logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Partition Magic 8 - partycja PQRP po awarii zasilania, jak odzyskać?

tedi73 12 Sty 2008 22:27 2711 19
REKLAMA
  • #1 4687549
    tedi73
    Poziom 11  
    witam
    problem pojawil sie kiedy przy zmianie wielkosci partycji zabraklo pradu :), teraz mam partycje w formacie PQRP, uruchamialem PTEDIT, ale nie widzi mi tej partycji, wiem ze powinna byc widoczna jako 3C, pozatym zamiast 5 partycji widzi tylko 4, co robic? :)

z gory dzieki za pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4688223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4688608
    tedi73
    Poziom 11  
    ok, EasyRecovery poradzil sobie z ta partycja
  • REKLAMA
  • #4 4688640
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 4689350
    tedi73
    Poziom 11  
    wyobraz sobie ze tak, zmienil ja na NTFS i odzyskal dane

Dodano po 41 [sekundy]:

pozatym nie rozumiem co w tym takiego smiesznego
  • #6 4689370
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4689585
    tedi73
    Poziom 11  
    wal sie na cycki

Dodano po 5 [minuty]:

jesli to bylo dla Ciebie takie oczywiste, to dlaczego tego odrazu nie napisales, tacy ludzie mnie rozwalaja, szkoda slow i sorki za poprzedni post mojego syna, chociaz zgadzam sie z nim calkowicie :)

Moderowany przez Przemcio:

Ostrzeżenie za całokształt wypowiedzi w tym temacie czyli łamanie Regulaminu w punktach 10.2 , 10.8 , 11 i 12.

• #8 4689665
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 4689914
    tedi73
    Poziom 11  
    naprawde nie wiem o co Ci chodzi, potrzebowalem pomocy i poprosolem o nia, "Podac 0-100lba komenda ATOF w MHDD a do tego screen z zarzadzania dyskami" ten tekst moze i jest pomocny, ale nie dla mnie (nie wiem o co w tym chodzi) chociaz dziekuje autorowi posta za chec pomocy, co do mozliwosci ER, to odpal i sprawdz, nie wiem gdzie tu bajki, dla mnie oczywiste jest to ze jestes ignorantem, pomoc tez raczej nie potrafisz (nie chodzi o Twoja wiedze tylko o checi), ale jesli moja bajke dobrze Ci sie czytalo i rozbawilem Ciebie, to bardzo sie z tego ciesze :), wkurza mnie tylko to , ze kogos takiego nie da sie przekonac o niczy, jestes NAJ :):):), narka i dzieki za "pomoc"
  • REKLAMA
  • #10 4689997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4690077
    tedi73
    Poziom 11  
    sorki, ale czy wy jestescie normalni/ jesli nie ma takiej opcji, to jak ja to zrobilem, wali mnie reklama "tego programu", zobaczyl ta partycje jako extendet czy cos takiego, mam specjalnie uwalic dysk zeby wam to zarejestrowac i pokazac? masakra

Dodano po 1 [minuty]:

nawet nie wiem co takiego TRANSLATOR :):):)

Kontynuacja ...

• #12 4690106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4690134
    tedi73
    Poziom 11  
    nie zamierzalem z nikogo kpic, nie napisalem ze partycja byla uszkodzona, tylko w formacie PQRT i ER przekonwertowal ja na spowrotem na NTFS, zaraz sprubuje wam to udowodnic

Dodano po 5 [minuty]:

jakis czas to potrwa, przeniose tylko dane z jednego dysku na drogi, utworze nowa partycje i poprostu odlacze prad, zeby powstala partycja PQRT, wtedy przy konwersji przechwyce obraz, zobaczymy kto mial racje, fachowcy czy kompletny w tym temacie laik :), nie wymienie juz ani razu nazwy owego programu, zeby nie bylo ze reklamuje cokolwiek :), sorki za to ze moglem kogos urazic, ale wiem co zrobilem z ta partycja, a wy nazywacie mnie klamca, co mi sie absolutnie nie podoba, sorki jeszcze raz
  • #14 4690164
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4690214
    tedi73
    Poziom 11  
    chlopie skoro nie mam o tym zielonego pojecia, to co mialem Ci napisac pozatym co widzialem w PM partycja oznaczona zoltym kolorem i zamiast NTFS PQRT, pozatym system nie widzial tej partycji jedyne rozwiazanie ktore przyszlo mi do glowy to program x, nie napisalem ze cokolwiek naprawial, poprostu PQRT zamienil na NTFS, po czym zgralem z niej dane, co w tym takiego specjalnego? probowalaem to zrobic za pomoca tego opisu

"uruchamiamy komputer ze wspomnianych dyskietek i wpisujemy A:/ptedit (uwaga ukośnik odwrotnie czywiście)

ptedit jest na pierwszej dyskietce (chyba)
    następnie szukamy naszą partycję powinna być jak na zdjęciu klikając następnie na Go EPBR . Widzimy okienko numer 2 na screenie. Klikamy na Set type i wybieramy właściwą partycję z listy. U nas w przypadku Fat 32 to 0B

zapomniałem dodać, że trzeba zaznaczyć to 3C najpierw. I potem wybrać po kliknięciu na Set type wybrać to 0B

po zatwierdzniu zmian uruchamiamy ponownie komputer i mamy widok jak wyżej.

Przykład pokazałem na systemie Windows 98 SE, jednak ma to się tak samo wprzypadku NTFS.
    Mam nadzieję że odzyskasz dane"

Dodano po 2 [minuty]:

tyle ze PTEDIT nie widzial mi tej partycji, zaraz napiszecie ze reklamuje znow inny program :), albo ze nabijam posty lub cos innego w tym stylu, poprosilem o pomoc w taki sposob, bo tylko tyle wiem na ten temat, a wy zamiast pomoc nazwaliscie mnie klamca, niezle :)
  • #16 4690275
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4690437
    tedi73
    Poziom 11  
    mam prosbe, nie nazywaj mnie "kolega", jesli zaraz po tym masz mnie nazwac zlodziejem, nie mozesz miec pewnosci czy nie kupilem tego oprogramowania, pozatym to ty mnie nazwales oszustem, a nie ja Ciebie

Dodano po 4 [minuty]:

wiecie co chcialem to koniecznie udowodnic, ale ktos madry podpowiedzial mi, ze nawet gdyby mi sie to udalo to i tak niczego to nie zmieni
    a na Easy Recowery mam wyj...ne graty, specjalnie dla Ciebie moge wszedzie pisac, ze to najgorszy syf jaki kiedykolwiek widzialem, nie rozumiem was ludzie, gdzie tu byla reklama? sory za zajecie waszego pewnie bardzo cennego czasu i dzieki

Kontynuacja ...

• #18 4690555
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4690614
    tedi73
    Poziom 11  
    co do posto, masz racje, co do kupna chcialbym Cie tylko uswiadomic, ze moze moje zarobki troszke przewyzszaja twoje, mniejsza z tym

chcialbym publicznie przyznac sie do bledu, otoz program ktorego uzylem nie naprawil tej partycji, w ogniu walki o dane ktore moim zdaniem juz bezpowrotnie utracilem, zaraz po tym w euforii z powodu ich odzyskania zapomnialem o tym ze program ten tak jak juz wyzej napisalem nie zmienil PQRT na NTFS, zrobilem to dzis ponownie, wylaczylem komputer przy przenoszeniu partycji w PQPM, wczoraj poprostu odzyskalem dane i w PQPM usunalem ta partycje zakladajac ja od nowa, BARDZO WSZYSTKICH PRZEPRASZAM ZA TO, ZE TAK UPARCIE OBSTAWALEM PRZY SWOIM BłEDNYM ZDANIU, co moglo tylko zaszkodzic uzytkownikom tego forum nie zamierzalem niczego reklamowac, oszustem nie jestem, ani tez zlodziejem, JESZCZE RAZ WSZYSTKICH PRZEPRASZAM

Kontynuacja ...

• #20 4691734
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 260
    No Panowie - dosyć tego dobrego.

Ten temat powinien zostać zakończony po wypowiedzi:
    Cytat:
    ok, EasyRecovery poradzil sobie z ta partycja
    .

Skoro tak się stało to trzeba było dać temu spokój bo ten temat nie wnosi nic ciekawego i pewnie wylądowałby tam gdzie jest jego miejsce czyli w Koszu.
    Przypominam, że w tym Dziale nie zajmujemy się programami komercyjnymi niezależnie od producenta czy kraju pochodzenia.
    Pomagamy korzystając z wiedzy i ogólnie dostępnego freeware`owego oprogramowania oraz pomagamy Użytkownikom, którzy
    mają ochotę z tej pomocy skorzystać.

Tym razem ostrzeżenie otrzymał tedi73 za łamanie Regulaminu i elementarny brak kultury.
    Jeżeli się to powtórzy - ostrzeżenie otrzymają WSZYSCY biorący udział w podobnej dyskusji.

Jednocześnie korzystając z przysługującego mi prawa - zamykam temat.

P.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył uszkodzenia partycji podczas zmiany jej rozmiaru w Partition Magic 8, spowodowanego awarią zasilania, co skutkowało pojawieniem się partycji w formacie PQRT (błędnie pisane jako PQRP). System nie rozpoznawał tej partycji, a narzędzia takie jak PTEDIT nie wykrywały jej poprawnie. W dyskusji pojawiła się sugestia użycia komendy ATOF w programie MHDD oraz wykonania zrzutu ekranu z zarządzania dyskami w celu diagnozy. Autor próbował odzyskać dane za pomocą programu EasyRecovery, który jednak nie naprawia tablicy partycji, a jedynie skanuje dysk i umożliwia odzyskanie danych. Ostatecznie autor przyznał, że to on ręcznie zmienił typ partycji z PQRT na NTFS i odzyskał dane, a następnie usunął uszkodzoną partycję i utworzył ją na nowo w Partition Magic. Dyskusja zawierała spory dotyczące funkcji EasyRecovery oraz zarzuty o reklamę, które autor zdementował. Moderator zakończył temat ze względu na naruszenia regulaminu i brak konstruktywnej wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA