmieniacze kolorów, blindery...
    wszystko pasuje! poszukaj na www.Prosklep.pl ;)

ps. odradzam chaser'y
  • #4 4685244
    Heiser
    Poziom 13  
    W sumie to mysle o drugim laserku 100mW z dmx. kolorofon odpada to tylko tanie urzadzenie ktore nie daje zadnego fajnego efektu
  • REKLAMA
  • #5 4685294
    mounter
    Poziom 21  
    Haiser masz tylko sam laser?
    co to masz za? sterowanie tylko DMX?
  • #6 4685838
    Heiser
    Poziom 13  
    dokladnie Shinp sl-7 tylko laserek no i marna dymnica

Dodano po 11 [minuty]:

tak wogole to na poczatku myslalem o 2x shinp sl-7 i jakis RGY na galvach...to juz by bylo ciekawsze
  • #7 4686724
    mounter
    Poziom 21  
    inwestuj w lasery ;)

pomyśl na czymś lepszym, niż tylko sterowanie DMX
    może jakiś projektor?
  • #8 4687278
    Heiser
    Poziom 13  
    Wiem wiem...

Planuje kupic jeszcze jednego SL-7 potem jakis projektor RGY na 20kpps

Ale jak narazie tylko pozostane przy krokowych bo wiadomo...cenka...

a z reflektorami PAR tez niezle by efekt wygladal...

Tak z 8szt 2 czer, 2 ziel, 2 niebieskie i 2zolte wlanczane parami i pod roznymi katami ustawione.... tylko znowu dimmery i sterownik...
  • REKLAMA
  • #9 4687312
    mounter
    Poziom 21  
    RGY 20kpps - ale o słabszych mocach...

kup dobrą sałatę, projektor i Mambę ;)
    lustra do tego i masz fajne show

jak narazie dobre RGY kosztuje +5000zł
    mówię o większych mocach niż 150mW

za drimmer'y zapłacisz około 1tyś, do i dobry sterownik DMX...
  • #10 4687401
    Heiser
    Poziom 13  
    No w 5tys spokojnie sie zmieszcze bo projektor sciagne z usa wiec nie ma problemu.

no za PAR z dimmerami i sterownikiem to wyjdzie w polsce ok 1500zl.wole lepszej firmy.

a inne flowery czy gobo to to totalnie nie pasuje do laserka wiec chyba nie ma innego wyjscia niz kolekcjonowac laserki:)
  • #11 4687430
    mounter
    Poziom 21  
    zostały jeszcze głowy ;)

z usa można załatwić tanie, a dobre głowy
    nie kupuj żadnego szitu z chin! głowy możesz kupić
    od telewizji, albo od Mediam
  • #12 4687442
    Heiser
    Poziom 13  
    No co ty glowy nie chce... za ta sama cene masz o wiele lepszy laserek

qrcze szkoda ze na necie jest tylko 1 filmik z sl-7 chetnie bym zobaczyl z wieksza iloscia....

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru taniego efektu DMX do współpracy z zielonym laserem 100mW i dymnicą 400W, przy budżecie do 500 zł. Propozycje obejmują wymianę dymnicy na model FLZ-900 DMX lub zastosowanie lamp PAR (np. zestaw PAR 56 chrom) z odpowiednim sterownikiem DMX lub dimmerem. Uczestnicy sugerują także zakup dodatkowego lasera 100mW (np. Shinp SL-7) oraz rozważają projektory RGY na galwanometrach o prędkości 20kpps, choć ich cena przekracza budżet. Wskazano, że tanie efekty jak kolorofon są mało efektywne na imprezach, a chasery są odradzane. Zalecane są stroboskopy, głowy ruchome i zmieniacze kolorów, jednak dobre dimmery i sterowniki DMX kosztują około 1000 zł. Alternatywnie można kolekcjonować lasery, gdyż inne efekty (np. flower, gobo) nie pasują do lasera. Sugerowano też import projektorów z USA, co pozwala na lepszy sprzęt w rozsądnej cenie. W dyskusji pojawiły się także uwagi o jakości i efektywności różnych urządzeń oraz o konieczności inwestycji w lepsze sterowanie niż tylko DMX.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA