logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mod PPGA-FCPGA ciekawa sprawa dla tych co robili lub będą.

leszekraczka 10 Lut 2007 20:50 5552 17
REKLAMA
  • #1 3553845
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam.
    Dawno nie zaśmiecałem forum moimi problemami ze sprzętem ;-). Przyszedł czas na wymianę procesora i bez żalu chciałem pożegnać C400(kręcone zresztą ;-) ). Skorzystałem z opisów w necie i znalezionych na Elce. Usunąłem nóżkę procesora, połączyłem dwa piny i włożyłem draństwo do Slotu. Niestety nie doczekałem się PIII733. Miałem tylko czarny ekran, żadnych piknięć głośnika :-( .
    Moje pytanie w związku z tym:
    -czy jestem pechowcem ;-) (można pominąć odpowiedź ;-) )
    -czy to może być wina przelotki ? Srebrne styki i dwa jumpery.
    -czyżby nie każde przelotki szło zmodować ?
    -czy wymagana jest większa czasem ilość operacji na przelotce od tych dwóch, bo spotkałem opisy gdzie łączy się większą ilość pinów?
    -czy ktoś miał podobny problem i pomogły większe kombinacje od tych najprostszych?
    Moja płyta to nieśmiertelny ZX (133 chodzi, sprawdzałem na PII miałem kiedyś dobry egzemplarz), RAM Infineon 133MHz.
    Zdjęcia dołączę w poniedziałek, dziś niestety GPRS :-(
    Pozdrawiam i liczę na pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3553887
    wifil
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    płyta slot1 czy socket370? jeśli slot1 to ważny jest rodzaj przejściówki - PIII będzie chodzić na przejściówce ze zworkami dla procków FC-PGA, np MS-6905, a na pewno nie ruszy na najprostszych przejściówkach pod procki PPGA... i oczywiście w biosie płyty muszą być mikrokody dla procka, który ma w tym kompie chodzić: 0683 dla procków PIII np. 750/100MHz, 068A dla procka 1000/133MHz

Przede wszystkim jaki model płyty, jaki ma największy mnożnik, bo z tego co piszesz magistralę 133 MHz obsługuje...

Skoro chodził na niej C400 na magistrali 66 z mnożnikiem 6X to powinien też chodzić pIII 733 na magistrali 133 i mnożnikiem 5,5X. Może przy wymianie procka trzeba też ustawić zworki mnożnika na płycie. Chociaż na mojej Gigabyte BX-2000 nie miało to znaczenia - procki mają zablokowany mnożnik i ustawiają komp niezależnie od ustawień zworek...
    Na przerabianie przejściowek szkoda czasu i zdrowia, lepiej poszukać innej. Miałem kiedyś C400 w przejściówce bez żadnych zworek, przy wymianie na PIII 750 też miałem czarny ekran przy starcie. Dopiero zmiana przejściówki na wspomnianą wcześniej MS-6905 ze zworkami do ustawiania napięć i częstotliwości pomogła i PIII ruszył. Teraz chodzi na niej pIII 1000/133MHz (mnożnik 7,5 - taki sam jak dla PIII 750/100MHz).

I jeszcze ciekawostka: płyty na chipsecie BX teoretycznie nie powinny chodzić na magistrali 133 - Sandra wywala, że FSB max=100MHz, w moim przypadku chodzi wszystko bardzo stabilnie - płyta ma dzielnik FSB/PCI = 4/1; procek 1000/133, PCI 33MHz, jedynie AGP 2X88MHz zamiast 2X66MHz. Ale skoro grafika daje radę... :-D
    Sprawdzałem też te procki (PIII 750/100 - 0683 i PIII 1000/133 - 068A) na płycie ECS z chipsetem VIA693, który bezproblemowo obsługuje magistralę 133MHz. Na dodatek max mnożnik płyty to 11,5. I tu zagadka: procek 750 chodził bez problemu, natomiast przy tym 1000MHz czarny ekran - obydwa ten sam mnożnik 7,5X. Wniosek: brakowało w biosie mikrokodu dla procków 068A, ale już tego nie sprawdzałem - wyczytałem na Elektrodzie, że ta płyta (P6BAT-A+) to najgorszy wypust ECS... :-D

Pozdrowionka!
  • #3 3554469
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    wifil - a od kiedy mnoznik na plycie sluzy do czegokolwiek w przypadku procesorow intela? Tutaj twoja teoria jest bledna.
  • REKLAMA
  • #4 3554877
    wifil
    Poziom 15  
    :arrow: Platon

Rzeczywiście nigdy się nad tym nie zastanawiałem: po co są na płycie DIP-switche do ustawiania mnożnika, skoro płyta osługuje tylko procki Intela, a te jak wiadomo mnożnik mają zablokowany... I niezależnie od ustawień tych switch'y to procesor wymusza mnożnik...
  • #5 3555534
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Płyta to jakiś no name Slot1 z naklejkami Optimusa. Chipset ZX, po upgrade BIOSu dysk 120GB :-) Co do zmorek ;-) to mnożnik faktycznie nie ma znaczenia . Przejściówke przerabiam, bo mam czas ;-) a szkoda mi ładować się w droższe procesory ( za tego dałem 18 PLN i proszę nie piszcie, że uszkodzony ). Podejrzewam przejściówkę- jak wspominałem na dobrych ze złoconymi stykami wystarczą standartowe przeróbki, o których pisałem czyli połączyć AH4 z X4 oraz usunąć AM2. ALE.... Spotkałem się też z przeróbkami w sieci w których było więcej modów na przejściówce ( fotki postaram się zamieścić w poniedziałek ). Co do mikrokodów w BIOS.. Raczej powinno hulać bez nich. Najważniejsze moje pytanie wciąż pozostaje bez odpowiedzi- czy dokonywał ktoś przeróbek wymagającej większej ilość połączeń na przelotce?! W dokumentach porównawczych PPGA i FCPGA raczej jest sugerowana właśnie większa ilosć różnic... Teraz męczę rosyjski... Koszmar :-(
  • #7 3557935
    PitD

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 234
    Co do pinologii to wystarczy usunąć jednego pina a tamte dwa połączyć.
    Ale pozostaje jeszcze kwestia napięcia zasilania procesora.
    Pewno dlatego nie startuje ci procesor że jest zasilany napięciem 2.0 V a wymaga 1.65 V. Dostaje za dużo i nie startuje a płyta nie ma regulacji napięcia.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • REKLAMA
  • #8 3557998
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Hej. Sprawdziłem swój procek na innej przelotce i zonk. Najsmieszniejsze jest to, że C600 FCPGA na innym kompie hula, a moje klocki nie hulają.(C566,PIII733) Przejściówka na której lata tamta 600 to PGA . Serio. Jakis dobry procek ta 600.
    Podlinkowanie do mojego PIII733
    http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SL4CG
    Co do napiecia.
    Napięcie, wydaje mi się że ustawia procesor automatycznie na przejściówce. Mierzyłem piny na procku (od zasilania) i mierzyłem na przejsciówce.
  • #9 3558154
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Czyli dla tego modelu Core Voltage = 1.7V

Możesz zmierzyć VCore na przejściówce albo podać nazwe programowalnego regulatora na Twojej płycie niedaleko gniazda Slot1

(np. HIP6019CB - który nie "potrafi" podać napięcia niższego niż 1.80V na rdzeń)
  • #10 3558174
    wifil
    Poziom 15  
    sprawdź programem cbrom czy w biosie płyty jest mikrokod 0686... ale podstawa to przejściówka ze zworkami do ustawiania napięcia
  • #11 3559091
    blackball
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    od kiedy brak mikrokodu sprawia że mamy czarny ekran?

tutaj mamy tylko kilka możliwości:
    - usunąłeś nie ten pin co trzeba albo zwarłeś coś przy łączeniu/źle połączyłeś (wątpię)
    - badziewna przejściówka (prawdopodobnie to jest to, te ze srebrnymi stykami są lipne)
    - regulator napięcia (skoro płyta ma FSB133 to wątpię)

ja ten mod wykonywałem bardzo wiele razy i proszę tu nie pisać niesprawdzonych herezji typu "pentium III nie pójdzie na przejściówce PPGA" albo że "bez mikrokodu komputer nie odpali" albo że mnożnik na płycie ma cokolwiek do tego... rzadko się spotyka gorsze bzdury.

teraz do rzeczy:

uruchom komputer bez radiatora trzymając palec na rdzeniu, drugą ręką trzymając kabel zasilania.

jeśli procesor zrobi się ciepły, odłącz zasilanie i zacznij szukać dobrej przejściówki (jeśli jesteś pewien że moda wykonałeś dobrze)

jeśli procesor będzie zimny, oznacza to że jego napięcie leży poza zakresem obsługiwanym przez płytę. zwykle (rzadko) górną granicą jest - tak jak napisał WojtasJD - 1,80V. jedynym rozwiązaniem jest usunięcie kilku pinów z proca odpowiedzialnych za "informację" o napięciu i zwarcie odpowiednich pinów na przejściówce aby płyta "myślała" że proc jest na 1,80V. oczywiście musimy mieć proca który działa na 1,70V a nie np. na 1,60V
  • REKLAMA
  • #12 3559139
    tzok
    Ocena: 6488
    Jedna uwaga - nie lepiej było usunąć styk z przejściówki niż wyrywać pin z procesora?
  • #13 3559845
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Tzok łatwiej mi usunąć pina w procku za parę złotych niż rozbierać przejściówkę. Kiedyś rozbierałem i był problem- słowo. Poza tym jak procek nie ruszy, to przecinam połączenia i wkłądam ppga i znów działa. Inaczej bym musiał znów rozbierać przejściówkę, aby przywrócic.
    blackball pin usunąłem dobry, nic błędnego nie zwarłem. Prędzej bym obstawiał, że przejściówka badziewna i wymaga większej ingerencji w nią niż dobre, z jakimi miałeś kontakt. Zauważyłem, ze są polecane ze złotymi a nie srebrnymi stykami. Co do napięcia, to ppga wymaga większego niż fcpga. Pozostaje sprawdzić mi czy się grzeje procesor. Napięcia nigdy nie sprawdzałem, a Wy jak sprawdzacie?
    Link do przeróbki jaką ja wykonuję.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic408253.html#2075670
    A pod spodem rysunek przeróbki jaką podejrzewam, że muszę zrobić...
    Mod PPGA-FCPGA ciekawa sprawa dla tych co robili lub będą.
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #14 3559943
    PitD

Ocena: 234
    Mając całą rozpiskę socketu pytasz się jak sprawdzić ?
    Przecież masz opis wszytkich pinów. Wystarczy miernik w łapy i dokonać pomiarów.
    A to że napięcie jest większe to nie znaczy że bedzie działać. Tak właśnie reaguje zabezpieczenie procesora przed zbyt dużym napięciem.
    Wtedy wyłącza go wogóle.
    Konto firmowe:
    Kuźnia Komputerowa
    Marsz.J.Piłsudskiego 17, Kraków, 31-110 | Strona WWW: https://www.kuznia.pl
  • #15 3560478
    leszekraczka
    Poziom 23  
    PitD litości. Ty jesteś fachowcem starej daty ;-) ( przeglądałem Twoje posty :-) ) Jak wiesz to powiedz ;-) będzie szybciej. A ja będe mierzył i zaś gdybał na Elektrodzie. Słyszałem o pomiarach napiecia na przelotce ale nigdy się za to nie brałem. Wkrótce zamieszcze zdjęcie mojej przelotki. No ale muszę powiedzieć że nie wiedziałem, że jest takie zabezpieczenie. Aha muszę Ci się pochwalić ze ostatnio zakupiłem CPi A i jak zwykle przy moim szczęściu miał wiesz co.. hasło :-( Ale już nie ma ;-) Dzieki ;-) Jeszcze tylko mam RAM do dokupienia bo przy 366 i 64 RAM w dwu kościach to XP, no powiedzmy chodzi.. Masz jakieś kości z Allegro co mógłbyś zaproponować? Jakieś 128 lub choć 2x64?
    Nie będę ciagnął wtedy nowego tematu..
    Dodano po jakimś czasie...
    Załączam fotki mojej przelotki. Rozciąłem już mostek między dwoma pinami, aby chociaż PPGA działało. Czy stabilizatory na płytce to te elementy większe? Nie wiem też do czego służą te dwie zworki.. Żadna kombinacja nie pasuje...( otwarte, zamknięte )
    Mod PPGA-FCPGA ciekawa sprawa dla tych co robili lub będą..Mod PPGA-FCPGA ciekawa sprawa dla tych co robili lub będą.
    Moderowany przez TONI_2003:

:arrow: Kliknij aby powiększyć :!:
    Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej!
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być!
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych!
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #16 3562504
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Łatwiej zmierzyć na kondensatorach na wyjściu wielofazowego regulatora filtrujących VCore (kondensatorki stoją tuż obok Slot1)
  • #17 3563310
    Andmit
    Poziom 17  
    Ocena: 19
    Chyba nie wszędzie to się udaje , sam próbowałem tekiej przeróbki na płycie MS 6178 z celeronem 433 . Po włożeniu celerona 766 , BIOS wykrył coś bezsensownego , ale komputer ruszył- zainstalowałem XP i OK. Przedwczesna radość - po uruchomieniu sprawdzenie odtwarzania dźwięków zawieszał się , za każdym razem . Zrezygnowałem i włozyłem stary procesor - jest OK . Myślę że nie w każdej płycie takprzeróbka jest możliwa (BIOS , napięcia zasilania ).Ale próbować można ,nic nie kosztuje i może się uda .
  • #18 3586636
    leszekraczka
    Poziom 23  
    Hej, to znowu ja. Wciąż drążę ten temat. Ostatnio doczytałem się, że były przejściówki ze stabilizatorem napięcia i bez stabilizatora. Podejrzewam, że bez stabilizatora napięcia sa problemy, bo napięcie musi dać wtedy płyta. A jak wygląda w moim przypadku. Czy ktoś miał podobną przejściówke PII CPU CARD VER1,5. Interesują mnie te jumperki ... A ten układ na fotce? Regulator napięcia?
    Po jakimś czasie.
    Podaje oznaczenia układów przy SLOT1 i jeśli miałby ktoś czas i szybkiego neta to moze dać znać co to, byłbym wdzieczny. Ja też poszukam ale przy moim transferze...
    ceb6030l chyba tranzystor..
    f3055l chyba tranzystor...
    us3004 5 BIT PROGRAMMABLE SYNCHRONOUS BUCK CONTROLLER IC WITH DUAL LDO CONTROLLER ....
    w144h 440BX AGPSET SPREAD SPECTRUM FREQUENCY SYNTHESIZER....
    no i gdzie tu miejsce na stabilizator ....
    dodano po paru godzinach
    Sprzęt ruszył po zastosowaniu przeróbek jak ze zdjęcia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji przejściówki PPGA-FCPGA umożliwiającej montaż procesora Intel Pentium III 733 MHz na płycie głównej z chipsetem ZX i gniazdem Slot1. Autor usunął pin procesora i połączył dwa piny na przejściówce, jednak procesor nie uruchamia się – pojawia się czarny ekran bez sygnałów dźwiękowych. Wskazywane przyczyny to niewłaściwa lub niskiej jakości przejściówka (szczególnie te ze srebrnymi stykami), brak odpowiednich mikrokodów w BIOS-ie, nieodpowiednie napięcie zasilania procesora (PPGA wymaga wyższego napięcia niż FCPGA), a także możliwe konieczne dodatkowe modyfikacje przejściówki polegające na łączeniu większej liczby pinów. Dyskutowano o tym, że mnożnik procesora jest zablokowany i nie ma wpływu na działanie, a usuwanie pinu z procesora jest ryzykowne, lecz autor preferuje tę metodę ze względu na łatwość przywrócenia. Wskazano na konieczność pomiaru napięcia VCore na przejściówce lub kondensatorach regulatora napięcia oraz na różnice w regulatorach napięcia stosowanych na płytach. Autor podzielił się zdjęciami i schematami przeróbek, a także informacjami o przejściówkach z i bez stabilizatora napięcia, co może mieć wpływ na stabilność działania procesora. Wskazano, że nie każda płyta i BIOS pozwalają na taką modyfikację, a czasem konieczne jest poszukiwanie lepszej jakości przejściówki ze złoconymi stykami i odpowiednimi jumperami.
REKLAMA