logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane?

tommies 11 Sty 2008 11:10 5839 7
REKLAMA
  • #1 4681630
    tommies
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Stalem sie (nie)szcześliwym posiadaczem wzmacniacza Altus V-60 (eksportowa wersja PW-8040). Kupiłem na Allegro z zamysłem użycia do użycia z komputerem i starymi kolumnami STX.
    Jak zwykle jednak pokusiło mnie o rozebranie sprzętu przed podłączeniem i zobaczyłem, ze coś bylo kombinowane. Czy ktoś moze mi powiedzieć co to moze być? Mam pewne obawy przed podłączeniem bądź co bądź znacznie droższych od wzmaka kolumn.
    Zdjęcia należy oglądać od dołu bo coś dziwnie posegregowało.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane? IMG_3548.jpg (78.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane? IMG_3547.jpg (70.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane? IMG_3543.jpg (82.09 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane? IMG_3542.jpg (71.96 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane? IMG_3540.jpg (79.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane? IMG_3539.jpg (80.46 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane? IMG_3538.jpg (98.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4681667
    adrian20
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Wygląda to na polski montaż ;]. Słuchaj podłącz bez kolumn na słuchawkach jak masz obawy ale wcześnie odpal sobie bez. Chyba że posiadasz miernik możesz sprawdzić czy nie ma na wyjściu składowej stałej przed posłączeniem kolumn. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #3 4681773
    tommies
    Poziom 11  
    Zwykly miernik - multimetr posiadam, ale jakoś nie mogę znaleźć instrukcji jak to zrobic. Możesz mi wyjaśnić?
  • REKLAMA
  • #4 4681864
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Niewiem jakie widzisz powody by się czepiać. Wzmacniacz wygląda na oryginał w 100%.
  • REKLAMA
  • #5 4682087
    tommies
    Poziom 11  
    Niestety 100% oryginał to raczej nie jest. Poniżej znalezione na elektrodzie zdjęcie PW-8010 (tez kombinowane coś było ale w innym miejscu).
    W moim ślady ingerencji widać przy wyjściach na kolumny, oraz wstawiony jest układ widoczny na IMG_3547.jpg w miejsce na głównym laminacie IMG_3548.jpg
    Jakość tych lutów też wygląda na ingerencję a nie fabryczne.
    Najprościej było by porównać jakość odbioru na tych samych dobrych słuchawkach czy kolumnach, gdyby mi ktoś użyczył oryginału - niestety nie znam nikogo z tym wzmacniaczem.
    Załączniki:
    • Wzmacniacz Altus V-60 ( PW-8040 ) - co bylo kombinowane? PW8010.jpg (87.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 4682980
    dybas
    Poziom 38  
    Ocena: 339
    Wygląda to na dzielnik rezystorowy na wyjściu. Może poprzednik podłączał
    sobie słuchawki? Wyrzuć to i połącz zgodnie ze schematem.
    Dodatkowe elementy na wejściu służyły zmianie impedancji wejściowej.
    Może korzystał z innych źródeł. Wywal to także.
  • #7 4684530
    tommies
    Poziom 11  
    Jestem amatorem, wiec proszę o wybaczenie jeśli pokręciłem nazewnictwo ale dopiero się uczę elektroniki, gdyż zawodowo jestem troszkę obok.
    Wydaje mi się, że użytkownik dybas miał rację.

Mam schemat PW-8010 i posiłkując się nim stwierdzam że przeróbki obejmują:

Na wejściu PHONO jest na każdym kanale dodatkowy rezystor metalizowany MŁT 1K0 C80, dodatkowo obydwa kanały LiP są połączone kondensatorami 1nF K dodatkowo ekran (po mojemu "-") rozdziela się i 1-idzie do "płyty głównej" 2-do radiatora po drodze mając rezystor metalizowany 82 MŁT-1 10E

Na wyjściu do kolumn na każdym kanale "-" połączony jest z "+" w kolejności poprzez rezystor metalizowany 82 MŁT-1 10E (prod chyba CCCP) i dalej kondensator µ1K 100V kanały LiP nie są połączone jak to miało miejsce na wejściu PHONO

Na "płycie głównej" jest też kilka drobnych przeróbek tzn. wymienionych kilka rezystorów na metalizowane, w 2 miejscach dodane rezystory metalizowane 82 MŁT-1 10E zamiast µ1K 100V

A teraz pytanie - wyp.... wszystko z wyjścia a "płytę główną" doprowadzić jak na schemacie z PW-8010, czy tylko wyjscia oczyscic? Wejścia PHONO i tak nie będę akurat w tym wzmacniaczu używał wiec chyba przeróbka może zostać.

PS. Czy dobrze odczytuje literę Ł na rezystorze bo napisane jest jak rosyjskie L , może dla ułatwienia w internecie pisze się Ł i tylko mi sie wydaje ze to CCCP element.
  • #8 4702859
    tommies
    Poziom 11  
    Temat zamykamy. Czyszczę wzmacniacz od udziwnień.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wzmacniacz Altus V-60 (eksportowa wersja PW-8040) wykazuje ślady ingerencji i modyfikacji wykonanych przez poprzedniego użytkownika. Zmiany obejmują dodatkowe elementy na wejściu PHONO, takie jak rezystory metalizowane MŁT 1K0 C80 oraz kondensatory 1nF K, a także modyfikacje na wyjściach kolumn, gdzie rezystory metalizowane 82 MŁT-1 10E i kondensatory mikrofaradowe zostały dodane w nietypowy sposób, tworząc dzielnik rezystorowy. Dodatkowo na głównym laminacie wymieniono kilka rezystorów na metalizowane i wstawiono układ nieoryginalny. Zaleca się sprawdzenie obecności składowej stałej na wyjściu za pomocą multimetru przed podłączeniem kolumn, a także testowanie wzmacniacza na słuchawkach. Ostatecznie zdecydowano się na usunięcie przeróbek i przywrócenie oryginalnej konfiguracji zgodnie ze schematem PW-8010, który posłużył do analizy modyfikacji.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA