Ja jestem studentem 3 roku Politechniki Śląskiej, wydział Elektryczny, kierunek Elektrotechnika, wybrałem specjalizacje Automatyka, Metrologia i Elektronika (AME).
O swoim wydziale mogę powiedzieć, że jest jednym z najtrudniejszych na PolŚl i tak samo ma największą renomę (pomijając AEI i MT), wydział jest najlepszym tego typu wydziałem w Polsce ( razem z Wrocławiem i Warszawą ( naprzemiennie lub exekwo na 1 miejscu ) ).
Mimo że wydział daje bardzo dobre podstawy, i ciekawe specjalizacje, to jest coraz mniej chętnych, a co za tym idzie, niestety pracownicy naukowi zaczynają równać w dół, obniżając wymagania, mimo wszystko zawsze po pierwszej sesji jest rzeź niewiniątek i część osób rezygnuje, stwierdzając, że żucili się z motyką na słońce. Osoby które u nas zdały I rok na trójach, idąc na wieczorówkę mają stypendia naukowe (średnia 4,5 w górę).
Najciężejsze przedmioty na pierwszym roku to Algebra, Analiza Matematyczn, Fizyka + Laboratoria z Fizyki, Podstawy Programowania ( w c++ zawsze jest dużo repetentów z ego przedmiotu) i to co tygryski lubią najbardziej Podstawy Elektrotechniki ( 1 część z 3 częściowej elektrotechniki), jak to się zda to dalej na własne życzenia można wylecieć, choć można załapać warunki, urlopy dziekańskie.
Jest ciężko, ale świetnie przygotowuje do pracy zarówno w laboratorium, projektowaniu, wykonywaniu ( szczególnie kółka naukowe sporo wnoszą do naszych zainteresowań i wymuszają zrobienie kilku projektów).
Może przedstawię nasze Katedry/Specjalizacje.
EE/ElektroEnergetyka ( potocznie kable ) - generalnie prądy przeszło kilka dziesiąt KiloAmper, technika wysokich napięć, wszystko związane z dostarczaniem energi.
MUE/MaszynyiUrządzeniaElektryczne ( pot. maszyny) przedewszystkim budowa, projektowanie maszyn elektrycznych (trafo i silniki/generatory)
PUE/PrzetwarzanieUrzytkowanieEnergiElektrycznej (pot. KENER) przedewszystkim sterowanie zaworami, mają bardzo ciekawe laboratorium robotów mobilnych Hexor II, mają prototyp pojazdu ELIPSA, generalnie chodzi oto aby sterować energią elektryczną, AC/AC, AC/DC, DC/AC, DC/DC.
AME/AutomatykaMetrologiaElektronika - bardzo dużo zajęć z techniki cyfrowej, programowanie różnych układów procesorowych, dużo metrologii/dokładnej metrologii i elektroniki.
IEwT/InżynieriaElektrycznawTransporice ( pot. transport ) przede wszystkim elektryka w samochodach, manipulatory w halach fabryk, laboratoria z prawdziwymi samochodami, zajmują się projektowaniem napędów hybrydowych, elektrycznych, silników z magnesami trwałymi, podajże też trakcje.
Jeżeli coś z tego cię interesuje to śmiało możesz iść.
Jest parę minusów, np. prawie brak kobiet na wydziale, to jeden z najgorszych aspektów wydziału, w pobliżu brak jakiegokolwiek uniwersytetu i zauważalmy brak kobiet w okolicy :/
Jeszcze parę słów mógłbym dorzucić o kampusie, ale jak Cie to zainteresuje.
Pozdro.
riddyk