logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia po technikum elektronik – które kierunki i uczelnie wybrać?

Michal19881 14 Sty 2008 17:44 2760 6
  • #1 4693735
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 62
    Właśnie kończę technikum (technik elektronik) i zastanawiam się gdzie dalej iść, co polecacie?
    Oczywiście chodzi o edukację w kierunku elektronicznym.
  • #2 4695330
    riddyk
    Poziom 21  
    Ocena: 109
    Ja jestem studentem 3 roku Politechniki Śląskiej, wydział Elektryczny, kierunek Elektrotechnika, wybrałem specjalizacje Automatyka, Metrologia i Elektronika (AME).

O swoim wydziale mogę powiedzieć, że jest jednym z najtrudniejszych na PolŚl i tak samo ma największą renomę (pomijając AEI i MT), wydział jest najlepszym tego typu wydziałem w Polsce ( razem z Wrocławiem i Warszawą ( naprzemiennie lub exekwo na 1 miejscu ) ).
    Mimo że wydział daje bardzo dobre podstawy, i ciekawe specjalizacje, to jest coraz mniej chętnych, a co za tym idzie, niestety pracownicy naukowi zaczynają równać w dół, obniżając wymagania, mimo wszystko zawsze po pierwszej sesji jest rzeź niewiniątek i część osób rezygnuje, stwierdzając, że żucili się z motyką na słońce. Osoby które u nas zdały I rok na trójach, idąc na wieczorówkę mają stypendia naukowe (średnia 4,5 w górę).

Najciężejsze przedmioty na pierwszym roku to Algebra, Analiza Matematyczn, Fizyka + Laboratoria z Fizyki, Podstawy Programowania ( w c++ zawsze jest dużo repetentów z ego przedmiotu) i to co tygryski lubią najbardziej Podstawy Elektrotechniki ( 1 część z 3 częściowej elektrotechniki), jak to się zda to dalej na własne życzenia można wylecieć, choć można załapać warunki, urlopy dziekańskie.

Jest ciężko, ale świetnie przygotowuje do pracy zarówno w laboratorium, projektowaniu, wykonywaniu ( szczególnie kółka naukowe sporo wnoszą do naszych zainteresowań i wymuszają zrobienie kilku projektów).

Może przedstawię nasze Katedry/Specjalizacje.

EE/ElektroEnergetyka ( potocznie kable ) - generalnie prądy przeszło kilka dziesiąt KiloAmper, technika wysokich napięć, wszystko związane z dostarczaniem energi.
    MUE/MaszynyiUrządzeniaElektryczne ( pot. maszyny) przedewszystkim budowa, projektowanie maszyn elektrycznych (trafo i silniki/generatory)
    PUE/PrzetwarzanieUrzytkowanieEnergiElektrycznej (pot. KENER) przedewszystkim sterowanie zaworami, mają bardzo ciekawe laboratorium robotów mobilnych Hexor II, mają prototyp pojazdu ELIPSA, generalnie chodzi oto aby sterować energią elektryczną, AC/AC, AC/DC, DC/AC, DC/DC.
    AME/AutomatykaMetrologiaElektronika - bardzo dużo zajęć z techniki cyfrowej, programowanie różnych układów procesorowych, dużo metrologii/dokładnej metrologii i elektroniki.
    IEwT/InżynieriaElektrycznawTransporice ( pot. transport ) przede wszystkim elektryka w samochodach, manipulatory w halach fabryk, laboratoria z prawdziwymi samochodami, zajmują się projektowaniem napędów hybrydowych, elektrycznych, silników z magnesami trwałymi, podajże też trakcje.

Jeżeli coś z tego cię interesuje to śmiało możesz iść.

Jest parę minusów, np. prawie brak kobiet na wydziale, to jeden z najgorszych aspektów wydziału, w pobliżu brak jakiegokolwiek uniwersytetu i zauważalmy brak kobiet w okolicy :/

Jeszcze parę słów mógłbym dorzucić o kampusie, ale jak Cie to zainteresuje.

Pozdro.
    riddyk
  • #3 4697326
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    A co sądzicie o Politechnice Poznańskiej?
    Ciężko się tam dostać na elektronikę?
    Jakie mam szanse z maturą podstawową z matmy?
    Cisną tam bardzo matme i fizyke?
    No i jak tam jest?
  • #4 4701611
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    Ja jestem na politechnice poznańskiej wydział elektryczny/ elektrotechnika.

Powiem tak. Dostali się wszyscy, ale nie wszyscy skończą I semestr. Matme i fizę idzie sie nauczyc (ja miałem 30% z matmy podst na maturze). Najgorzej jak trafisz na ciężkiego ćwiczeniowca. Ale da się żyć;]
  • #5 4701719
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    O, podniosłeś mnie na duchu, wybieram się do Poznania bo tam najbliżej i poziom nie najgorszy, tylko jeszcze nie wiem na jaki kierunek, na AGH też złoże papiery ale tam pewnie się nie dostanę...
    Swoją drogą że miałeś 30% z matmy to fuks na granicy progu zdawalności :) 1 pkt mniej i lipa ;/
    Ja z próbnej matmy miałem 44% ale ciągle się doszkalam to może na te 60% napiszę jak dobrze pójdzie.
    Głosujcie w ankiecie bo jestem ciekawy waszego zdania i wypowiadajcie się na temat w/w uczelni wyższych :)
  • #6 4702545
    włuczykij
    Poziom 27  
    Ocena: 55
    tu masz wieści na temat polibudy;]

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 4702571
    Michal19881
    Użytkownik obserwowany
    włuczykij napisał:
    tu masz wieści na temat polibudy;]

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Dobre :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru kierunku i uczelni po technikum elektronicznym, z naciskiem na dalszą edukację w dziedzinie elektroniki. Polecane są studia na Politechnice Śląskiej, wydziale Elektrycznym, kierunku Elektrotechnika ze specjalizacją Automatyka, Metrologia i Elektronika (AME), uznawanym za jeden z najlepszych w Polsce, choć wymagającym dużego zaangażowania, zwłaszcza z przedmiotów takich jak algebra, analiza matematyczna, fizyka i programowanie w C++. Poruszono także temat Politechniki Poznańskiej, gdzie mimo trudności z matematyką i fizyką, studia są dostępne nawet dla osób z podstawową maturą z matematyki, choć wymaga to nauki i przystosowania się do wymagań. Wspomniano również o planach aplikowania na AGH, choć z mniejszym optymizmem co do szans na przyjęcie. Wskazano na istotność przygotowania z matematyki i fizyki oraz na różnice w poziomie trudności i wymaganiach między uczelniami. Podano linki do dodatkowych informacji o Politechnice Śląskiej.
REKLAMA