logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować radiolinię NICAM Stereo z nadajnikiem na wieżowcu?

qmc 19 Gru 2003 21:35 1344 1
REKLAMA
  • #1 443682
    qmc
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Otóż chciałem zrobić radiolinie w tym systemie, ponieważ prowadze juz od jakiegoś czasu rozgłosnie radiową i dobrym pomysłem było by umieszczenie nadajnika po za studiem, np. na jakims wiezowcu, a korzysci z takiej lokalizacji chyba raczej nie musze opisywac. Spytacie dlaczego odrazu Nicam, czy nie lepiej przeslac sygnal analogowo na dwoch podnosnych. Mi bardzo zalezy na jakosci dzwieku i przeslaniu dwoch kanalow fonicznych, oraz dodatkowo sygnalu RDS. Slyszalem, ze podobno Nicam ma wiecej kanalow niz tylko dwa do przeslania dzwieku stereo i mozna by te pozostale wykozystac np. do RDS. Dodatkowo sygnal Nicamu mozna przeslac na zwyklym kanale radiowym, tak jak to jest w tv na dodatkowej podnosnej. Jezeli jestescie w stanie, to pomozcie mi i innym osobom ktorym ten pomysl moglby sie przydac. Pozdrawiam i czekam Wasze odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 443934
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Nicam ma tylko dwa kanały. Możesz jednak na jakiejs podnosnej transmitowac analogowo sygnał. Kiedys w internecie był dostępny schemat koderka nicam. Byl on dosc skomplikowany. Telmor sprzedaje tez koderki nicam. Tez kiedys myslalem o takim przesylaniu dzwieku, ale koderek okazal sie za drogi.
    Teraz uzywam radiolinii na 11GHz w s/pdif. Udało ja sie zbudowac z ogolnodostepnych czesci. Mysle tez o dodadkowym kanale RS232 w jedna strone do aktualizacji wlasnie koderka RDS.
REKLAMA