logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa przejściówka PPGA-FCPGA? Mnożnik, napięcia, zworki?

MnIch 19 Gru 2003 17:58 3007 13
REKLAMA
  • #1 443444
    MnIch
    Poziom 11  
    witam
    Otoz interesuje mnie jak taka przejsciowka dziala. wiez ze umozliwia uzywanie prockow fcpga w socket 370 pga ale konkretniej mi chodzi o napiecia i mnoznik. Otoz jak plyta maxymalnie moze miec:
    -maxymalny mnoznik 8,0
    -max.cpu host bus to 83;
    -napiecia ma ok [1.5-3.0V];

Wiec mi wychodzi ze max wyciagne 664mhz. 8O
    Czy przejsciowka jakos to inaczej widzi? Czy ma zworki do mnoznika, itp :?:
  • REKLAMA
  • #2 443490
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    W firmowych przejscówkach np. Asusa jest umieszczony tylko dodatkowy kontroler napięcia zasilającego, wiec można umieścić w niej procesor którego nieobsłuży płyta główna z uwagi na zawysokie napięcia. Dodatkowo można umieścić procesor w obudowie typu FC-PGA. Mnożnika nie stosuje się we przejściówkach i można go pominąć z uwagi na blokade wewnętrzną w procesorze.
  • REKLAMA
  • #3 443806
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    mnoznik na plycie (generalnie) nie potrzeby jest, bo procek dziala z tym swoim zaszytym w strukturze.
    Wiec znaczenie ma napiecie i FSB
  • #4 2676906
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    po pierwsze - NIE MA czegoś takiego jak maksyalny mnożnik płyty, tak jak napisał kolega Platon. Procki intela mają swój stały mnożnik i procesor taki chodzi ZAWSZE z taki właśnie mnożnikiem. Mnożnik na płycie ma znaczenie TYLKO w przypadku procesorów VIA oraz inteli w wersji inżynierskiej.
    Noralnie mnożnik celerona nie można ani zmniejszyć ani zwiększyć. Zdarza się np że wkładasz procesor intel celeron 700 z FSB 66 a płyta pokazuje np 300Mhz w takim wypadku nasz celeron I TAK chodzi na 700 a te 300 to tylko fałszywy napis.

Jeśli twoja płyta obsługuje tylko FSB 66 (nie 100) to bez probleu odpalisz na niej celerona do 733 bo to był chyba ostatni model na 66. jeśli wsadzisz 800 (100*8) to będzie chodził na 528MHz czyli 66*8

Generalnie przejściówka "przestawia" tylko piny i ustawia napięcia w przypadku gdy płyta takich nie obsługuje.

Co do napięcia - jeśli twoja płyta obsługuje od 1,5V to nie a sensu bawić się w przejściówkę, wystarczy jedynie usunąć jedną nóżkę z procesora a dwie w sockecie zewrzeć kabelkiem i to wszystko!
  • REKLAMA
  • #5 2680278
    młody15
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    blackball mozesz dokladnie napisac ktorą nóżkę usunąc i gdzie dokladnie zewrzeć te na sockecie??
  • #6 2681911
    blackball
    Poziom 17  
    jasne, później jak będe w chacie to wyślę tutaj obrazek na którym jest wszystko dokładnie przedstawione.

ogólnie sprawa polge na tym że musisz usunąć jedną nóżkę (która wg. specyfikacji intela NIE JEST UŻYWANA DO NICZEGO), następnie inną nóżkę musisz podłączyć w innym miejscu czyli do styku który dotychczas nie był podłączony. na chłopski rozum: obcinamy nóżkę procesora i zlutowujemy razem dwie nóżki gniazda - wszystko!

twoja płyta obsługuje tylko fsb 66MHz a więc możesz do niej załadować maksymalnie celerona 766 - tylko dlatego, że nie ma szybszych procesorów na fsb 66. mnożnik będzie 11,5 bo taki ustalono w fabryce przy produkcji procesora i zmienić się go nie da ani w górę ani w dół.
  • #7 2682377
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Weź pod uwagę że nie każdą przejsciowke można przerobić. Miałem pga i hulało na nim fcpga. Kupiłem następną i za chiny ludowe nie mogę ustwaić. Myślałem że uwaliłem włożyłem pga a ona zyje bitch..
    Co wy na to? Jak byscie kombinowali dalej?
  • REKLAMA
  • #8 2682866
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    młody15 - np na Tomshardware.pl jest opis przerobienia takiej przejsciowki. Link to tej strony ( i pare innych tez) wielokrotnie pojawial sie na elektrodzie.

Cytat:
    NIE MA czegoś takiego jak maksyalny mnożnik płyty, tak jak napisał kolega Platon

blackball - Nigdzie ne napisalem czegos takiego. wiec prosze nie przypisywac mi glupot.
    Cytat:
    Procki intela mają swój stały mnożnik i procesor taki chodzi ZAWSZE z taki właśnie mnożnikiem.
    i wydaje mi sie, ze wlasnie tak napisalem. Czlowieku, naprawde bedzie z korzyscia dla wszystkich, jak przestaniesz wypisywac brednie.
    Poza tym jak widze, dalej uskuteczniasz glupie twierdzenia, ze coppermine zadziala na kazdej plycie z FSB66Mhz, co nie jest prawda.
  • #9 2683361
    blackball
    Poziom 17  
    ok wrzucam manual :)

nie zdarzyło mi się jeszcze żeby się nie dało przerobić a przerobiłem tego już dużo. wyjątkiem są przejściówki ze srebrnymi stykai - od razu idą na śmietnik bo z nimi są zawsze potworne problemy przez to że aluminiowe styki "lubią" zanieczyszczenia i kop sie ciągle wiesza albo nie odpala itp.

jeśli robisz to pierwszy raz nie usuwaj styku z gniazda tylko utnij nóżkę z procesora (według intela nie jest ona wogóle wykorzystana). ja usuwam z gniazda ale to wymaga wprawy bo łatwo uwalić przejściówkę w ten sposób
    Załączniki:
    • Jak działa przejściówka PPGA-FCPGA? Mnożnik, napięcia, zworki? PHTO0001.JPG (72.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2685759
    młody15
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    dzieki ale nie wiem czy bede sie za to brał, troche mam stracha ze cos spier*** :P
  • #11 2687738
    blackball
    Poziom 17  
    musisz mieć albo lutownicę z cieniutkim grotem albo transformatorówkę i trochę wprawy (ja to robię transformatorówką) i nie pomyl stron bo jak uwalisz nie tą nóżkę co trzeba to będzie źle. jak zlutujesz nie te nóżki co trzeba to nie wiem co będzie ale może nie być _fajnie_

co do przejściówek, poleca takie:

http://www.allegro.pl/item107257161_slot_1_na_ppga_soc_370_nowa.html

nie jest to jakaś firmówka ale bardzo dobrze się sprawuje. przerobiłem ich najwięcej i z żadną nie ma kłopotów. pozatym można na niej zrobić mały o/c, wsadzając procesor PSB66 i ustawiając zworkę na FSB100 zamiast na auto (jeśli płyta tyle obsługuje)
  • #13 2691582
    blackball
    Poziom 17  
    z tego co widzę - zaczynają się od 1.8 a więc dla mnie zupełnie nieprzydatne. Procesory które montuję w slot1 mają napięcie 1,65-1,75V. Za to dla kogoś kto lubi sobie "pokręcić" jest super.
  • #14 2713527
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    W slot1? Chyba cos ci sie pomyilo z napieciami. co do tej nuzki, to owszem... ale nie nalezy tej nuzki wylamywac, obcinac, czy cokolwiek robic... wystarczy ja zaizolowac np. izolacja z tasmy ide... wystarczy kawalek nalozyc na dana nuzke i nie ma problemu w przypadku gdy sie zaizoluje nie ta co trzeba,,, ;]

napiecia ktore podajesz 1,65 - 1,75 to chyba dla FC-PGA a nie na slot1 bo tam mozna chyba bylo dac napiecia sporo powyzej 2V i wszystko bylo ok.

Podsumowanie tematu

✨ Przejściówka PPGA-FCPGA umożliwia montaż procesorów w obudowie FC-PGA na płytach z socketem 370 (PGA). W praktyce przejściówka "przestawia" piny i dostosowuje napięcia zasilania procesora, gdy płyta nie obsługuje ich natywnie. Mnożnik procesora jest stały i zapisany w strukturze CPU, nie jest zmieniany przez płytę ani przejściówkę, dlatego nie istnieje pojęcie "maksymalnego mnożnika płyty". Maksymalna częstotliwość pracy procesora zależy od mnożnika fabrycznego i częstotliwości magistrali FSB obsługiwanej przez płytę (np. 66 MHz). Przejściówki firmowe, np. Asusa, zawierają kontroler napięcia, co pozwala na użycie procesorów wymagających innych napięć niż standardowe na płycie. Często konieczne jest usunięcie jednej nóżki procesora (nieużywanej według specyfikacji Intela) i ewentualne zlutowanie odpowiednich pinów na gnieździe, aby dostosować sygnały i napięcia. Nie wszystkie przejściówki nadają się do przeróbek, szczególnie te ze srebrnymi stykami, które są podatne na problemy z połączeniem. Możliwe jest także ręczne ustawianie napięcia procesora za pomocą przełączników lub zworki na przejściówce. Przykładowo, można ustawić FSB na 100 MHz zamiast 66 MHz, jeśli płyta to obsługuje, co pozwala na niewielkie podkręcenie. Napięcia procesorów FC-PGA zwykle mieszczą się w zakresie 1,65-1,75 V, natomiast płyty mogą obsługiwać zakres od 1,5 do 3,0 V. Przejściówka pomaga dostosować te parametry, ale nie zmienia mnożnika procesora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA