logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować klucz tranzystorowy 3,3V na 12V, 150mA bez kluczowania masy?

czare1 14 Sty 2008 11:26 5110 10
  • #1 4692469
    czare1
    Poziom 10  
    Napiecie sterujace: 3,3V, napiecie do wysterowania 12V, ~150mA. Chcialbym, zeby to bylo w miare tanie i małę, a wiec w gre wchodza tranzystory(transoptory?). Nie moge kluczowac masy, wolalbym rozlaczac plus ukladu. Czy moge prosic o jakis schemat, probuje, probuje i nic mi nie wychodzi. Z gory dziekuje.
  • #3 4692566
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 890
    Witam
    Trochę za mało napisałeś. Do czego to ma być jest nieraz ważniejsze niż co Ty o tym myślisz.
  • #4 4692617
    czare1
    Poziom 10  
    Chcę zrobić detektor zaniku napięcia. Kiedy zaniknie napięcie wejściowe mikrokontroler podaje stan wysoki na jeden ze swoich pinów("będąc" tą chwilę na kondensatorze). Ten sygnał ma dołączać wbudowaną baterię. Mikrokontroler wykrywa już zanik napięcia.

Minus baterii jest na stałe podłączony do układu. chcę tylko, żeby plus się dołączał.
  • #5 4692625
    Dar.El
    Poziom 41  
    Mosfet z kanałem P przy baterii wysterowany przez tranzystor NPN. Umiesz to narysować?
  • #6 4692647
    czare1
    Poziom 10  
    Czy schemat ma wyglądać tak??
    Pominąłem kondensatory. Stabilizator napięcia 3,3V, a nie 5V. proszę o pomoc. Układ oznaczony IC2 to transoptor. Oznaczenia tranzystorow przypadkowe. Chodzi mi o samą ideę.
  • #7 4693187
    Dar.El
    Poziom 41  
    Źle narysowałeś, tranzystor ma być WE czyli emiter do masy, kolektor do bramki a bramka przez rezystor do źródła. Jeżeli bateria ma zasilać ten sam układ to też możesz porobić pełno błędów.
  • #8 4694944
    czare1
    Poziom 10  
    Czy teraz dobrze podłączone? Czy raczej R1 powinien być podłączony do plusa baterii niż do plusa układu?
    jakie błędy mogę jeszcze popełnić. Bateria ma być dołączana do tego układu, jak widać na schemacie. Proszę jeszcze o trochę pomocy:)

oczywiście masa ze stabilizatora powinna być podłączona da masy układu.
  • #9 4695380
    Dar.El
    Poziom 41  
    Witam
    Rezystor ma być między bramką i źródłem po to żeby mosfet nie przewodził gdy NPN nie przewodzi. Pamiętaj że w każdym mosfecie jest dioda w odwrotnym kierunku, jeżeli napięcie zasilania będzie wyższe od napięcia baterii, popłynie prąd do baterii. Jak masz zamiar wykryć zanik napięcia zasilającego a potem pojawienie?.
    A po co musi być ten mosfet? nie wystarczy sama dioda.
  • #10 4695668
    czare1
    Poziom 10  
    Teraz chyba schemat jest dobry? Wykrywanie zaniku napięcie realizowane jest przez transoptor, potem na przerwanie procesora.

Nie bardzo rozumiem z tą diodą w MOSFECIE. Dlaczego ten prąd będzie płynąć. Skoro jest dioda to w takim razie nie powinien(do jakiegoś napięcia). Proszę o wytłumaczenie.

• #11 4695814
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ile będzie miała bateria a ile na wejściu zasilacza max napięcia?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy klucza tranzystorowego do sterowania napięciem 12V przy prądzie około 150mA za pomocą sygnału sterującego 3,3V, z wymogiem rozłączania plusa (zasilania), a nie masy. Autor planuje zastosować tranzystory lub transoptory, preferując rozwiązanie tanie i kompaktowe. Wskazano możliwość użycia tranzystora MOSFET typu P jako klucza po stronie plusa, sterowanego tranzystorem NPN. Omówiono poprawne połączenia emiter-kolektor-bramka oraz konieczność zastosowania rezystora między bramką a źródłem MOSFET-a, aby zapobiec niezamierzonemu przewodzeniu. Zwrócono uwagę na obecność diody wbudowanej w MOSFET, która może powodować przepływ prądu wstecznego, co wymaga uwzględnienia w projekcie. Autor przedstawił schematy z prośbą o korekty i wyjaśnienia, w tym zastosowanie transoptora do wykrywania zaniku napięcia i sterowania dołączeniem baterii po stronie plusa, przy stałym połączeniu masy. Poruszono także kwestie napięć baterii i zasilacza oraz potencjalnych błędów w układzie. Podano linki do przykładowych schematów SSR jako inspirację.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA