logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować urządzenie do oddzielania sygnału audio z anteny TV?

>>>P<<< 08 Wrz 2005 12:32 1277 13
REKLAMA
  • #1 1801008
    >>>P<<<
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    mam kabel z anteny TV. Chciałbym zbudować urządzenie do którego podłącze ten kabel z anteny i będzie odbierał sygnał audio. Układ ma być STEREO. Jako, że obraz TV jest nadawany na różnych częstotliwaściach, w celu ich zmiany najlepiejbybyło, aby posłużyło pokrętło.
    LECZ BARDZO BYM CHCIAŁ, aby do układu dołączyć coś takiego, żeby mógł zapisać daną częstotliwaść i po naciśnięciu danego przycisku, przestwai się na nią. Najlepiej, aby zapamiętał 4 częstotliwośći. Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1801034
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Sygnał audio programów TV?
  • REKLAMA
  • #3 1801036
    >>>P<<<
    Poziom 10  
    Tak, dokładnie.
  • REKLAMA
  • #4 1801065
    tenap
    Spec od TV
    Ocena: 247
    Kup sobie płyte główną TV z Nicamem,ma działać sterowanie, tor w.cz i p.cz oraz tor audio, reszta może być uszkodzona.Najprostrzy sposób, podejrzewam, że i najtańszy
  • #5 1801622
    >>>P<<<
    Poziom 10  
    tenap napisał:
    Kup sobie płyte główną TV z Nicamem,ma działać sterowanie, tor w.cz i p.cz oraz tor audio, reszta może być uszkodzona.Najprostrzy sposób, podejrzewam, że i najtańszy

Czy mógłbyć podać przykład z allegro? Jakie to wielkie będzie. Niechciałbym żeby przekraczało wielkosć pudełka na cd.
  • #6 1801660
    kackers
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Bierzesz sobie telewizor z dekoderem stereo, wyrzucasz z niego kineskop oraz parę innych niepotrzebnych układów i dla bezpieczeństwa trafo WN. Jak dasz radę to nawet w pudełku po zapałkach zmieścisz i nie potrzebujesz żadnych przełączników, jak trafisz na odpowiedni model to wszystko ustawisz z pilota ;)
  • #7 1801704
    >>>P<<<
    Poziom 10  
    " telewizor z dekoderem stereo" jak dobrze rozumiem to większość telewizorów właśnie taka jest?
  • #8 1801813
    kackers
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Faktycznie obecnie coraz więcej ma takie dekodery, a poza tym zrobisz dobry uczynek jakiemuś zdesperowanemu "naprawiaczowi wizji", który bezskutecznie próbuje znaleść obraz w swoim TV i może sam ci go odstąpi.
  • #9 1802046
    >>>P<<<
    Poziom 10  
    A czy nie masz schematu takiego dekodera? Może być mono.
  • REKLAMA
  • #10 1802050
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    No ciekawa idea Amplituner TV z dawnych lat ? .... ale NICAM stereo ?
    Jeżeli stereo to tylko NICAM więc nowe chasiss więc dużo kasy.
    Ja proponuje kupić Ci tuner DVB T/S (pod warunkiem że miszkasz gdzieś w pobliżu nadajników) kartę do kompa.
    Faktycznie bardzo popsuty TV załatwi Ci sprawę polecam Philips z walniętym kinolem lub prockiem video .

Jedyne rozsądne rozwiązanie to zewnętrzny tuner TV do Kompa .
    Z USB masz zasilanie mino że Komp wyłączony .
    Panel LCD(monitor kompa.) możesz podłączyć do tunera i cieszyć się płaskim ekranem TV
    Wyjście Audio Stereo NICAM Pilot itp. itd.
    Pozdro !
  • #11 1802223
    >>>P<<<
    Poziom 10  
    Problem w tym, że jak piszę chcę zrobić przejściówkę z Anteny Tv do sygnału audio (na chinch) STEREO lub MONO. "LECZ BARDZO BYM CHCIAŁ, aby do układu dołączyć coś takiego, żeby mógł zapisać daną częstotliwaść i po naciśnięciu danego przycisku, przestwai się na nią. Najlepiej, aby zapamiętał 4 częstotliwośći. Z góry dziękuję za pomoc." O to mi też chodzi.
    Poszukuję schematu takiego cacka.
  • #12 1803235
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 135
    Ja poskładałem coś takiego:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic163311.html

Niestety mono, ale fonię z programów TV odbiera bez problemu.
    Jeżeli chciałbyś zrobić jakąś pamięć, to musisz zastosować głowicę ze sterowaniem cyfrowym + mikrokontroler. Problem w tym, że mało jest dokumentacji do głowic (linki mile widziane ;) ), w związku z czym najlepiej najpierw znaleźć dokumentację a potem głowicę, potem już będzie z górki.

Oczywiście możesz też zastosować głowicę strojoną napięciowo, ale musisz liczyć się z możliwością "rozjeżdżania" zaprogramowanych kanałów, chyba że zastosujesz jakiś układ automatycznego dostrajania, zresztą wcale nie taki skomplikowany :]

A co do dekodera stereo, to nie za bardzo wiem jak, nigdy nie zgłębiałem tego tematu.
  • #13 1804019
    >>>P<<<
    Poziom 10  
    a czy jak wezmę wideo, wykręce z niego te układy, to czy będą małe i jakie zasilanie mogą ciągnąć 220V czy 12V czy inny?
  • #14 1804035
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Ja wstawił bym głowicę i dekoder Nicam, do głowicy podłączam potencjometr 100k na warikap i mam wszystko.
    Można też rozebrać TV sony z dekoderem, co moim zdaniem wyjdzie taniej bo banie w nich padają i można na giełdzie kupić za niewielkie pieniądze całe szasi.
    pozdrawiam.
    Marcin.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy urządzenia do odbioru sygnału audio stereo z anteny TV, z możliwością strojenia częstotliwości za pomocą pokrętła oraz zapamiętywania do 4 kanałów z przełączaniem przyciskami. Propozycje rozwiązań obejmują wykorzystanie płyty głównej telewizora z dekoderem NICAM stereo, z usunięciem niepotrzebnych elementów jak kineskop i transformator wysokiego napięcia, co pozwala na kompaktową budowę, nawet w małej obudowie. Alternatywnie sugerowano użycie zewnętrznego tunera DVB-T/S z wyjściem audio stereo i pilotem, podłączanego do komputera. W kwestii pamięci kanałów i cyfrowego sterowania strojenia, rekomendowane jest zastosowanie głowicy ze sterowaniem cyfrowym oraz mikrokontrolera, choć dokumentacja do głowic jest ograniczona. Możliwe jest też użycie głowicy strojoną napięciowo z potencjometrem na warikapie, jednak wymaga to układu automatycznego dostrajania, aby uniknąć rozjeżdżania się kanałów. Wskazano, że rozebranie telewizora Sony z dekoderem NICAM może być ekonomicznym źródłem potrzebnych modułów. Zasilanie takich układów zwykle jest niskonapięciowe (np. 12V), a elementy pochodzące z wideo mogą być małe i energooszczędne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA